Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor

Kars Güncel- Atatürk Anıtı ve Tren Garı’nın önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan program İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda devam etti.

Vali/Kars Belediye Başkan Vekili  Türker Öksüz, günü anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada; " Bugün, Serhat şehir Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıldönümünü kutlamanın gurur ve sevincinin yaşandığını, bugünün Gazi Kars’ın Türk milletinin ezansız ve bayraksız olamayacağını, hürriyetsiz yaşayamayacağını, esaret zincirlerini parçalayarak kazanılan zafer ile tüm dünyaya ilan ettikleri gün olduğunu belirtti.

Bugünün; Gazi Kars’ın esaret zincirlerini kırarak vatan toprağının bir parçası olduğu gün olduğunu belirten Vali Öksüz; “Bugün; ben türküm, Türk; esir olmaz, devletsiz, bayraksız, ezansız, hürriyetsiz olmaz şiarını benimseyen Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 101'inci yıldönümüdür.

Vatan sevgisi, fedakârlık, cesaret, feraset, yiğitlik, bir ideal uğruna şehadet şerbeti içme, gazilik şerefine ulaşma nedir sorularına cevap arayanlar, tarihi şan ve şerefle dolu Anadolu coğrafyasını görürler.   

Tarihi sayısız destanlarla bezeli Anadolu coğrafyası, dünyanın en pahalı topraklarıdır. Asya steplerinden yola çıkılarak, Ani’nin fethi ve Malazgirt Zaferi’nden bu yana binlerce yıldır her karışı için ağır bedeller ödenmiş bu topraklar, kan verilerek, can verilerek vatan yapılmıştır.

Kars, sahip olduğu ekonomik, kültürel, siyasi, stratejik değerlerinin yanı sıra, tarih içinde üstlendiği rollerle ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olmuştur.

Kars, Birinci Cihan Harbinin Kuzey Kafkas cephesidir ve bu nedenle dağlarında, platolarında, bu kutsal topraklarda on binlerce şehidimiz yatmaktadır.

43 yıl Rus işgalinde kalan Kars, Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki kuvvetlerin 28 Ekim 1920’ de harekete geçmesi ve 9’uncu Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Kars 'ın kurtuluşu, düşmana karşı topyekün mücadele veren Türk halkına büyük moral olmuştur.

Milli mücadele döneminin ilk zaferlerinden olan Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu, cumhuriyetimizin temellerinin atılmasındaki en büyük etkenlerden de birisi olmuştur.

Şanlı bayrağımızı 101 yıl önce Kars Kalesi burçlarına diken yiğit ecdadımızın emaneti, emin ellerdedir ve biz Karslılar, ecdadın bırakmış olduğu kutsal mirasın yılmaz bekçileriyiz." dedi.

Kutlama programı halk ozanları ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü’nün gösterisi, kafkas oyunları gösterisi ve akademisyenler tarafından düzenlenen "Geçmişten Günümüze 101. Yılında Gazi Kars’ın Kurtuluşu" programı ile devam etti.

  • 8 / 1 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 0

  • 8 / 2 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 1

  • 8 / 3 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 2

  • 8 / 4 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 3

  • 8 / 5 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 4

  • 8 / 6 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 5

  • 8 / 7 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 6

  • 8 / 8 Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlanıyor 7

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.