TÜRKİYE Haber Girişi : 05 Mart 2024 19:30

Şap İle Mücadelede Doz Artırıldı!

Şap İle Mücadelede Doz Artırıldı!
AŞILAR ÜCRETSİZ OLACAK (Şap Aşısı yılda 3 defa yapılacak)

Şap İle Mücadelede Doz Artırıldı!

Geçtiğimiz yıl ülke geneli etkili olan ve Kars’ın da büyük ölçüde payını aldığı şap hastalığına karşı bu yıl önlem dozu artırıldı.

Yılda 2 defa uygulanan şap aşılaması 2024 yılı için bir doz artırılarak, yılda 3’e çıkarıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 2024 yılında Şap Aşısının yılda 3 defa yapılacağını belirtti.

Geçtiğimiz sene ülke genelinde şap hastalığından dolayı hayvan hareketleri yasaklanmış ve ciddi kayıplar verilmişti. Bakanlık ülkemizde ilk defa görülen sat-2 tipi için erken aşı geliştirip yasakla beraber ciddi aşılama kampanyası başlatmasına rağmen bazı illerde üreticilerimiz ciddi zararlar gördü.

AŞILAR ÜCRETSİZ OLACAK (Şap Aşısı yılda 3 defa yapılacak)

Şap hastalığına karşı yürütülen mücadele kapsamında, önemli bir adım daha attıklarını belirten Yumaklı, “Yeni bir aşılama programı başlatıyoruz. Önceki yıllarda rutin olarak 2 doz uyguladığımız aşı sayısını bu yıl 3’e çıkardık. Şap hastalığına karşı ilk aşı dozunu Baskın Aşılama Programı kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde uygulayacağız. Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitümüz tarafından üretilecek 250 milyon lira maliyetli aşıların kullanılacağı bu aşılama programımız kapsamında üreticilerimizden aşı bedeli alınmayacak.” değerlendirmesinde bulundu.


geniş katılımı ve koordinasyonuyla, şap hastalığıyla mücadele edilerek büyükbaş hayvan yetiştiriciliği sektörünün sürdürülebilirliği sağlanabilir.