KARS Haber Girişi : 03 Haziran 2022 21:26

Kars Valiliği Destekli Projelere Yerinde İnceleme

Kars Valiliği Destekli Projelere Yerinde İnceleme
Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, "Sertifikalı Buğday Üretiminin Yaygınlaştırılması "ve "İklim Değişikliğini Öngörüyor Geleceğe Tohum Atıyoruz" Projeleri kapsamında Kars Valiliği desteğiyle ekilen tarlalarda incelemede bulundu.

Kars Valiliği Destekli Projelere Yerinde İnceleme
 

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, "Sertifikalı Buğday Üretiminin Yaygınlaştırılması "ve "İklim Değişikliğini Öngörüyor Geleceğe Tohum Atıyoruz" Projeleri kapsamında Kars Valiliği desteğiyle ekilen tarlalarda incelemede bulundu.

Ayçiçek tohumlarını toprakla buluşturması ve ardından da buğday tarlalarında incelemelerde bulunan Vali Öksüz gazetecilere yaptığı açıklamada, 105 paket erkenci kuru tarıma da elverişli olan yağlık ayçiçeği tohumunu toprakla buluşturduklarını söyledi.

Toplamda 52 üretici marifetiyle Bin 260 dekar Selim ilçesinde, 600 dekar Arpaçay ve 200 dekar da Merkez ilçemizde olmak üzere 2 bin 060 dekar alanda ekimlerin tamamlanmakta olduğunu da belirten Kars Valisi Türker Öksüz yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

ÜLKEMİZİN KALKINMASI İÇİN MUTLAKA ÜRETMEMİZ LAZIM

“Ekimler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün 2021 yılında uygulamış olduğu proje kapsamında alınan pnömatik hassas ekim makineleri ile yapılıyor. Selim ilçemizde tarımsal yönden bazı faaliyetlerimiz var onları hem yerinde görmeye hem de ekimi gerçekleştirmeye geldik. Proje kapsamında ekilen ayçiçeği alanlarından sulu şartlarda 450 kg/da kuru şartlarda ise 250 kg/da verim hedeflenmektedir.  Selim İlçemiz Çaybaşı Köyünde ayçiçeği ekimi gerçekleştirilen 17,5 dekar alana sahip tarla Ertan Ercan isimli üreticimize aittir. Yine aynı köyde ayçiçeği ekim işlemi yapılacak olan 6,5 dekar alana sahip tarla ise Özgür Ercan isimli üreticimize aittir.

Ülkemizin kalkınması için mutlaka üretmemiz lazım. Sanayi üretimimizin yanında tarımsal üretimin hayvancılığın da ilimiz açısından çok büyük önemi var. Kars olarak, ekonomisi bir yandan turizme bir yandan da tarım ve hayvancılığa dayalı bir şehiriz. Ekonomimizin can damarı tarım ve hayvancılık olunca bu alanda yatırım yapmak istiyoruz ve üretimimizi artırmaya gayret ediyoruz. İlimiz genelinde Selim ilçesi de olmak üzere bu yıl ay çiçeği üretimi ve bir taraftan da buğday üretimini arttırmaya yönelik bazı projeler uygulamaya çalışıyoruz. Öncelikle “Ay Çiçeği Tarlalarıyla Kars Renkleniyor” Projesiyle çiftçilerimize ay çiçeği üretimi yaptırarak ilimizde ay çiçeği üretimini sağlamaya çalışıyoruz.

Bizim 52 üreticimizce toplam bin 250 dekarda ay çiçeği üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunlar hem Selim ilçemizde hem merkezde hem de Arpaçay ilçemizde gerçekleştiriyoruz.  Burasının bir ay çiçeği merkezi olmasını da hedefliyoruz. Bir diğer yandan da buğday üretimimizi de arttırmaya çalışıyoruz. Hem Tarım Ve Orman Bakanlığımızın desteği hem İl Özel İdaremizin katkısıyla ay çiçeği üretimimizi desteklerken bir yandan da çiftçilerimizin de katkısını sağlayarak kendi yerel imkânlarımızı ve kaynaklarımızı da tahsis ederek buğday üretimini de gerçekleştiriyoruz. Bin 200 ton ekim yapacağız. Bu dönemde yaklaşık 9 bin 400 ton buğday üretimine ulaşmayı hedefliyoruz.  Bütün bu çabamız tarımsal üretimi arttırmak burada katma değeri yükseltmek, ilimiz ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaktır.  Çiftçimiz üretimiyle ülkemizin kalkınmasına can veriyor. Çiftçilerimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. İnşallah bu projelerle birlikte hem buğday üretimde hem de ay çiçeği üretiminde önemli bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz.

Burada en büyük emek çiftçimizin alın teriyle gece gündüz denemeden her türlü mevsim şartlarında çalışıyorlar ve bizlerde burada onlara destek sunuyoruz. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin takibi hem de çiftçimizin gayretiyle bizlerin takibiyle inşallah başarılı olacağız. Ülkemizin kalkınması için üretimimizi artıracağız.  Hem ay çiçeği hem de buğday ekimlerimizin ilimize hayırlı olmasını dilerim.  İnşallah bu yıl ilimizin yoğun yağışlarla birlikte çok verimli olmasını bekliyoruz.  Tarımsal üretimde inşallah hiçbir sıkıntı çekmeyeceğiz. Ayrıca tarımsal üretimde pandemi döneminde çok ciddi sıkıntılar çektik. Hem yağışlarda yeterli değildi. Pandemi dönemi de bize şunu gösterdi; bu topraklar çok değerli ve bizim geleceğizin garantisi, ülkemizin istikbalinin de garantisi olan bu topraklara gözümüz gibi bakmamız lazım. Dünya da gıda üretiminde sıkıntılar var. Mutlaka üretmemiz lazım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum umarım verimli sonuçlar alırız.” dedi.

Vali Öksüz ayrıca "Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renkleniyor" Projesi kapsamında Kars Valiliği %50 desteğiyle temin edilen yağlık ayçiçeği ekimine katılarak, tohumları toprakla buluşturdu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.