DÜNYA Haber Girişi : 05 Mayıs 2023 22:41

Yılın İlk Ay Tutulması

Yılın İlk Ay Tutulması
20 Nisan'da gerçekleşen Güneş tutulmasının ardından gözler bu gece gerçekleşecek Ay tutulmasına çevrildi. 

Yılın İlk Ay Tutulması

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) , '2023 Gök Olayları Yıllığı' ile yılın ilk Ay tutulması ile ilgili bilgiler de belli olmuştu. 20 Nisan'da gerçekleşen Güneş tutulmasının ardından gözler bu gece gerçekleşecek Ay tutulmasına çevrildi. 

Yıllığa göre 2023'ün ilk Ay tutulması mayıs ayında meydana gelecek. Ay, 5 Mayıs Cuma günü Dünya'nın dış gölgesine geçerek penumbral tutulma adı verilen astronomik bir olay yaratacak. Tutulma sırasında gökyüzü gözlemcileri ayın karardığını ancak tamamen kaybolmadığını görecekler.

TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Dünya üzerinde Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Antarktika bölgelerini etkisi altına alacak bu tutulma, ülkemizden kısmi olarak gözlemlenebilecek.

TUTULMA SAAT KAÇTA?

Tutulma, Türkiye saatiyle 18.15-22.30 arasında gerçekleşecek. Yarı gövdeli Ay tutulmasında, ayın yüzde 95'lik kısmı dünyanın yarı gölgesi içinde kalacak ve ay yüzeyi hafifçe karacak. 20: 24’te tutulmanın ortası yaşanırken, bu anları sizler için görüntüleyemesekte gökyüzünde bulutların perdelediği ayı Kars’tan sizler için görüntüledik.

AY TUTULMASI NEDİR, NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Ay, Dünya'nın etrafındaki yörüngesinde dolanırken zaman zaman Dünya'nın gölgesine giriyor. Dolunay evresinde gerçekleşen bu geçişlerde, Güneş'ten aldığı ışığın bir kısmının ya da tamamının Dünya tarafından engellenmesiyle Ay'ın parlaklığı azalıyor. Bu olay, Ay tutulması olarak adlandırılıyor.