KARS Haber Girişi : 04 Aralık 2022 00:07

Kars'ta 3 Aralık Etkinliklerle Hatırlandı

Kars'ta 3 Aralık Etkinliklerle Hatırlandı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kars'ta çeşitli etkinliklerle hatırlandı.

Kars'ta 3 Aralık Etkinliklerle Hatırlandı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kars'ta çeşitli etkinliklerle hatırlandı.

Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün katılımıyla bir program gerçekleştirilirken, 65. Hükümet Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla AK Parti tarafından düzenlenen başka bir programla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde bir araya gelindi.

AK Parti tarafından Kars Öğretmenevi’nde güne anlam katan bireylerle bir araya gelen 65. Hükümet Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, masaları bir bir gezerek herkesle ilgilenirken, program konukları Karslı aşıkların türküleriyle gönüllerince eğlendiler.

Diğer program ise Halk Eğitim Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Programda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Yıldız ile Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz birer konuşma yaptı.

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz yaptığı konuşmada Engelliler Günü’nde farkındalığın en üst düzeyde olması gerektiğini vurgulayarak, engellilerle bir arada vakit geçirmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Toplum olarak engelli kardeşlerimizi kucaklayabilmemiz her şeyden önemlidir

Engellilerin toplumun bir parçası olduğunu belirten Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: ” Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmaktan öte, sosyal boyutlarıyla da hepimizi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyan toplumsal bir konudur. Hepimiz biliyoruz ki; toplumların huzuru ve mutluluğu, tüm bireylerin insan olarak doğuştan sahip oldukları haklarını kullanabilmeleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin sunulan imkânlardan yararlanabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleriyle mümkündür. Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek, güçlendirecektir. Devletlerin gelişmişlik düzeyi insana verdikleri değerle ölçülmektedir. Bu doğrultuda engelli vatandaşlarımızın eğitim ve istihdam imkânlarına ulaşmaları, yaşamsal olanaklarının kolaylaştırılması, tedavileri, rehabilitasyon süreçleri, barınma ihtiyaçları gibi çok doğal, medeni, insani ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak sosyal devletlerin en önemli görevleridir. Engellilik durumu, sosyal durumu ne olursa olsun, toplum olarak birlik-beraberlik içerisinde birbirimize hoşgörüyle yaklaşarak, birbirimizi severek, sayarak toplumsal yaşantımızı sürdürmemiz gerekmektedir. Bu nedenle; toplumda bir farkındalık oluşması açısından Engelliler Haftası ve Engelliler Günü’nü önemsiyoruz. Biz, gönüller arasında köprü kurmayı ve gönül almayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı hedeflemiş bir devletiz, bir milletiz. Özellikle milletle kaynaşma, milletin derdini dinleme, hemhal olma anlayışını da tüm kamu sektörü olarak özümsemiş durumdayız. Devletimiz, bütün imkânlarını insanlarımızın ve engelli kardeşlerimizin hayatın doğrudan içerisinde olmalarını sağlamaya yönelik olarak seferber etmiştir. Özellikle son yıllarda şehirlerimizin altyapısını ve özellikle kamu kurumlarımızın engelli kardeşlerimizin günlük hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilmelerine uygun hale getirilmesi, engelli kardeşlerimizin mümkün olduğunca üretim alanında da istihdama kazandırılması için çalışmalar yapılmaktadır.

Tabii ki her şeyden önemlisi; zihinsel olarak, toplum olarak engelli kardeşlerimizi kucaklayabilmemizdir. Her zaman onların yanında olmamızdır. İnşallah bugün ve bundan sonra günden güne bu bilinci yükselteceğiz. Bunun için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. ” Şeklinde konuştu.

Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi’ni hayata geçiriyoruz

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, engelli vatandaşlara da seslenerek: “ Hepimiz aynı toplumun birer parçayız. Hayatı paylaşıyoruz, aynı havayı soluyoruz, engelleri birlikte aşmaya çalışıyoruz. Bizler devlet olarak, Valilik olarak her zaman engelli kardeşlerimizin yanındayız. Sizlerin sorunlarını kendi sorunumuz bilip ona göre tedbirler alıyoruz, hizmetler yapıyoruz. Engelli vatandaşlarımıza yardım etmeye, cesaretlendirmeye, maddi veya manevi olarak destek olmaya çalışıyoruz, ailelere destek oluyoruz. 2022 Sayılı Kanuna göre ödediğimiz engelli maaşları, evde bakım aylıkları bunun bir göstergesidir. Herkesin birer engelli adayı olduğu bilincini taşıyan insanlar, daima sizlerin yanında olacaktır. Evlerinize saklanıp kalmayın. Şunu bilin ki sizlerin evlerinizden çıkması ve hayatın bir ucundan tutunması, ülkemiz için, ilimiz için en büyük kazançlardan biri olacaktır. Mutlaka bir uğraşınız olsun. Yeteneğinize göre spor, müzik, resim, edebiyat gibi uğraşılarınız olsun. Hepimiz biliyor ve şahit oluyoruz ki hayatın tüm alanlarında sporda, sanatta, edebiyatta, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında tüm zorluklara rağmen yılmadan çalışan, gayret gösteren, sergilediği mücadele ile büyük başarılara imza atan kıymetli kardeşlerimiz var. İşte bu noktada bildiğiniz gibi ailelerinin yanında yaşayan engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarının arttırılmasına, yaşam standartlarının iyileştirilmesine, istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasına yönelik olarak rehabilite edici ve aile-birey bütüncül yaklaşımıyla ‘Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezimizde; engelli bireylerden ihtiyacı olanlara kişisel bakım hizmeti, sağlık servisi aracılığıyla sağlık kurumlarının hizmetlerine erişim sağlanacak ve tedavi süreci titizlikle takip edilecektir. İş ve uğraşı atölyeleri aracılığıyla resim, müzik, el sanatları, yöresel ürün kursları, okuma- yazma kursu, Otizm Gelişim Kursu, EKPSS kursu gibi eğitimler verilecektir. Ayrıca; spor, sinema-tiyatro gibi kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirilecektir. Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezimizdeki çalışmalarımızda sona geldik. İnşallah kısa süre içerisinde tefrişat çalışmalarımızı da bitirdiğimizde sizlerin hizmetine sunacağız. Sizlerle birlikte orada çeşitli aktiviteler yapma ve hoşça vakit geçirme fırsatını bulmuş olacağız. Bundan sonra da yaşamın her alanındaki engelleri kaldırmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tüm engellileri kardeşlerime ve ailelerine bundan sonraki yaşamlarında sağlıklı, huzurlu, mutlu bir ömür ve engelsiz yarınlar diliyor, saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalmakta olan öğrenciler tarafından hazırlanan tiyatro ve koro gösterileri ile sinevizyon sunumu yapıldı. Daha sonra yine öğrenciler tarafından el emeği, göz nuruyla hazırlanan ürünlerin sergilendiği serginin açılışı yapıldı. Sergilenen ürünler büyük beğeni topladı.