KARS Haber Girişi : 10 Ocak 2023 12:37

Başkan Daşdelen'in 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Başkan Daşdelen'in 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı
Kars Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Ercüment Daşdelen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Başkan Daşdelen'in 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Kars Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Ercüment Daşdelen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kars Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı, Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu (AVKON), Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Kars İl Başkanı Ercüment Daşdelen, mesajında, gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961’de kabulüyle gazetecilerin sosyal yaşamlarında hiç kuşkusuz olumlu değişikler olduğunu belirtti.

Halkın çıkarını savunan, önemli konularda kamuoyu oluşturan, evrensel meslek ilkeleri ışığında görevini sürdüren bağımsız ve güçlü basının, demokrasi için yaşamsal öneme sahip olan gazetecilere tarafsız haber yapmalarını sağlayacak ve çalışma şartlarını iyileştirecek haklar ile düzenlemelerin öneminin kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Daşdelen, şunları kaydetti: "Basınımız, tarafsız, güvenilir, özgür habercilik anlayışıyla bu görevi sorumlulukla yerine getirmektedir. Kars genelindeki yerel medya kuruluşlarının kadrolarında bulundurdukları gazetecileri 212 sayılı yasa doğrultusunda sigortalı çalıştırmaları Kars basını için bir ayrıcalıktır. 62 yıl önce gazetecilere tanınan sosyal haklara karşı çıkarak üç gün boyunca gazetelerini yayımlamayan gazete sahipleri, bugün medya plazalara dönüşmüş iş yerlerinde holding patronu haline geldiler. Gazetecilik mesleğinin saygınlığını ayaklar altına alan, meslek ilkelerini yok eden, ahlak kurallarını tanımayan, ticari çıkarlarını her şeyin önünde tutan, medyanın sağladığı gücü şahsi çıkarları için bir araç olarak kullananlar, Anadolu’nun dört bir köşesinde ‘muhabir’ olarak görev verdikleri meslektaşlarımıza, bırakın 212 sayılı yasayı, normal iş kolunun sağladığı sosyal güvence ve hakları bile çok görmektedirler."

“En ağır şartlarda çalışan gazeteciler, günümüzde en az hakka sahip meslek grubuna mensup kişiler olarak çalışıyor” diyen Başkan Daşdelen, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 5 Şubat 1924’te İzmir’de gazetecilerle sohbeti sırasında, “Türkiye basını milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır. Bir düşünce kalesi, düşünce yolu kalesi. Basın görevlilerinden bunu istemek, Cumhuriyetin hakkıdır” sözlerini hatırlattı.

Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle medyanın güç kaybetmesinin günümüzde birçok gazetenin kapanmasına sebep olduğunu dile getiren Başkan Daşdelen, şu ifadelere yer verdi: “Özgürlüklerden çalışma şartlarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar olan bir sorunlar yumağımız bulunmakta. Dileğimiz, gazetecilerin hak ettikleri güvencelere kavuşturulması, hak ve hukuklarının yeniden tesis edilmesidir.Umarız, henüz çok başında olduğumuz 2023 yılı meslektaşlarımızın sorunlarının çözüldüğü bir yıl olur. Dayanışma ve güçlerimizi birleştirme günü olarak değerlendirdiğimiz bu anlamlı günün, mesleki mücadele gücümüzü ve azmimizi arttıran anlamlı bir gün olmasını diliyorum. “Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak'lar ve 24 Temmuz'lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir. Demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür.10 Ocak Basın Bayramı'nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunuyor, Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.”