DÜNYA Haber Girişi : 26 Eylül 2023 15:24

Mevlid Kandili Mübarek Olsun

Mevlid Kandili Mübarek Olsun
Mevlid Kandili, İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak bugün idrak edilecek.

Mevlid Kandili Mübarek Olsun

Mevlid Kandili, İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak bugün idrak edilecek.

Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler yapılacağı ve hangi duaların okunacağı, bu mübarek günü dolu dolu geçirmek isteyen Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Peki, Mevlid Kandili'nde neler yapılır? İbadetleri ve duaları nelerdir? İşte Diyanet'e göre Mevlid Kandili'nin anlam ve önemi.

Mevlid Kandili ibadetleri ve duaları tüm İslam camiası tarafından sorgulanan ve merak edilen konular arasında yer alıyor. İslam dünyası için büyük öneme sahip rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak edilen Mevlid Kandili, İslam camiasında Muhammed'in doğum günü olarak kabul ediliyor.

MEVLİD NE DEMEK?

Mevlid, İslâm edebiyatında Muhammed'in doğum gününde yapılan kutlama merasimlerine, bu merasimlerde okunmak üzere yazılan ve bestelenen manzum şeklindeki edebi metinlere verilen isim. Mevlîd, bunun yanında İslam edebiyatında müstakil bir edebî türdür.

Arapça "doğmak", "doğum zamanı" veya "doğum yeri" anlamındaki "velâdet" kelimesinden türeyen "mevlid", zaman içinde bu türdeki eserlere verilen ortak bir isim haline gelmiştir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILIR?

Mevlid Kandili hadislerine göre, kandilde yapılması tavsiye edilenler şu şekildedir;

1. ORUÇ TUTMAK

"Resûlullah Efendimiz doğduğum gün oruç tutarım buyuruyor, Peygamberimiz tuttuğuna göre, şükrâne olarak Cenâb-ı Hakk’a teşekkür olarak tutmakta ecir var, müstehabdır.

2. SALAVAT GETİRMEK

Peygamber Efendimize salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği bu gecede en önemli ibadetlerden biri de ona salavat getirmektir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

3. KAZA VE NAFİLE NAMAZI KILMAK

Peygamber Efendimiz: “Namaz, gözümün nûrudur.” (Nesâî, Ahmed bin Hanbel) buyurmuşlardır. Hak dostları bu gecelerde namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Kaza namazı olmayanların nâfile namaz kılınabiliceği bildirilmiştir.