DÜNYA Haber Girişi : 06 Aralık 2022 01:08

Aras Nehri'nde Türkiye Azerbaycan Ortak Tatbikatı

Aras Nehri'nde Türkiye Azerbaycan Ortak Tatbikatı
Türk ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri, Azerbaycan'da ortak askeri tatbikat düzenliyor.

Aras Nehri'nde Türkiye Azerbaycan Ortak Tatbikatı

Türk ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri, Azerbaycan'da ortak askeri tatbikat düzenliyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki askeri iş birliği anlaşması çerçevesinde Türk ve Azerbaycan orduları, Bakü ve İran sınırındaki Astara, Cebrayıl, İmişli illerinde tatbikata başladı.


Tatbikatta, kara ve hava kuvvetleri, özel birlikler, istihkam birlikleri ile füze ve topçu birlikleri çeşitli görevler icra etti. Modern savaş yöntemlerinin uygulandığı tatbikatta, çeşitli birliklerin koordineli faaliyetinin organize edilmesi, nehirlerden geçmek için duba köprülerin kurulumu ve temsili düşman bölgesine indirme yapılması gibi görevler yerine getiriliyor.

Ortak tatbikatta, birliklerin savaş esnasında koordinasyonunun sağlanması, yönetimin iyileştirilmesi, deneyim paylaşımı ve personelin profesyonelliğinin artırılması amaçlanıyor.

İRAN SINIRA YIĞINAK YAPMIŞTI

Azerbaycan, 2020’de 44 günde Ermenistan ordusunu mağlup etti ve 2. Karabağ Savaşı’nı kazandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ateşkes antlaşmasına imza attı ve Azerbaycan’ın Nahçıvan ile anavatanı bağlayacak Zangezur Koridoru planını kabul etti. Ancak Ermenistan daha sonra bu koridoru açmayı reddetti.

Azerbaycan, bu sene içerisindeki diplomatik temaslarda Ermenistan’ın verdiği sözü hatırlattı. İran ise, “Sınırlarımızda böyle bir değişikliği kabul etmiyoruz” dedi, Azerbaycan sınırına askeri yığınak yaptı ve tatbikatlara başladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran’ın Azerbaycan’ı tehdit etmeye yeltendiğini ifade etti ve şunları söyledi: “Unutmasınlar ki Türkiye ve Azerbaycan müttefiktir. Azerbaycan askerleri Türkiye için, Türk askerleri Azerbaycan için görev almaya hazırdır.”

Türk ve Azerbaycan ordularının İran sınırında tatbikat yapması, bu gelişmelerden sonra dikkat çekti.