KARS Haber Girişi : 08 Kasım 2016 23:48

Orman İşletme'den 'Engelli' Duyarlılığı!

Orman İşletme'den 'Engelli' Duyarlılığı!
Dış cephe uygulaması ile Kars Orman İşletme Müdürlüğü İdari Binası Orman teşkilatına yakışır bir görünüme büründü.
Kars Güncel-Kars Orman İşletme Müdürlüğü binası önünde inşa edilen Engelli Asansörü ve işletme Müdürlüğü dışında inşa edilen Engelli Platformu ile engelli çalışanlar ve engelli vatandaşların önlerindeki engeller kaldırılarak idare binasının Kars İlinde örnek tesis olması sağlandı.

Engelliler için 1 Temmuz 2005'te çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un geçici ikinci maddesine göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirildiği alan vatandaşlarında takdirini kazandı.

Genelge ile bu konuda en büyük görevin yerel yönetimlere düştüğü ve belediyelerin ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte kısa (2005-2007), orta (2008-2010) ve uzun vadeli (2011-2012) eylem planları hazırlayacakları belirtilmişti. Ancak yıllar geçmesine rağmen Kars'ta engelliler toplu taşıma araçlarına binemedikleri ve özellikle kamu kurum kuruluşların yanı sıra yapılan bina veya toplu yaşam alanlarına bile giremedikleri görülmekte. 11 yıl önce çıkan yasaya göre engelleri engelsiz yapalım çalışmasının sonuçlarına baktığımızda Kars'ta henüz daha engellilerin bu engelleri ortadan kalkmış değil.

Söz konusu hizmete Kars'ta tek denilecek örnek kurum ise Kars Orman işletme müdürlüğü. Taşındığı yeni binasına modern bir engelli rampa ve asansörü kurmuş kuruma gelen engelliler veya yaşlı vatandaşlar merdiven yerine bu engelli asansörünü kullanıyor. Kars'ta görev yapan hizmet veren kamu veya özel sektör kuruluşlarının Kars Orman İşletme Müdürlüğünü örnek almaları üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen yapılması gereken engelli asansör veya rampaları biran evvel kullanılabilir bir hale getirmeleri gerektiğini öneriyoruz.


KAFKAS HABER AJANSI - UĞUR AYDIN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.