DÜNYA Haber Girişi : 25 Mayıs 2024 22:45

Ulaştırma Bakanı: Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı yeniden açıldı

Ulaştırma Bakanı: Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı yeniden açıldı
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den başlayıp Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars'a uzanan demir yolu hattı, Türk dünyasını karadan birleştiren Zengezur Koridoru'na takviye sağlanıyor.

Ulaştırma Bakanı: Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı yeniden açıldı

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den başlayıp Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars'a uzanan demir yolu hattı, Türk dünyasını karadan birleştiren Zengezur Koridoru'na takviye sağlanıyor. Hatta kesintiye uğrayan seferler tekrar başlatıldı.

Gürcistan'ın yol bakım çalışmaları talebi nedeni ile 2023 Mayıs tarihinde kapatılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun (BTK), Gürcistan'dan geçen bazı bölümlerinde modernizasyon ve genişletme çalışmalarının tamamlanmasıyla yük taşımacılığı yeniden başladı.

Azerbaycan’dan yola çıkan tren Türkiye’ye geldi.

Azerbaycan’dan Adana Yenice’ye 20 vagon 45 feetlik konteyner ile 632 ton“Plastik Ham Maddesi” taşıyan ilk tren de bu sabah saatlerinde Kars üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı.


Türkiye’den 440 ton “Soda Külü” yüklü ilk ihracat treni dün Azerbaycan’a doğru yola çıktı.

"Demiryolu Hattı’nda bugüne kadar 1,4 milyon ton yük taşındı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 30 Ekim 2017 tarihinde Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan işbirliği ile açılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nda bugüne kadar konvansiyonel taşımalar da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşındığını söyledi.

"Tek Yol Tek Kuşak” girişiminin en önemli halkası

Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasını amaçlayan “Tek Yol Tek Kuşak” girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Gürcistan Demiryolları tarafından 24 Mayıs 2023 tarihinde başlayan Marabda-Ahıllek kesimindeki bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından tekrar işletmeye açıldı.

Kars Lojistik merkezi

Bakan Uraloğlu ayrıca Bakü-Tiflis-Kars ve Orta Koridor üzerinden gerçekleştirilen taşımalarda önemli bir lojistik merkez oluşturacak Kars Lojistik merkezinin 2021 yılı Mayıs ayında hizmete açtıklarını da hatırlattı.