Kars'ın yetiştirdiği büyük halk ozanı Murat Çobanoğlu'nun aramızdan ayrılışının üzerinden tam 19 yıl geçti.
Murat Çobanoğlu'nu Rahmetle Anıyoruz
Kars'ın yetiştirdiği büyük halk ozanı Murat Çobanoğlu'nun aramızdan ayrılışının üzerinden tam 19 yıl geçti. Peki Murat Çobanoğlu kimdir? İşte sazı ve sesiyle ölümsüz olmayı başaran usta ismin yaşam öyküsü…
Murat Çobanoğlu 1940 yılında Kars‘ın Arpaçay ilçesinin Koçköyü beldesinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Asıl soyadı Çobanlar olan Çobanoğlu‘nun annesi Lala (La’li) hanım, babası ise Aşık Şenlik’in çıraklarından Aşık Gülistan’dır. Babası 1920 yılında Koçköyü‘nden Kars’a yerleşmiştir. Eşinin erken ölümü nedeniyle de oğlunu o büyütüp yetiştirmiştir.
Saz çalmaya ve şiir söylemeye 1951‘de gördüğü bir rüyada bade içtikten sonra başlayan Murat Çobanoğlu, 1966 yılından itibaren sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramına katıldı.Artvin, Konya, Erzurum ve Mut’ta yapılan yarışmalarda önemli dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyo ve televizyon programlarına konuk oldu. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle sadece bölgede değil tüm Türkiye‘de adından söz ettirmeyi başardı. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı.
Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikâyeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktardı. Türkiye‘nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu, yıllarca radyo programları yaptı.Halk edebiyatı ve aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Türkiye dışında, Avrupa’dan İran’a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı.1971 yılında Kars’ta açtığı, özellikle usta-çırak ilişkinden her alanda aşıklık geleneğinin sürdürülmesinde katkısı anlamında bir okul niteliğinde olan Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi yörenin aşıklar merkezine dönüştü.
1965’e kadar Devrani, 1967’ye kadar Yanani, ondan sonra da Çobanoğlu takma adını kullandı. 1968-1987 yılları arasında yirmiye yakın plak ve kaset çıkardı. Ayrıca 2 tane altın plağa sahip olan Çobanoğlu’nun, özellikle Kiziroğlu türküsünü tüm Türkiye’de tanıdı.
Çobanoğlu’na ilişkin Ali Kafkasyalı’nın hazırladığı Aşık Murat Çobanoğlu, Hayatı-Sanatı-Eserleri (1998) adlı bir de kitap bulunmaktadır.