YAŞAM Haber Girişi : 02 Nisan 2021 10:52

SERKA 100 Çiftçiye Kavılca Buğdayı Verecek

SERKA 100 Çiftçiye Kavılca Buğdayı Verecek
Kars ve Ardahan'da ata tohumu olarak bilinen kavılca buğdayının yaygınlaştırılması için 100 çiftçiye kavılca buğdayı verilecek.
SERKA 100 Çiftçiye Kavılca Buğdayı Verecek

Kars Güncel- Kars ve Ardahan’da Ata Tohumu Kavılca Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Ardahan’ın Çıldır ilçesi ile Kars’ın Arpaçay ilçelerinde yapılan toplantılar Çıldır Gölü Konağı ve Arpaçay Halk Eğitim Merkezi salonunda yapıldı. Toplantılara Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Veyis Kurtkulu, SERKA Birim Başkanları, Ardahan ve Kars İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, TKDK yetkilileri, UNO firması yetkilileri ile kavılca buğdayı üretimi yapan çiftçiler katıldı.

Bu yıl içerisinde hayata geçirilecek olan “Ardahan ve Kars İli Ata Tohumu Kavılca Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında ilk yıl Arpaçay ve Susuz ilçelerindeki 100 çiftçiye 20’şer dekarlık alanlarda ekilmek üzere ata tohumu verilecek. Bu proje kapsamında her bir üreticinin 20’şer dekarlık alanda ortalama 4 bin kilogram verim alması, bu verimin 500 kilosunu tohum, kalan 3 bin 500 kiloluk kısmının ise üreticiler tarafından un ve bulgur olarak değerlendirilmesi hedefleniyor. Buğdayın atası ve genetiği bozulmamış bir tür olarak bilinen kavılca buğdayı, endemik bir bitki türü olup sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Diğer buğday türlerine göre glüten oranı oldukça düşük olan kavılca buğdayı, glüten hassasiyeti olan hastalar ve kandaki şeker oranını yavaş yavaş yükselttiğinden dolayı şeker hastaları tarafından tercih edilmektedir. Bunların dışında diğer buğday türlerine göre daha fazla tokluk hissi verip mide ve bağırsak çalışmasına olumlu katkı sunduğundan sağlıklı beslenmek isteyen tüketiciler tarafından da Türkiye’nin dört bir yanından talep edilmektedir.

Birkaç yıl öncesine kadar sadece bazı üreticiler tarafından ekimi yapılan kavılca buğdayı, bölge ekonomisi için büyük bir potansiyel barındırıyor. Serhat Kalkınma Ajansı başta olmak üzere birçok kamu kurumu, kavılca buğdayının iç ve dış pazara sunulması için çeşitli projeler hayata geçiriyor. SERKA tarafından Arpaçay’da hayata geçirilecek olan Ata Tohumu Kavılca Buğdayı İşleme Tesisi ve TKDK tarafından Çıldır’da desteklenen işleme tesisi kavılca buğdayının yaygınlaştırılması için önemli iki proje olma özelliğine sahip. Kars ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlükleri bünyesinde yürütülecek olan “Ardahan ve Kars İli Ata Tohumu Kavılca Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” ile de bu tesislerin girdi ihtiyacı karşılanacak. Türkiye’de 40 binin üzerinde satış noktası olan UNO firması da sözleşmeli tarım modeliyle çiftçilerin ürettiği buğdayları satın alarak kavılca buğdayından üretilen ürünleri piyasaya sunacak. Ata tohumu kavılca üretiminin yaygınlaştırılması için önümüzdeki yıllarda proje bütçesinin artırılarak diğer ilçelerde de uygulanması ve bölge ekonomisine katkı sunulması amaçlanıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.