Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Yerli Aşı Turkovac Açıklaması

Kars Güncel- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada; "Aşıda toplam 100 Milyon doza ulaştık. Sizlere önemli bir müjdem daha var. Yerli aşımız Turkovac acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi. Bir tesiste üretimine başladığımız aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilebilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde Ekim ayı içerisinde seri üretime geçeceğiz. 

Şuan hastanelerimizde ki aktif vakaların % 90'a yakın bölümü aşı olmamış yada aşıları tamamlanmamış kişilerdir. 3 doz aşı olmuş kişilerin vaka sayıları içerisindeki oranı %2'den daha azdır. Bugün itibariyle hatırlam dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon insanımız var. Hiç vakit kaybetmeden hatırlatma dozunuzu yapmanızı rica ediyorum.

Vaka sayıları neden geçen yıla göre daha çok?
Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Koruyucu güce toplumun büyük oranında sahip değiliz, tedbirleri sürdürmüyoruz. Virüsün yeni varyantları daha hızlı yayılıyor sonuçları riskler doğuruyor.

Çift Doz Biontech Aşı Olanlara Hatırlatma Dozu Olacak mı ?
İnaktif aşı olan Sinovac ile başladık, daha sonra MRNA aşı ile devam ettik. İnaktif aşıda 3 ay sonra koruyuculuğun kaybolmadığını, azaldığını gördük ve 3. hatırlatma dozunu uygulama kararı verdik. MRNA aşısı içerisinde sonuçlara göre koruyuculuğun azalmakla bilirkte devam ettiğini biliyoruz. Takiplerimiz sonucunda bilgilendirmiş olacağız. MRNA aşıları için hatırlatma gerekli olacakmı 7-9 aylık gibi süreçte, İsrail gibi ülkelere bakınca gerekli olacağı görülüyor. Ama şuan kısa süreçte gerekli olmadığını gördük.

Aşı Karşıtlığında Oranlar Nasıl, Alınacak Tedbirler Var mı?
Aşı erteleyenlerimiz olmuş olabilir. Aşıyla ilgili bir sorunun toplumca olmadığı yaptırılan aşılarla görüyoruz. Şuan dünyada aşı doz miktarı anlamında 8. sıradayız. Günlük aşılama miktarı dünya sıralamasında 3-4 ülkeden birisi olmuş oluyoruz." dedi.


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.