KARS Haber Girişi : 06 Ekim 2022 19:37

Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Kutlandı

Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Kutlandı
Kars İl Müftülüğünce Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" temasıyla düzenlenen konferans, Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Kutlandı

Kars İl Müftülüğünce Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” temasıyla düzenlenen konferans, Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Kültür Merkezinde düzenlenen konferans Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İl Müftüsü Hamza Bayram’ın açılış konuşmasının ardından, Vali/Belediye Başkan Vekili  Türker Öksüz katılımcılara hitap etti.

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz yaptığı konuşmada Yüce İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)’in güzel ahlakı, emin kişiliği, yaşantısı, edep ve hayâsıyla, insana ve İslam’a ait değerli her ne varsa onu kalbinde ve benliğinde taşıyan örnek bir şahsiyet olduğunu belirterek: “ O, âlemlere rahmet olarak gönderilen ve cehalet bataklığına saplanmış insanlığın elinden tutarak Rabbine doğru yönlendirilen sevgi elçisi idi. Onun gelişiyle, onun irşadıyla, insanca yaşamak öğrenildi, kadınlar ve çocuklara değer verildi, ilahi öğretileri ile ebediyete kadar dünyanın barış ve kardeşlik yurdu olması için çaba gösterdi. O, peygamberliği süresince usulüne uygun, yani ihlasla, inançla, samimiyetle, güler yüzle, tatlı dille ve en önemlisi Allah rızası için yürüttüğü tebliğ ve irşat göreviyle cahiliye toplumunun değişim ve dönüşümünü gerçekleştirmiş, onları maddi ve manevi kirlerden arındırmış ideal bir ümmet oluşturmuştur.” Şeklinde konuştu.

Yüce Allah’ın Sevgisine, Hoşnutluğuna Ve Bağışlamasına Ermenin Tek Yolu, Peygamber’imizin Yolundan Gitmektir

İnsanın en temel yükümlülüğünün Allah’a kulluk etmek olduğunu vurgulayan Vali/Belediye Başkan Vekili  Türker Öksüz: “ Elbette her insan, fıtratı gereği söz konusu yükümlülüklerini yerine getirebilecek bir donanıma, imkâna ve iradeye sahiptir. Her zaman iyiye, doğruya, helal ve temiz olana yönelmek; kötülükten, günahtan, haramdan sakınmak bizim en önemli görevlerimizden birisidir. Bunun için de irşada, yani doğru yola yönelmeye ve doğruyu göstermeye ihtiyacımız var. İrşat, yani doğru yolu gösterme, temelde Allah’ın elçilerinin, varislerinin ve elbette ilahiyatçıların görevi olmakla birlikte, her Müslümanın gücü ve imkânı ölçüsünde kendisine, diğer din mensuplarına ve bütün insanlığa karşı yürütmesi gereken kutsal bir kulluk görevidir. Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim’de: “Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz, iyiliği emredersiniz, kötülükten alıkoyarsanız” buyuruyor. Bu manada; iyiliği emretme, kötülükten vazgeçirme her Müslümana farzdır. Bizler, ümmet olarak, cömertlik, tevazu, sevgi, saygı, cesaret, güzel ahlak, şefkat, merhamet, adalet gibi bütün iyi hasretleri yüce İslam Peygamberinden öğrendik. Ve bizler, yüce İslam Peygamberini örnek aldığımız, onun izinden gittiğimiz sürece geleceğimiz sağlam temeller üzerinde ilerleyecek ve dünyamız bir cennet bahçesine dönecektir. Çünkü Yüce Allah’ın sevgisine, hoşnutluğuna ve bağışlamasına ermenin tek yolu, Peygamber’imizin yolundan gitmektir.” İfadelerini kullandı.

İrşat Konusunda Önemli Bir Konuma Sahip Olan Camilerimiz, Toplumun Her Kesimini Kucaklayan Kutsal Mekânlardır

Vali/Belediye Başkan Vekili  Türker Öksüz, irşat konusunda önemli bir konuma sahip olan camilerin, toplumun her kesimini kucaklayan kutsal mekânlar olduğunu söyleyerek: “Bir Müslümanın doğduğu andan itibaren ölene kadar camiyle ilişkisi vardır. Müslümanlar, camiye; Yüce Allaha yakın olmak için gider, toplumsal meselelere, sosyal meselelere vakıf olmak için gider. Kur'an-ı öğrenir, dinini öğrenir, İslami hayatı öğrenir. Bu anlamda camiler, birer eğitim yuvasıdır, irşat okuludur. İrşat okulunun eğitmenleri, öğretmenleri de elbette ilahiyatçılarımız, din görevlilerimizdir. Din görevlilerimiz, irşat konusunda özellikle günümüzde kendisine büyük bir sorumluluk düştüğünü bilmesi gerektiğine inanmalı ve bu alanda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamalıdır. Din görevlisi, yaratılışın ana amacının Allah’ı tanımak, kulluk etmek, Allah’a sevgiyle bağlanarak ibadet etmek olduğunu bilen kişidir. Güçlü bir imana sahip, dinî ve dünyevî yaşamda dengeli, insanlara faydalı olan, insanlar arasında birlik, beraberlik, kardeşlik, yardımlaşma, sevgi, saygı duygularını geliştiren örnek bir şahsiyet olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle; âlemlere rahmet Peygamber Efendimizin mübarek doğum yıldönümüne erişmeyi nasip ettiği için yüce Rabbimize hamd ediyorum. Peygamber Efendimize, Ehlibeytine ve ashabına selam ve salatlarımı sunuyorum. Allah bizleri onların şefaatine nail eylesin. Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı tekrar kutluyor, milletimiz için, tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tüm din görevlilerimize görevlerinde üstün başarılar diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

Vali/Belediye Başkan Vekili  Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Açık, “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” temalı konferans verdi.

Kars İl Müftülüğünce Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren imam, hatip ve müezzinler ile emekli olan bir imama plaket ve ödüllerinin verilmesinin ardından program sona erdi.