KARS Haber Girişi : 08 Kasım 2016 23:53

Kars'ta İnanç Turizminde 'Harakani' Bereketi

Kars'ta İnanç Turizminde 'Harakani' Bereketi
Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan Evliya Camii ve Hasan-ı Harakani Türbesi ziyaretçi akınına uğruyor.
Kars Güncel-Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin uğrak alanlarından olan Hasan-ı Harakani Hz. Türbesi'nin bugünkü ziyaretçileri ise bir başka sınır şehri olan Ardahan ilinden oldu. Ardahan ili Göle ilçesi Müftülüğü tarafından düzenlenen organizasyonla Kazım Karabekir Yatılı Kur'an Kursu öğrencileri Kars'a geldi.

Kars'ın birçok tarihi ve kültürel değerini gezerek yerinde gören öğrenciler, Selçukluların Anadolu'ya girişini kolaylaştırmak için yola koyulan ve 1033 yılında Kars'ta bulunan Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşen Ebu-l Hasan El Harakani Hazretleri'nin türbesini ziyaret etmeyi de ihmal etmedi.

Ebu-l Hasan El Harakani Hazretleri'nin türbesinde Göle İlçe Müftüsü Sami Türkel ve öğretmenleri nezaretinde ziyarette bulunan öğrenciler dualar okuyarak, türbe önünde hep bir ağızdan ilahiler seslendirdi.

Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi'nin manevi hocası ve Mevlana'dan 200 yıl önce yaşamış olan Hasan-ı Harakani'nin Kars'ta bulunan türbesini ziyaret etmekten ve bu maneviyatı öğrencilere aksetmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Göle İlçe Müftüsü Sami Türkel, "Bugün ilçe müftülüğümüzün organizasyonunda Kazım Karabekir Yatılı Kız Kuran Kursu öğrencilerimizle Kars'a gelerek Harakani türbesini ziyaret ettik. Selçukluların Anadolu'ya girişini kolaylaştırmak için yola koyulan ve 1033 yılında Kars'ta bulunan Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşen Ebu-l Hasan El Harakani Hazretleri'nin türbesini gören öğrencilerimizin bu tür manevi şahsiyetleri tanıması ve bilmesi bizlerce çok önemli" dedi.

Kars Kalesi'nin altında bulunan Hasan-ı Harakani Türbesi'ni ziyaret eden öğrencilerden bir çoğu Kars'a ilk defa geldiklerini ve Harakani Hz.'nin Türbesi'ni ziyaret etmek büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler. 
Hasan-ı Harakani Türbesi, Selçuklulardan önce Anadolu'daki Oğuz Beylerinin yapmış olduğu savaşlarda şehit düşen Hasan-ı Harakani'ye aittir. Hasan-ı Harakani'nin mezarı XVI. yüzyılda bulunmuş ve Serdar Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında türbesi yapılmıştır. Bu türbeden ötürü de yanındaki camiye Evliya Camisi ismi verilmiştir. Hasan-ı Harakani Türbesi'nin çevresinde 21 adet mezar bulunmaktadır. Türbe, 3.80x5.80 metre ölçüsünde dikdörtgen planlıdır. Türbenin üzeri kubbe ile örtülü olup, bu kubbe dıştan çinilerle kaplanmıştır. Türbe duvarlarında 3 küçük pencere ve bir de giriş kapısı bulunmaktadır. Türbenin giriş kapısı üzerine kitabesi yerleştirilmiştir. Ayrıca türbe avlusunun girişinde de 972 (1564) tarihli bir kitabe bulunmaktadır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.