KARS Haber Girişi : 30 Ekim 2022 15:09

Kars'ın Kurtuluşunun 102. Yılı Törenle Kutlandı

Kars'ın Kurtuluşunun 102. Yılı Törenle Kutlandı
Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kars'ın Kurtuluşunun 102. Yılı Törenle Kutlandı

Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Atatürk Anıtına Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz ve 14’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç çelenk sunarken, Tren Garı’nın önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtına ise Vali Yardımcısı Muhammed Enes Çıkrık tarafından çelenk sunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından kutlama programı tören alanında devam etti.

Tören alanındaki programda, saygı duruşu ve istiklal Marşımızın okunması, Cumhurbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen mesajın okunmasının ardından Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz, günü anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz; Serhat şehir Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıldönümünü kutlamanın gurur ve sevincinin yaşandığını, bugünün Gazi Kars’ın Türk milletinin ezansız ve bayraksız olamayacağını, hürriyetsiz yaşayamayacağını, esaret zincirlerini parçalayarak kazanılan zafer ile tüm dünyaya ilan ettikleri gün olduğunu belirtti.

30 Ekim gününün, Gazi Kars’ın esaret zincirlerini kırarak vatan toprağının bir parçası olduğu gün olduğunu belirten Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz: “ Bugün; şanlı Türk bayrağının Kars kalesine çekmesiyle Gazi Kars’ın esaret zincirlerini kırarak vatan toprağının bir parçası olduğu gündür. Bugün; ben Türküm, Türk; esir olmaz, devletsiz, bayraksız, ezansız, hürriyetsiz olmaz şiarını benimseyen Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıldönümüdür. Tarihi sayısız destanlarla bezeli Anadolu coğrafyası, dünyanın en pahalı topraklarıdır. Asya steplerinden yola çıkılarak, Ani’nin fethinden bu yana bin yıldır her karışı için ağır bedeller ödenmiş, uğrunda kan verilen, can verilen vatan topraklarıdır. Gazi Kars, sahip olduğu ekonomik, kültürel, siyasi, stratejik değerlerinin yanı sıra, tarihte üstlendiği rollerle de ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olmuştur. Kars, Birinci Dünya Savaşı’nın Kuzey Kafkas cephesidir ve bu nedenle dağlarında, platolarında, ovalarında, her karış toprağında yüz binlerce şehidimiz yatmaktadır. Yaklaşık 40 yıl Rus işgalinde kalan Kars, Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki kuvvetlerin 28 Ekim 1920’ de harekete geçmesi ve 9’uncu Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de düşman işgalinden kurtarılmış, esaret zincirleri kırılmıştır.  Kars'ın kurtuluşu, düşmana karşı topyekün mücadele veren Türk halkına da büyük moral olmuştur. Milli mücadele döneminin ilk zaferlerinden olan Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu, cumhuriyetimizin temellerinin atılmasındaki en büyük etkenlerden de birisidir. Bağımsızlık ateşini 30 Ekim’de yakan hürriyet sevdalısı ecdadımız, Kars’ı vatan topraklarına katan kahramanlarımız emin olsunlar ki! Gölgesinde yaşamaktan büyük onur ve gurur duyduğumuz Kars’ın kalesindeki ay-yıldızlı şanlı al bayrağımız, dünya durdukça Anadolu’ya güneş gibi doğmaya devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

Kars tarihi boyunca jeopolitik ve stratejik öneme sahip olmuştur

Serhat şehir Kars’ın sahip olduğu jeopolitik ve stratejik önem nedeniyle tarihi boyunca birçok kültür ve medeniyete beşiklik ettiğini, bu medeniyetlere ait birçok tarihi ve kültürel eserlerin yanında bünyesinde barındırdığı eşsiz doğal güzellikleri ile adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu belirten Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz: “ Kadim Kars şehri; UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Ani Antik Kenti, tarihi kaleleri, camileri, saray ve hamamları, tabyaları, arkeolojik sit alanları, Baltık mimarisi yapılarının yer aldığı geçmiş ile günümüz arasında köprü gibi uzanan caddeleri ve çok renkli folkloruyla bir tarih ve kültür şehri olmasının yanında, Allahuekber Dağları Milli Parkı, sarıçam ormanları içinde yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi ve bir doğa harikası olan Çıldır Gölü ve daha birçok tarihi, kültürel ve doğal zenginliğiyle, Türkiye’de ilk ve tek olan Peynir Müzesi’yle çok önemli bir kültür ve turizm şehridir. Sulanabilir tarım alanları, bin bir çiçekle bezeli yaylaları, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olan ilimiz, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’de üst sıralarda, önemli bir yere ve değere sahiptir. Kars şehri; vatansever ve kadirşinas insanların, her türlü kısır çekişmelerden, çatışmalardan uzak, birlik-beraberlik, hoşgörü içerisinde, mutlu ve huzurlu bir şekilde bir arada yaşadığı şehirdir. Böyle bir şehirde görev yapmaktan, böyle kadim bir şehre hizmet etmekten gurur duyduğumu özellikle bilmenizi istiyorum. Gazi Kars’ımızın; ekonomik kalkınması, sosyal ve kültürel yönden gelişmesi, yaşanabilir güzel bir şehir kimliğine kavuşması, vatandaşlarımızın refahının yükseltilmesi, eğitim, sağlık, gibi konularda yararlanacakları girişimlerde bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunun için hepinizin yakinen bildiği gibi birçok projeyi hayata geçirdik ve siz değerli Karslıların hizmetine sunduk. İnanıyorum ki! Kars’ın cazibesi daha da arttı ve bundan sonra da artmaya devam edecek. Kars her geçen gün daha çok gelişecek, daha yaşanabilir bir şehir olacak. Bu vesile ile bizlere her zaman destek veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm bakanlıklarımıza, milletvekillerimize, emeği geçen tüm kurum ve şahıslara şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

Kars Belediyesi olarak birçok projeyi hayata geçirdik

Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz, “ Valilik olarak yaptığımız çalışmaların yanında 2 yılı aşkın zamandır Belediye Başkan Vekili olarak da ilimizin gelişmesi, güzelleşmesi, daha yaşanabilir bir Kars için çalışmalar yapıyoruz. Göreve geldiğimizde belediye hizmetleri açısından uzun yıllar ihmal edilen şehrimizin yol, kaldırım, kanalizasyon, içme suyu gibi temel hizmetlerin yanında kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif alanlarda da projeler hazırlayarak hayata geçirdik. Kars Belediyesi olarak göreve başladığımızdan bugüne kadar; toplam 90 noktada 39 km Bitümlü Sıcak Asfalt Yol, 85 noktada 220 Bin metrekare Kilitli Parke Yol ve Kaldırım, 10 noktada 40 Bin metrekare Bazalt Kaldırım, 11 kilometre Yeni İçme Suyu Hattı, 8 km Yeni Kanalizasyon Hattı yaptık. Bu yatırımlarımızın tutarı 111 Milyon Türk Lirasıdır. Görevi devraldığımızda aktif araç sayısı 54 iken mevcut aktif araç sayımızı 88’e, 26 olan aktif iş makinası sayımızı da 38’ e çıkardık. Belediyemize 10 tanesi sıfır olmak üzere toplam 15 araç kazandırdık En son 2018 yılında 1 adet yeni park yapılan şehrimize 2021 yılında 7 adet yeni park yaptık. Önceki dönemde 177 aileye kıyafet yardımı yapılmışken Belediyemiz tarafından ihtiyaç sahibi 4.148 aileye çeşitli yardımlar yaptık. İlimiz Kültür Envanterine kayıtlı olup atıl vaziyette bulunan Aynalı Köşk binamızda tadilat çalışmaları yaparak tarihi binayı ilimiz turizmine kazandırdık. Özellikle de üniversiteye hazırlanan gençlerimizin rahatça ders çalışabilmeleri için hizmete sunduk. Yaptığımız bu çalışmaların yanında en önemli projelerden birinin de Kars Şehirlerarası Otogar projesi olduğunu düşünüyorum. Şu an kullanımda olan otogar, maalesef turizm şehri Gazi Kars’a hiç yakışmayan bir durumdadır. İşte bu nedenle; doğunun incisi Gazi Kars’a yakışır bir otogar kazandırmak için inşaatı 2007 yılında temeli atıldıktan sonra atıl durumda bırakılan Kars Şehirlerarası Otogar İnşaatı ve Bağlantı Yolları Yapım İşi Projemizi hayata geçirdik. İnşaat çalışmaları devam etmekte olan Kars Şehirlerarası Otogar İnşaatı ve Bağlantı Yolları Yapım İşi, inşallah 2023 yılında tamamlayarak hizmete sunacağız. Tüm bu çalışmaların yanında, belediyeyi devraldığımızda 304 milyon Türk Lirası olan borcun da 134 milyon Tük Lirasını ödedik. ” şeklinde konuştu.

Gelecekten ümitliyiz ve beklentilerimiz büyük…

Kars’ın geleceğine dair hayallerinin olduğunu belirten Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz, “ Kurtuluş günleri, tarihe not düşmenin yanında, geleceğimize yön vermesi açısından da son derece önemli günlerdir. Bu nedenle diyoruz ki! Biz, gelecekten ümitliyiz ve beklentilerimiz büyük… Kars’ın geleceğine dair, Kars’ın ışıl ışıl parladığı günlere dair hayallerimiz var; tüm tarihi eserleri restore edilmiş, yılda bir milyon turist ağırlayabilen, Hayvancılıkta ülkemize birinci sırada katma değer yaratan, eğitimde; altyapı yatırımları, okullaşma, araç-gereç-teçhizat anlamında eksikleri olmayan, eğitim kalitesi ve başarıyı en üst düzeyde yakalayabilmiş, bir şehir hayal ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yılını tekrar kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa ve bu toprakları bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyor, sağlıklı, huzurlu, mutlu günler diliyorum.” Şeklinde konuşmasını tamamladı.

Kutlama programı; Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından halkoyunları, halk ozanları ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü’nün gösterisi ile buradaki program sona erdi.

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıldönümü nedeniyle Kültür Merkezi’nde de konferans düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muharrem Turp tarafından “Geçmişten Günümüze 102. Yılında Gazi Kars’ın Kurtuluşu”  konulu konferans verildi.

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıldönümü kutlama programına; Vali/Kars Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri; 65. Hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç, protokol üyeleri, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.