KARS Haber Girişi : 12 Ekim 2021 00:09

Kars Kazı Satışları Başladı

Kars Kazı Satışları Başladı
Kars'ta kış mevsiminin gelmesiyle sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan Kars kazına olan ilgide artmaya başladı.

Kars Güncel- Kanatlı hayvan olmasına rağmen kırmızı ete sahip olan ayrıca lezzetiyle de damaklarda eşşiz yer eden Kars kazı havaların soğumasıyla birlikte satışa sunulmaya başladı.

Özellikle köylerden şehir merkezine getirilerek kaza pazarında görücüye çıkartılan kazların ağırlığı besi durumuna göre 2 kg ile 4,5 kg arasında değişiyor. Bin bir zahmet ile aylarca bakımı yapılan kazların satışında ise alıcı ve satıcılar arasında pazarlıklar oldukça hararetli geçiyor.  Canlı kazların satış fiyatı ise ortalama ağırlığına göre 200 TL ile 250 TL arasında.

KAZ ETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır. Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir.

Lezzetinin yanında içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile insanlar için çok yararlı bir besin kaynağıdır.

Ağır ve yağlı bir et olan kaz etinin zararlı olduğuna dair çeşitli söylemler vardır fakat bu konuda kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Yalnızca ağır ve yağlı olduğu için kalp ve damar rahatsızlıkları ile kolesterol gibi hastası olan kişilere önerilmemektedir..

Kaz eti genellikle kışın tüketilen çok değerli besin öğelerine sahip olan mineral ve vitamin kaynağıdır. Çok tuzlu ve ekstra yağlı tüketilmesi önerilmeyen kaz etinin suyu da kendi kadar lezzetli ve faydalıdır.

Kaz etinin faydaları nelerdir? 
Ardahan ve Kars yörelerinde servis edilirken genellikle bulgur pilavı bu su ile pişirilir. Bazen çorbası yapılan bazen ise boş içilen kaz eti suyunun saçlara ve cilde çok iyi geldiği bazı kaynaklar tarafından iddia edilmiştir. Günlük protein ihtiyacımızın yarısını içinde bulunduran kaz etinde A, B, E vitaminleri yüksek oranda bulunur ve B12 eksikliğine çok iyi gelir.

 

Kaz etinde bulunan fosfor ve kalsiyum diş etlerine ve kemiklere oldukça yararlıdır. İçeriğinde ki B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken B5 vitamini de saçların doğal rengini korumaya yardımcı olabilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.