KARS Haber Girişi : 08 Eylül 2016 23:22

Kars Arab Baba Türbesi Işıksız Kaldı!

Kars Arab Baba Türbesi Işıksız Kaldı!
2012 yılında hayırsever vatandaş Temel Yıldırım tarafından tadilatı yapılarak düzenlenen Arap Baba Türbesi, geçmiş dönemlerde defalarca tahribata uğradı. Şimdi ise elektrikleri kesilen türbe yetkililer tarafından ilgi bekliyor.
Kars Güncel-Türkiye Yardım Severler Derneği Kars Şube Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım, babası Temel Yıldırım'ın vasiyeti ile Kars'ta bulunan manevi değerlere sahip çıkmak adına her türlü gayreti sarf edeceğini kaydederek, Arap Baba Türbesi'ne ziyaret gerçekleştirdi. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada "Geçmişine sahip olmayan milletler, yok olmaya mahkumdur. Bunun bilinciyle yetişmemiz lazım. Babamın bize vasiyeti bu değerlere sahip çıkmamız yönünde oldu. Bizler de elimizden geldiği kadar sahip çıkmaya çalışıyoruz. Kars'ta yaşadığımız ve yaradanın bize bahşettiği son nefese kadar bu değerlere sahip çıkacağım ve gerekli olan her şeyi yapacağım. Çünkü onlar sayesinde bu şehirlerde yaşıyoruz. Bu gibi yerleri sahipsiz bıraktık. Burada bulunan Kuran'ı Kerim'in açılıp duaların okunması onların sahipsiz olmadığını gösterir, bizlere yakışan da budur." dedi.

Türbenin daha önce defalarca tahribata uğradığına dikkat çeken Yıldırım; "Şu anda Arap Baba Türbesi'nin içerisindeyiz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'ın soyundan gelmiş, Konya erenlerinden Sadrettin Konevi'nin torunlarından olan Arap Baba, Kars'ın Rus işgalinden kurtulması için Arap Baba tabur komutanı olarak görevlendiriliyor, Kars'a gelip Kars'ın kurtuluşunda çok büyük emek sarf ediyor. Kars'ın kurtuluşunda büyük rol oynayan Celal Baba'nın ne yazık ki türbesi defalarca tahrip edildi. Şehitlerimizin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Eğer Kars'ta yaşıyorsak, şu anda ezanlarımız okunuyorsa bunlar manevi güçlerimiz, değerlerimiz sayesindedir. Halkımızdan rica ediyorum Kars'ta bulunan Harakani Hz., Celal Baba, Arap Baba gibi alperenlerin türbelerine sahip çıkalım. Anne babalarımız özellikle çocuklarına bu maneviyatlarımıza sahip çıkmaları adına nasihatlarda bulunmaları gerekiyor." İfadelerini kullandı.

Yıldırım, Bakara Süresi 154. Ayette geçen 'Allah yolunda öldürülenlere "onlar ölülerdir," demeyin. Aksine onlar diridir. Fakat siz farkında değilsiniz" ifadesini hatırlatarak; "Bu anlamda herkesin üstüne düşen ilgiyi, saygıyı göstermesi gerekmektedir. 2012 yılında rahmetli babam Temel Yıldırım burayı yaptırdı fakat şu anda gördüğünüz gibi buranın elektriğini kesmişler. Yetkililerden bu konuya karşı duyarlı olmalarını rica ediyor, elektriklerinin bağlanması için gereğinin yapmalarını rica ediyorum. Şehitlerimize ve manevi değerlerimize hep birlikte sahip çıkalım." Şeklinde çağrıda bulundu.

1855 Kars Zaferinden sonra önce Rusların Kars kuşatmasını kaldırmak için şehre gelen Arabistan askeri birliklerinin birisinde tabur komutanı olarak görev yapan Arap Baba 1855 Kars Zaferini sağlayan çarpışmalar sırasında bugünkü Karadağ Tabya içerisinde şehit düşmüş bir Türk subayıdır. Türbe tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.