BÖLGE Haber Girişi : 23 Mayıs 2023 00:59

Şap Hastalığı İçin Erzurum'dan Uzman Ekip Kars'ta

Şap Hastalığı İçin Erzurum'dan Uzman Ekip Kars'ta
Geçtiğimiz günlerde haber sitemizde yer verdiğimiz Kars Cumhuriyet Köyü'ndeki hayvan ölümlerine ilişkin Kars Valiliği tarafından açıklama yayınlandı.

Şap Hastalığı İçin Erzurum'dan Uzman Ekip Kars'ta

Geçtiğimiz günlerde haber sitemizde yer verdiğimiz Kars Cumhuriyet Köyü’ndeki hayvan ölümlerine ilişkin Kars Valiliği tarafından açıklama yayınlandı.

Açıklamada; İl genelinde şap hastalığıyla mücadele ve aşılama çalışmalarının aralıksız devam ettiği vurgusu yapılarak, Cumhuriyet Köyü’ndeki hayvan ölümlerine ilişkin Erzurum’dan gelen uzman ekiplerin saha çalışmasına başladıkları kaydedildi.

Kars Valiliği ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan yazılı açıklamada;
“Bazı internet haber sitelerinde “Kars'taki gizemli hastalık 15 dakika içinde 'can' alıyor” ve “Köyde 10 günde 70 buzağı öldü, inceleme başlatıldı” başlıklarıyla yayınlanan haber konusu ile ilgili açıklama gereği duyulmuştur.

18.05.2023 tarihinde ilimiz Merkez ilçesi Cumhuriyet köyünde klinik olarak şap hastalığı tespit edilmesi üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hasta hayvanlardan alınan numuneler tip tayini için Şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiştir. Köyde şap hastalığı yönünden gerekli idari/fenni tedbirler alınmış ve hastalık çıkışı yapılarak karantina işlemleri başlatılmıştır. Cumhuriyet Köyü’nde 24 Mart 2023 tarihinde Sat-2 suşu içeren şap aşısı ile toplam 1.171 adet sığır aşılanmıştır.


Erzurum Veteriner Araştırma Enstitüsü’nden inceleme yapmak üzere 22.05.2023 tarihinde (bugün) uzmanlar gelerek Cumhuriyet Köyü’ne çalışmalara başlamışlardır.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerince il genelinde saha taramaları ve aşılama çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Kamuoyuna ve ilgilere saygıyla duyurulur.” İfadelerine yer verildi.