BÖLGE Haber Girişi : 06 Aralık 2022 20:09

Kars'ta Aras Havzası İçin Toplanıldı

Kars'ta Aras Havzası İçin Toplanıldı
Aras Havzası Havza Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksü'ün başkanlığında Kars DSİ 24'üncü Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.

Kars'ta Aras Havzası İçin Toplanıldı

Aras Havzası Havza Yönetim Heyeti Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün başkanlığında, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Maruf Aras, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, DSİ 24. Bölge Müdürü Şükrü Baysal ve diğer heyet üyelerinin katılımıyla Kars DSİ 24’üncü Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.

18 Ocak 2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri Ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Tebliğe istinaden gerçekleştirilen toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

DSİ 24. Bölge Müdürü Şükrü Baysal’ın yaptığı genel bilgilendirme içeren açılış konuşmasının ardından, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Maruf Aras ve Aras  Havzası Yönetim Heyeti Başkanı Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz bir konuşma gerçekleştirdi.

Su Temel Yaşam Kaynağıdır

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, suyun önemine değinerek başladığı konuşmasında, temel yaşam kaynağı olan suyun öneminin her geçen gün artmakta olduğunun altını çizerek: “Günümüzde dünya nüfusu hızla artmakta, buna karşılık içilebilir ve kullanılabilir su kaynakları ise çeşitli sebeplerle azalmaktadır. Bu durum da, suya olan ihtiyacın her geçen gün daha da artmasına neden olmaktadır. Dünya üzerinde birçok ülke şimdiden su sıkıntısıyla karşı karşıya kalmış durumdadır. Bugün dünya nüfusunun %30’undan fazlası yetersiz su kaynağı problemiyle mücadele etmekte, bu oran her geçen gün daha da artmaktadır. Hızla artan nüfus, artan kullanım gereksinimleri, doğal dengeyi bozabilen iklim değişiklikleri, küresel ısınma ve bilinçsiz kullanım gibi birçok sebepten dolayı önümüzdeki on yıl içinde dünya nüfusunun %60’ının su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği öngörülmektedir. 2025 yılında 2 milyardan fazla insanın su sıkıntısı çekeceği öngörülmüştür.” İfadelerini kullandı.

Su Kıtlığı Çeken Ülke Konumuna Gelebileceğimizi Göz Ardı Edemeyiz

“Ülkemizin, sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığı hatta su fakiri ve su stresi altındaki bir ülke konumunda olduğunu, nüfus artış hızına göre yakın bir gelecekte su kıtlığı çeken ülke konumuna gelebileceğimizi Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Yapılan çalışmalarda ülkemizde, kaynaktan çekilen suyun önemli bir bölümünün son kullanıcıya ulaşıncaya kadar kaybolduğu da tespit edilmiştir. Ülkemiz genelinde ortalama su kayıp oranının yaklaşık yüzde 33 olduğu göz önüne alındığında, ilgili mevzuat çerçevesinde belediyeler başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarca bu konuda da acil önlem alınması gerekmektedir. Aras Nehri Havzası ülkemiz ve bölgemiz için elbette çok önemli bir konumdadır. Sahip olduğumuz bu havzanın etkin yönetimi, insanlar ve tüm canlılar için en büyük nimetlerden biri olan sudan en etkin şekilde yararlanılması, zaman zaman meydana gelen su baskınları ve taşkınlardan insanlarımızın korunması, sulak alanların korunması, içme suyunun etkin şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Olumlu ve olumsuz tüm argümanların değerlendirilerek, iyi planlanmış bir program ile Valiliklerimiz ve Kurumlarımız arasında koordinasyon sağlayarak toplantılarımızı amacına ulaştırmamız büyük önem arz etmektedir. Bu konuda elbette hepimize büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.” Şeklinde konuştu.

İçme Suyu Temin Edilmesi Kadar Su Kaynaklarının Korunması da Önemlidir.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, tarım ve hayvancılığın yoğun bir şekilde yürütüldüğü bölgede, içme ve kullanma suyu temin edilmesi kadar su kaynaklarının verimli kullanılması ve kirletilmesini önlemenin bir o kadar önemlidir olduğunu vurgulayarak: “ Suyun ihtiyacımız kadar kullanılmasının önemli olduğu kadar, su kaynaklarımızın korunması da bir o kadar önemlidir. Diğer yandan ülkemizin çeşitli yörelerinde olduğu gibi Kars ve bölgemizin diğer illerinde de 2022 yılında birçok taşkın, heyelan ve sel afetleri yaşandı. Meydana gelen afetlerde, özellikle kırsal bölgelerimizdeki birçok vatandaşımız etkilendi. Maalesef can kayıpları oldu, maddi zarar meydana geldi. Taşkın konusunda geçmiş yıllarda da yakın tarih de de bir takım sıkıntılar yaşandı. Aydınlıkevler Mahallesinde taşkın problemine maruz kaldık. Çok şükür bir can kaybı olmadı ama maddi kayıplarımız oldu. Vatandaşlarımız sıkıntı çekti. Yollarda, alt yapıda bir takım sıkıntılar oldu. Çok şükür o konuda düzeltici çalışmalar yaptık ama biran önce taşkın koruma tesisinin yapılması lazım. Bu konuda da DSİ Bölge Müdürlüğümüz tarafından ihalesi yapılacak ve bu tesisi hizmete alacağız. Bu vesileyle burada bir taşkın riskini ortadan kaldırmış olacağız.” şeklinde konuştu.

Kars Atık Su Arıtma Tesisimizin İhalesi 28 Aralık’ta

Su kaynaklarının korunması ve kirliliği önleme açısından önemli olan Kars Su Arıtma Tesisinin ihalesinin 28 Aralık 2023 tarihinde yapılacağını belirten Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “Bu konuda uzun uğraşlar verdik. Bizler Valilik olarak, Milletvekillerimiz, hepimiz, Tarım ve Bakanımıza konuyu ilettik. Ben Cumhurbaşkanımıza Valiler toplantısında ifade ettim. Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Tarım ve Orman Bakanımızın da desteği ile DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından inşallah 28 Aralıkta Atık Su Arıtma Tesisinin ihalesi yapılacak inşallah. Bu vesile ile Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Tarım ve Orman bakanımıza, emeği geçen milletvekillerimize katkı gösteren herkese, DSİ Genel Müdürümüze ve DSİ Bölge Müdürlüğümüzün tüm teknik elemanlarına huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

Doğal Afetlerin Etkilerini Asgariye İndirmek İçin Çalışıyoruz


Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz konuşmasını “Yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya çıkan tahminlere göre bu doğal afetler her geçen gün daha da artacağını görmekteyiz. Bu doğal afetler, tamamen önlenebilecek bir durum olmamakla birlikte zararlarını en aza indirmek elimizdedir. Bu nedenle; taşkın öncesinde, taşkın esnasında ve taşkın sonrasında neler yapılması gerektiği hakkında bilinçlendirme faaliyetleri yapmak, en riskli dere yatakları öncelikli olmak üzere gerekli ve etkin tedbirleri almak zorundayız. Etkin bir koordinasyon ve işbirliğiyle gereken çalışmaları afetler gerçekleşmeden önce yapmamız, var olan riskleri ve görebileceğimiz hasarı asgari düzeye indirecektir. Çok kıymetli kurul üyelerimizin etkin katılımı suretiyle, sorunlar, darboğazlar ve önerilerin istişare edilmesi ve alınacak kararların uygulamaya konulması, bir farkındalık ve çözüm oluşturulması açısından oldukça önemlidir.” şeklinde tamamlandı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından, taşkınlar, sel, iklim değişikliği, dere ıslahı, kuraklık gibi konularda sunumlar yapıldı. Aras havzasında yaşanan sorunlar, talepler ve önerilerin istişare edilmesi ve Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün yaptığı değerlendirmenin ardından toplantı sona erdi.