KARS Haber Girişi : 13 Haziran 2017 15:01

Osmanlı Mahallesi Kars'a Ne Kazandıracak!

Osmanlı Mahallesi Kars'a Ne Kazandıracak!
Kars'ta son zamanlarda herkesin en çok merak ettiği konu Osmanlı Mahallesi Projesi. Yapılmak istenen projenin asıl amacı ne , şehir için gerçek anlamda ne fayda sağlayacak, yada yapılacak lüx konutlardan kimler faydalanacak.
Kars Güncel- Osmanlı mahallesinde yıkım başladı bitti ama şu ana kadar ne bir çalışma nede bir yapım işi olmaması kamuoyunda akıllara karışıklık yarattı.
Eski Kars Valisi Günay Özdemir döneminde Kars Halkının kulaklarında "Osmanlı Mahallesi Projesi" duyulmaya başladı.
Şehrin en görkemli en ihtişamlı yapısı olan Kars Kalesinin eteklerinde bulunan ve yaklaşık 400'e yakın sayıda ailenin yaşamını devam ettirdiği alan üzerinde yapılacak bu proje.
Projenin ilk halinde bu alana sosyal tesisler, dükkanlar ve Kars'ın turizm ekonomisine katkı sağlayacak, ekonomik kalkınma yapabilecek bir proje halinde tasarlanan Osmanlı Mahallesi gündemden uzun süre düşmeyeceğe benziyor.
Resmi Gazete'de 2016/9304 karar sayılı ile yayınlanan kararda; " Kars'ta Osmanlı Mahallesi Projesi kapsamında kalan taşınmazların Acele Kamulaştırma Kararı 03/10/2016 tarihinde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısında görüşüldükten sonra karara bağlanarak Resmi Gazetede yayınlandı ve artık proje alanında kalan mahalle sakinlerine ait taşınmazlar 
kamulaştırma yapılarak tahliye edilerek proje alanında bulunan yapılar Kars İl Özel İdaresi tarafından kısa süre içerisinde yıkılıp bölge temizlendi.
Türkiye genelinde bir çok kentteki uygulamada tarihi yapıların çevresi açılarak turizme kazandırılması sağlanıyor ve şuan ki durumda Kars Kalesinin o heybetli, ihtişamlı yapısı herkes tarafından büyük beğeni alıyor, keşke daha önce o binalar kaldırılsaydı deniliyor.
Neyse konuyu dağıtmaya gerek yok, Kars'lı vatandaşlar şuan en çok hem Kars'ın değişmesini güzelleşmesini isterken öte yandan ise bu değişim yapılacak alanlardaki yeni oluşumların yine halka ait olmasını istiyor.
Kars Kalesi eteklerine yapılacak olan dublex, tripleks tipinde  Osmanlı Villaları yapılacak, bu villalar maddi durumu iyi olan ve hatta Kars'ta yaşamayıp Kars'ı her fırsatta eleştiren o zengin kesimlerce alınacak, etrafı zaten site alanı olduğu için kapalı olup bide kapısına güvenlik görevlisi koyulacak ve biz Kars'lılar çoğu şeyde olduğu gibi yine Kars Kalesine en yakın yürüyüş yolu olan o perişan haldeki merdivenlerin bulunduğu bakımsız sokaktan geçerken sadece bakıp, "Ne Güzel Osmanlı Vilları" diyeceğiz ifadeleri vatandaşların dilinde.

Saygı değer yöneticiler, idareciler, bu şehirde yaşayan bürokratlar Kars halkı sizden inanın çok şey istemiyor, biraz dinleyip kulak verseniz hem ne istediklerini göreceksiniz hemde akla mantığa ne kadar uygun olduğunu.
Kars Halkı İstiyor!
Tarihi dokunun gün yüzüne çıkması ve bir bütünlük sağlanması gayet güzel, ama yapılması planlanan projede yine ev konut villa falan filan yapılacak. Bizim buna ihtiyacımız yok, Bizlerin ve karsa gelenlerin nefes almaya ve tarihi yaşamaya ihtiyacımız var.
Karsa gelen ne içi geliyor özellikle yaz aylarında tarih turizmi için geliyor, geliyor gelmesine ama gel gör ki bu kadar tarihi yapı olmasına rağmen Kars turizmine katkı sağlayacak şekilde restore edilip korunan yapı sayısı ise bir elin parmak sayısını geçmiyor. 
Kars Halkı Ne İstiyor!
Kale altı yeşil alanlarla bir bütünlük sağlanarak minyatür Kars yapılsa eski Kars resimleri ile süslense gece olunca kaleye doğru sinevizyonlarla lazerle görüntü yansıtılması yapılsa, işletmeciliği Sarıkamış Kayak Merkezinde ki gibi olan devlet işletmeleri açılsa, kalite hizmet bir arada olup, çayın bardağını 5 TL'ye içmediğimiz sosyal tesisler açılsa Türkiye gündeminde olur Serhat Şehri Kars.
Oraya yine devasa bir havuz yapılsa belirli saatlerde fiskiyelerle su gösterileri yapılsa fenamı olur, Yeşil alan yok var olanlar ticaret haneye çevrilmiş durumda kısacası Kars Halkının nefes almaya ihtiyacı var, çoğu kış mevsiminde ağır şartlarda yaşayan bu insanların nefes alıp huzu bulacağı alanlara. Hele bide Kars Valiliği ve Kars İl Özel İdaresi tarafından restore çalışmaları devam eden tarihi hamamlarımızda bitip hizmete açılınca bir birini tamamlayan projeler olacak turizm ekonomisi için. 

Baya uzun oldu olmasına ama dert çok azizim dert!
Özetle ey Kars tarihinin canlı şahidi olan ihtişamlı Kars Kalesi ve o maneviyatı dublex, triblex zengin evleri yaparak öldürmeyin, hiç villa gezmeye giden turist görülmüş mü?, ha illa biz villa görmek için Kars'a gelen turist gördük diyorsanız onlarıda eski kombina yolunda zengin mahallesi var villalarda var biz iyisimi oraya kale yapalım en azından buraya villa yapmayız.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.