KARS Haber Girişi : 27 Temmuz 2021 19:21

Kars'ta 5 Milyar 551 Milyon Liralık 213 Projede Çalışmalar Devam Ediyor

Kars'ta 5 Milyar 551 Milyon Liralık 213 Projede Çalışmalar Devam Ediyor
Kars'ta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda konuşan Vali Türker Öksüz devam eden 213 projenin maliyetinin 5 Milyar 551 Milyon Lira bedelinde olduğunu açıkladı.
Kars'ta 5 Milyar 551 Milyon Liralık 213 Projede Çalışmalar Devam Ediyor

Kars Güncel- Valilik Gazi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşması yapan Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, kurumlararası uyumun önemine değinerek, il genelinde gerçekleşen ve gerçekleşmekte olan yatırımlar ile ilgili olarak genel bilgi verdi.

PANDEMİ SÜRECİ KAMU YATIRIMLARIN YÜRÜTÜLMESİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ
Dünyayı ve ülkemizi ve derinden etkileyen Coronavirüs salgının Kars’ta da birçok anlamda olumsuzlukların yaşanmasına sebep olduğunu da hatırlatan Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Yatırımlar yönünden içinde bulunduğumuz sene de bir takım sıkıntılar yaşadık. Bunlardan birisi de pandemi süreci idi.  Şüphesiz ki pandemi süreci kamu yatırımların yürütülmesini olumsuz yönde etkiledi. Bildiğiniz gibi bu süreçte tüm kurumlarımızda idari izin sistemi uygulandı. Yatırımlarda ister istemez bir yavaşlama tabii ki oldu. Ama biz inşallah bu pandemiden sonra normalleşme dönemiyle birlikte bu aradaki farkı kapatarak devam etmek durumdayız. Bildiğiniz gibi kurban bayramında uzun bir tatil oldu. Bu da çalışmalarımızı bir miktar ileriye doğru kaydırdı. Dolayısıyla elimizdeki ödenekleri bir an önce harcayabilmek için, yatırımların en hızlı biçimde tamamlanabilmesi için bundan sonraki çalışmalarımızda daha gayretli, hızlı ve daha üretken olmak durumundayız. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Aksi takdirde mevcut ödenekleri harcayamayacak durumda kalırız. Bu da yatırımları olumsuz yönde etkiler.” Şeklinde konuştu.  

“KIŞ ŞARTLARI NEDENİYLE ELİMİZİ ÇABUK TUTMALIYIZ”
Özellikle kış şartlarının yatırımları önemli ölçüde olumsuz etkilediğini de hatırlatan Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Kış şartları çalışmalarımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kış bölgemize daha erken gelebiliyor. Dolayısıyla kış sezonunu daha çok yaşamadan, havalar çok soğumadan özellikle yapılması gereken yatırımları tamamlamak gibi bir mecburiyetimiz var. Ben burada bütün kurumlarımızdan, kurum yöneticilerimizden, gerek bölge kuruluşları ve gerek de il kuruluşları ve belediye başkanlarımız, yatırımcı kuruluşlarımız ile birlikte herkesten daha hızlı bir çalışma bekliyorum. Yılsonuna kadar da daha üretken daha verimli ve etkin bir çalışma beklediğimi ifade etmek istiyorum. Yapılacak çok işimiz var“ diye konuştu.

KARS GENELİNDE 5 MİLYAR 551 MİLYON 362 BİN LİRA TUTARINDA, 213 PROJEMİZ DEVAM EDİYOR
Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Kars il genelinde İl Yatırım Takip Sistemini giren toplamda 213 projemiz var.  Bu projelerimizin toplam tutarı 5 milyar 551 milyon 362 bin liradır. Önceki yıllar harcamalar toplamı ise 798 milyon 730 bin liradır. Toplam yılı ödeneği bu projeler için 410 milyon 799 bin 402 lira. Yılı harcama tutarımızda 146 milyon 728 bin 478 lira olmak üzere toplam harcamamız 945 milyon 458 bin 666 TL oldu.

Bu projelerden 213 projeden 6 tanesi tamamlandı ve 121 tanesi devam ediyor. 17 tanesi ihale aşamasında, 68 tane henüz başlanamayan işlerimiz de bulunmaktadır.  Yatırımcı kuruşlar bazında projelerimizin dağılımına baktığımızda; 16 yatırımcı kuruluş açısından söylüyorum özellikle. 63 proje DSİ Bölge Müdürlüğünün, 50 proje Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, 28 proje Karayolları 18 Bölge müdürlüğümüzün, 15 proje Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 4 bölge müdürlüğümüzün, 12 tane Kars İl Özel İdaresinin, 11 tane Kafkas Üniversitesinin, 7 tane Kars Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, 7 Tane Kars Şeker Fabrikamızın, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü Gençlik Spor Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve tarım Orman Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü olarak da 2 projemiz bulunmaktadır. Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Tarım Orman Müdürlüğümüz Tapu Kadastro 8 Bölge Müdürlüğümüz, TEİAŞ 15’inci Bölge Müdürlüğümüzün de 1’bir tane işi birer tane işleri bulunmaktadır.

Bu projelerin sektör bazında dağılımları ise şu şekildedir: 71 tanesi, tarım sektöründe, 56 tanesi eğitim sektöründe, 44 tanesi Ulaştırma ve Haberleşme sektöründe, 17 tanesi imalat sektöründe, 6 tanesi sağlık sektöründe, 5 tanesi turizm sektöründe, 2 tanesi enerji, bir tanesi konut sektöründe, 9 tanesi diğer dediğimiz Sosyal Hizmetler alanında, 2 tanesi de yine iktisadi hizmetlerden olmak üzere 213 projemiz var.

Merkez ve ilçelere dağılımı yönünden bakacak olursak Kars Merkezde 85, Sarıkamış’ta 34, Kağızman'da 21, Arpaçay'da 14, Selim de 14, Digor'da 11, Akyaka'da 7, Susuz da 4 olmak üzere;  213 tane de muhtelif projemiz bulunmaktadır.

Genel olarak ödeneklerin yeterliliği ölçüsünde çalışmalarımıza devam edeceğiz ama inşaat mevsiminin şehrimizde kısa olduğunu göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütmemiz gerekiyor. Kurumlarımızın da bu ödeneklerin serbest bırakılması noktasında gerekli gayreti göstermeleri, personel planlamalarını yine ona göre yapmaları, bu çalışmaları olumlu yönde etkileyecektir diye düşünüyorum. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından, yatırımcı kurumların yetkilileri tarafından sunum yapıldı.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Aslan, Kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve daire müdürleri katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.