YAŞAMHaber Girişi : 22 Aralık 2022 01:45

TEMA Gelecek Nesiller İçin Uyarıda Bulundu

TEMA Gelecek Nesiller İçin Uyarıda Bulundu
TEMA Kars İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, Yılbaşı Harcamaları ile İlgili: "Bencilliğimizi artık bir kenara bırakıp gelecek neslimiz için bazı davranışlarımızı ve yaşam tarzımızı değiştirmek zorundayız." dedi.

TEMA Gelecek Nesiller İçin Uyarıda Bulundu

TEMA Kars İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, Yılbaşı Harcamaları ile İlgili "Bencilliğimizi artık bir kenara bırakıp gelecek neslimiz için bazı davranışlarımızı ve yaşam tarzımızı değiştirmek zorundayız." Diyerek uyarılarda bulundu.                                     

TEMA Kars İl Temsilcisi ve Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, "Yılbaşı etkinlikleri kapsamında yapılacak  masraf ve harcamalar yerine ederi kadar dünyamızı güzelleştirelim" çağrısında  bulundu.

Kırpık, açıklamasının devamında; "Canlığın sonu olduğu gibi cansızlığın ya da cansız maddelerinde sonu vardır. Dünyamızın nüfusu hızla artmaktadır. Çeşitli kaynaklarda dünyanın bugünkü nüfusunun 10 katı kadarını doyurabilecek durumda olduğu söyleniyor olsa da bu durum imkânsız gibi görünmektedir. Çünkü halk tabiri ile “evdeki hesap çarşıya uymaz” sözü çok doğru, ya da ideal şartlar ile normal yaşam koşulları maalesef bir birini tutmaz. Çünkü toplumların yaşam koşulları ve hayat standartları çok farklı olduğu için tüm kaynakların eşit ya da dengeli kullanılması ya da tüketilmesi pek mümkün olamamaktadır.

Dünya nüfusu hızlı bir şekilde arttığı için insanoğlunun yaşam standardı da yükseldi. Yaşam standardı çerçevesinde dünyamızın doğal kaynaklarının kullanımı da arttı. Buna bağlı olarak yaşlı olan dünyamızdaki doğal kaynaklar ihtiyaca binaen çok fazla kullanılmakta ve bundan dolayı bazıları hızla tükenmektedir. Çok genel olarak bir örnek verecek olursak periyodik cetveldeki bazı kimyasallar tükenmiş durumdadır.

İnsan oğlunun yaşam kalitesini ve standardını yükseltmeyi amaçlayan bilimsel ve teknolojik gelişmeler, maalesef amacından uzaklaşarak çok önemli rant kapısını aralamaktadır. Bugün teknoloji harikası olan ve hemen hemen tüm yeni araçların olmazsa olmazı olan elektronik beyinlerin yapımında kullanılan bazı maddeler doğal kaynağında tükendi ya da tükenme noktasındadır.

Orantısız ve abartılı kullanılan doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun 10 katına ulaşamadan büyük çoğunluğunun tükenmesi kuvvetle muhtemeldir. Doğal kaynakların hızlı bir şekilde azalması ya da tüketilmesine birde insan oğlunun doğayı bilinçsiz kullanması ve bilinçli olarak tahrip etmesi eklendiğinde bu durum doğal kaynakların tüketilmesini olağanüstü hızlandırmaktadır. Örneğin, orman yangınları, anız yangınları, ısınma ve ısı enerjisi için kullanılan kaynaklar bu doğal kaynakların tüketilmesini kat ve kat artırmaktadır.

Toplumların kendilerine has önemli zaman ve günleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları her toplumun kendine has olduğu gibi bazıları da uluslararası anlamda kutlanmaktadırlar. Önümüzdeki günlerde tüm dünyamızda kutlanacak olan yılbaşı etkinlikleri, bunların en başlıcalarındandır.

Yılbaşı etkinliği kapsamında kullanılan doğal kaynakların, edilen masrafların hesap edilmesi, bu harcamaların karşılığında toplum ve dünya yararına nelerin yapılabileceği ciddi bir akademik araştırma konusudur.

Yılbaşı etkinlikleri kapsamında harcanılan ve tüketilen kaynaklar ile etkinliklerde havai fişekler, abartılı aydınlatmaları vs. bir araya getirdiğimizde karşımıza çok ciddi bir maddi boyut çıkacaktır. Her yılbaşında olduğu gibi bu yıl başında da yapılacak etkinliklerin maddi kısmı yanında birde atmosferi ve çevreyi kirletme boyutu dikkate alınmalıdır.

“Bencilliğimizi artık bir kenara bırakıp gelecek neslimiz için bazı davranışlarımızı ve yaşam tarzımızı değiştirmek zorundayız.”

Yılbaşı etkinlikleri kapsamında yapacağımız masrafların ve kullanacağımız doğal kaynakların ederi karşılığını, maddi desteğe ihtiyacı olan insanlara katkıda bulunalım. Çevremize ve doğamızı güzelleştirmeye harcayalım. TEMA gibi gönüllü çevre kuruluşlarının faaliyetlerine katılalım ve katkı sağlayalım. TEMA’ya fidan bağışında bulunalım. TEMA’nın faaliyetlerine aktif olarak katılamasak da kalben ve fidan bağışında bulunarak katkı sağlayalım. Hep birlikte geleceğe yatırım yapmak için bugünün şartlarını iyileştirelim." İfadelerini kullandı.