GÜNDEM Haber Girişi : 29 Ağustos 2023 14:59

Şap Hastalığında Denetimler Sıklaşıyor!

Şap Hastalığında Denetimler Sıklaşıyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke geneli başlayan şap hastalığının yayılma nedeninin kontrolsüz hayvan hareketliliği olduğunu tespit etti.

Şap Hastalığında Denetimler Sıklaşıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke geneli başlayan şap hastalığının yayılma nedeninin kontrolsüz hayvan hareketliliği olduğunu tespit etti. Bakanlık, önleyici tedbir olarak 01.09.2023 tarihinden itibaren sıkı denetim ve kontrolleri artıracağını duyurdu.

Bu kapsamda Kars ili ve ilçelerinde 1 Eylül tarihi itibariyle yol kontrolleriyle denetimlerin sıklaşacağını duyuran Kars Ardahan Iğdır Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül, vatandaşlara kurallara uygun hareket edilmesi noktasında çağrıda bulundu.

5996 sayılı kanun gereği veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlara idari para cezası uygulanacak. Ayrıca küpesiz hayvanların yol kontrolünde tespit edilmesi durumunda ise hayvanların en yakın kesimhanede kesileceğini kaydetti.    

Konuya ilişkin vatandaşlara uyarılarda bulunan Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül; “Değerli üreticilerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerde ülkemiz genelinde başlayan şap hastalığı salgınlarının alınan tedbirlere rağmen yayılmasının nedeni kontrolsüz hayvan hareketleri olarak belirlenmiştir. Belgesiz, sevksiz ve kontrolsüz il içi ve il dışı hayvan hareketlerinin önlenmesi için 01.09.2023 itibariyle ülke genelinde belirlenen noktalarda il/ilçe müdürlüğü veteriner hekimlerimiz, kolluk kuvvetleri eşliğinde 7/24 yol kontrolleri yaparak hayvan hareketlerini kontrol edeceklerdir. Söz konusu kontrol noktalarında yoğunluklar yaşanacağından bakanlığımız tarafından 1 Eylül itibariyle geçerli olacak şekilde alınan bu kararın siz değerli üreticilerimizde mağduriyet yaşatmaması için şimdiden bu bilgilendirmeyi yapma zorunluluğu oluşmuştur.” İfadelerine yer verdi.