GÜNDEM Haber Girişi : 14 Mart 2023 12:19

Kars Tarım İl Müdürü Açıkladı: Endişeye Mahal Yok, Her Şey Kontrol Altında!

Kars Tarım İl Müdürü Açıkladı: Endişeye Mahal Yok, Her Şey Kontrol Altında!
Şap Sat-2 varyantı için, Şap Enstitüsü tarafından üretilen aşıların Kars?a ulaştığı ve aşılamaya bugün itibariyle başlandığı açıklandı.

Kars Tarım İl Müdürü Açıkladı: Endişeye Mahal Yok, Her Şey Kontrol Altında!

Türkiye’de hayvan borsalarının kapatılmasına ve hayvan hareketliliğinin durmasına neden olan şap Sat-2 varyantı için, Şap Enstitüsü tarafından üretilen aşıların Kars’a ulaştığı ve aşılamaya bugün itibariyle başlandığı açıklandı.

Kısa süre önce Türkiye’de bazı bölgelerde hayvanlarda görülen şap hastalığının türlerinden olan SAT-2 varyantı nedeniyle durdurulan hayvan hareketliliğinin, ilkbaharda aşıların tamamlanması sonrasında yeniden devam etmesi öngörülüyor.

Hayvancılığın başlıca illerinden olan Kars’ta kapanan hayvan borsası ve hayvan hareketliliğine dair açıklamada bulunan Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, ülke genelinde hayvan borsaları ve hareketliliğinin aşılar tamamlandıktan sonra yeniden devam edeceğini ve endişelenecek bir durumun olmadığını söyledi.

Şap hastalığının veteriner hekimlerin yakından tanıdığı bir hastalık olduğunun altını çizen Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Altındaş: “Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülen, bulaşıcı bir hastalıktır. Yıllardan beri şap görülen bir hastalık ve aşılarla birlikte bu hastalıkla mücadelemiz devam ediyor. Meslektaşlarımızın yakınen tanıdığı bir hastalık olan bu hastalığın yanı sıra geçtiğimiz günlerde 7 farklı türden oluşan şap hastalığının SAT-2 türü ülkemizde saptandı. Bu nedenle ilimizde de hayvan hareketliliği ve hayvan borsalarını kapattık.” dedi.

Endişeye Mahal Yok, Her Şey Kontrol Altında

Türkiye Şap Enstitüsü tarafından üretilen aşıların Kars’a ulaştığını ve bugün itibariyle Kars ve ilçelerinde eş zamanlı aşılamalara başlandığını açıklayan İbrahim Altındaş, “Şap Enstitüsü tarafından mücadele için içerisinde SAT-2 türüne karşı olan aşıyı da üretti ve bu aşılarımız Kars’a ulaştı ve aşılamaya başlattık. Endişeye mahal yok, her şey kontrolümüz altında ve arkadaşlarımız sahada çalışmalarını yürütüyor. Önümüzdeki süreç içerisinde ilkbahar şap aşılama kampanyasında da tüm aşılarımızı yaptıktan sonra normale döneceğiz.” İfadelerini kullandı.

Hayvan pazarlarının açılması ilkbahar aşıları tamamlanması sonrasında açılmasının ön görüldüğünü vurgulayan Altındaş, ülke genelinde durumun aynı olduğunu kaydetti. Ülke geneli tüm veteriner hekimlerin izinlerinin iptal edildiğini de hatırlatan Müdür Altındaş, hafta sonu da aşılamanın süreceğini belirtti.