KARS Haber Girişi : 14 Aralık 2016 01:18

İşte Sarıkamış Belediyesi'nin 2014-2016 Karnesi

İşte Sarıkamış Belediyesi'nin 2014-2016 Karnesi
2014'de Yerel Seçimler oldu 2014'den 2016'ya kadar Sarıkamış'a Belediye ne yatırımlar yaptı? Belediye Başkanı Göksal Toksoy Sarıkamış'a ne kattı bir inceleyelim istedik. İşte Sizler için derlediğimiz o haber...
Kars Güncel-En son ki yerel seçimle koltuğa oturan ve 2016 aralık ayına kadar Sarıkamış'a Başkan Göksal Toksoy'un 2014'den bu tarafa Sarıkamış için çalışmalarını sizler için derledik. Ve gördük ki Başkan Toksoy göreve geldiği günden beri diğer başkanlar gibi koltukta boş boş oturmamış ve Sarıkamış için elle tutulur gözle görülür projelere imza atmış, ayrıca devam eden projeleriyle de hem Sarıkamışlının hemde partisinin  takdirini kazanmış durumda.

Kars Güncel geçtiğimiz günlerde Göksal Toksoy'u makamında ziyaret edip Sarıkamış Belediyesinin çalışmaları hakkında geniş bilgiler aldı. İşte Belediye Başkanı Göksal Toksoy'un Sarıkamış için yapıp Sarıkamışlının hizmetine sunduğu ayrıca devam eden o projeleri.

GÖKSAL TOKSOY KİMDİR?
Başkan Toksoy İnşaat Mühendisi ve aynı zamanda önceden Sarıkamış Belediyesinde 17 yıl Fen İşleri Müdürü olarak görev yapmış bir isim. Yani belediyecilik anlamında bu işin mutfağında yetişen birisi.  Anlayacağınız vatandaşla birebir iletişimi olan vatandaşa gerçekten hangi hizmetlerin gitmesinin gerektiğini çok iyi bilen ve halkın ihtiyacına göre çözümler üretip, o yönde hizmet vermeyi başarıp Sarıkamış halkının takdirini ve övgüsünü kazanmayı başaran bir isim olarak özetleyebiliriz.
Şimdi sözü daha uzatmadan Sarıkamış Belediyesi'nin 2014-2016 arasında yapmış olduğu yatırım karnesini incelemeye başlayabiliriz.

SU ARITMA TESİSİ (Sarıkamış Deresine artık Pis Su Akmıyor)
Önceden Sarıkamış'ta pis su, arıtılmadan direk Sarıkamış deresi olarak adlandırılan ve  Çatak, Yağbasan, Yenigazi köylerinin kullandığı o pis su Sarıkamış Deresine akıtılıyordu. Yani saydığımız köyler o suyu, tarımsal amaçlı hemde yazları köy çocuklarının derelerde pis suya giriyorlardı. Köy kadınları ise yine aynı şekilde yazları o pis suda yün yıkamak zorunda kalıyorlardı.  Başkan Toksoy Su Artıma Tesisi kurarak Sarıkamış deresine akıtılan o pis suyu tertemiz edip dereye temiz su akıtarak dereyi kullanan köylülere temiz bir su  kullanan imkanı sunmuş

Atık Su Arıtma ve Kısmi Kanalizasyon Yapımı: (İller Bankası Tarafından Sukap Kapsamında %50 Hibe %50 Belediye Paylarından Kesilmek Üzere Yapılmaktadır) İhale Tarihi: 27.11.2013 Sözleşme Bedeli: 11.261.333,08 TL Sözleşme Tarihi: 23.12.2013 Yer Teslim Tarihi: 07.01.2014 Gerçekleşme Oranı  : %99


KANALİZASYON İNŞAATI YAPIM İŞİ
Sarıkamış Belediyesinin bir başka hizmeti ise şehrin kanalizasyonu.
Bu proje İller Bankası Tarafından Sukap Kapsamında %50 Hibe %50 Belediye Paylarından Kesilmek üzere yapımına başlanmış şuanda yüzde 70'i tamamlanmış durumda ve 2017 sonuna da bitirilmesi planlanmakta olan şehrin kanalizasyonu da bitmek üzere diyebiliriz.

SARIKAMIŞ GİRİŞİ ŞEHİTLİK PROTOKOL YOLU
Sarıkamış'ın Erzurum yönünden gelen yolu eskiden bilen bilir. Adete köy yolundan daha beter bir görünüme sahip olan bu  yol başkanın girişimleri sonucunda Karayolları 18. Bölge müdürlüğü tarafından asfaltlanmış çağdaş bir görünüme dönüşmüş. Ayrıca Karayolları'nın asfaltlama işi bittikten sonra belediye tarafından tarafından çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışması yapılarak Sarıkamışlı vatandaşların hizmetine sunulmuş. 
Buda aslında Başkan Toksoy'un devlet kurumları ile ne kadar koordineli ve barışık çalıştığının en iyi göstergelerinden biri diyebiliriz.



İÇME SUYU ŞEBEKE HATTI YENİLENİYOR

Başkan Toksoy'un bir başka müjdesi de Sarıkamış'ın yıllarıdır değiştirilmeyen içme suyu hattı borularının yenilenmesi oldu. Yani yıllardan beri kir pas tutan içme suyu şebekesi boruları artık yenilenecek. Mayıs 2017 de başlanacak olan proje İller Bankası tarafından SUKAP kapsamında yüzde elli hibeyle yapılıyor. 6.339.702,00 TL'ye mal olacak projenin yarısı yine hibe yoluyla yapılacak.

CUMHURİYET CADDESİ ALT YAPI VE ÜST YAPI ÇALIŞMASI

Sarıkamış Belediyesi ekipleri tarafından Kanalizasyon, İçme Suyu Şebekesi, Yağmur Suyu tamamlanmış, yol kenarı istinat duvarı yapımı, yol ve kaldırım yapım işi Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı bitirilmiş.


TURİZM MERKEZİNDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI 

Avrupa Birliği Projesi Kapsamında Bilim ve Sanayi Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Erzincan-Erzurum-Kars Kış Koridorları kapsamında Sarıkamış Kayak Merkezine yapılacak olan Kanalizasyon şebekesi, Atık Su Arıtma Tesisi, Kar Oyunları alanlarının Çevre Düzenlenmesi ve Ticaret Merkezi Yapımına başlanmış projenin yüzde sekseni bitirilmiş durumda.



SARIKAMIŞ KIŞ SPORLARI TURİZM MERKEZİ 1. ETAP YOL UYGULAMA VE YAĞMUR SUYU PROJESİ

Yapımına 11.01.2016'da başlanan projeye 7.149.650,50 TL'li kaynak ayrılmış ve devam eden projenin yüzde 70'i tamamlanmış durumda. 



ÜST YAPI YATIRIMLARI
Buraya kadar Sarıkamış belediyesinin yapmış olduğu  alt yapı çalışmalarını siz değerli okuyucularımıza anlatmaya çalıştık. Ama Başkan Toksoy'la konuş konuş bitmedi. Ve Anladığımız kadarıyla da Başkan Toksoy bu projelerle de yetinmeyeceğe benziyor. Görünen o ki  ilerleyen dönemlere Sarıkamış'ı göz doldurur projeler bekliyor. Evet şimdilik al yapı çalışmalarına bir virgül koyarak biraz da Sarıkamış Belediyesi'nin ve Başkan Toksoy'un Sarıkamış için üst yapı çalışmaları için ne gibi projeleri başlattığı ve hangi projeleri bitirdiğine bakalım.

SARIKAMIŞ ASRİ MEZARLIĞI TAŞ DUVAR ONARIMI VE FERFORJE İMALATI İŞİ
Sarıkamış  asri mezarlığı bakımsız ve bazı konklarda yıkılan duvar ve korkuluksuz olması nedeniyle hayvanların girişini engellemek için taş duvar ve FERFORJE yapımını tamamlamış durumda. 2014 tarihinde yapımına başlanan asri mezarlığı çevresi taş duvar onarımı 60 günde tamamlanıp mezarlık ve çevresi güzel ve hak ettiği görünüme kavuşturulmuş.

 

YENİ İTFAİYE AMİRLİĞİ BİNASI, FEN İŞLERİ ŞANTİYE İDARE BİNASI VE 12 ARAÇLIK KAPALI OTOPARK
Eski ve atıl durumda olan itfaiye amirliği binası yeniden yapılmış ayrıca fen işleri şantiye binası ve 12 araçlık kapalı kaloriferli otopark ta belediyeye kazandırılıp vatandaşın hizmetine sunulmuş.


MAKİNA PARKINA ARAÇ ALIMI (Belediye İmkanları İle Alınan Araçlar)
Sarıkamış Belediyesi tamamen kendi imkan ve kaynaklarıyla araç parkını da güçlendirmiş, sırayla 1 Adet Lastikli Ekskavatör, 1 Adet Loader, 2 Adet Ford Harfiyat Kamyonu, 1 Adet Silindir, 1 Adet Transit Kamyonet, 1 Adet 4*4 Arazi  Aracı, 1 Adet Beko Loader, Toplam 1.500.000,00 TL maliyet ile araçları almış. 


MAKİNA PARKINA ARAÇ ALIMI (Hibe Yolu İle Alınan Araçlar)
Sarıkamış Belediyesi 1 Adet Ford Vidanjör (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı), ?1 Adet 14 m3 lük Ford Çöp Toplama Aracı (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı), ?1 Adet Ford Tam Donanımlı İtfaiye Aracı (Belediyeler Birliği) tarafından hibe yolu ile kazandırılmış.


HER MAHALLEYE BİR PARK SÖZÜNÜ TUTTU (5 Park Tamam 5 Tane Daha Yapılacak)
Sarıkamış Belediyesi tarafından her mahalleye park projesi başlatılmış olup Cumhuriyet Mahallesi, Yeni Mahalle, Toki Konutları Parkı, Erenler Mahallesi tamamlanmış olup, İstasyon Mahallesi Parkı devam etmektedir.





15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MEYDANI
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Sarıkamış'ta vatandaşların toplandığı ve yaklaşık 2 ay süreyle nöbet tuttuğu alanın ismi Demokrasi Meydanı olarak değiştirildi. 
"Sarıkamış o gece adeta şahlandı ve sokaklara döküldü. Ve bir Sarıkamışlı orada tugay komutanına aynen şöyle diyordu: 'Sen başkomutanına isyan etmiş bir komutansın. Hangi yüzle sokağa çıkıyorsun?' bu ifade her şeyi özetliyor."

HÜKÜMET KONAĞI KARŞISI TÖREN ALANI VE PARK PROJESİ
Serhat Kalkınma Ajansı Tarafından Desteklenen Proje Belediye tarafından hazırlanıp Hükümet Konağı karşısı Tören Alanı ve Park Projesi ihalesi yapılmış işin yapımı için çoktan kollar sıvanmış durumda. 





E-BELEDİYECİLİĞİ UYGULAYAN KARS'TAKİ TEK BELEDİYE
Sarıkamış Belediyesi tarafından kullanılan otomasyon sistemini E-BELEDİYE uygulamasına geçirerek vatandaşların daha hızlı ve kaliteli bir hizmet alabilmeleri sağlanmış, yani Sarıkamış Belediyesi Belediyeyi hizmetini adeta Bilgisayarlarınıza ve cep telefonlarına kadar getirmiş durumda. Artık belediye ile ilgili herhangi bir ödeme işiniz olunca belediyeye gitmeye gerek kalmadan www.sarikamis.bel.tr adresine girerek her türlü işleminizi yapabiliyorsunuz.

E-BELEDİYE SİSTEMİNE GEÇİŞ VE ONLİNE TAHSİLAT 
E-Belediye sistemi kurularak vatandaşların emlak, su, ÇTV, İlan Reklam Vergisi, vs, gibi ödemeleri İnternet üzerinden yapabilmeleri sağlanmış.

TAKBİS (Tapu Kadastro Bilgi Sistemi), UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı) KBS (Kent Bilgi Sistemi) gibi sistemleri Belediyenin Web Otomasyonuna entegresi sağlanmı durumda.
SMS Belediyeciliği aktif hale getirerek vatandaşları Belediye ile ilgili faaliyetleri ve borç bilgileri otomatik olarak gönderilmekte.
Sarıkamış'ta aktif olarak faaliyet gösteren iki bankadan su ödemelerini otomatik ödeme yolu ile veya bankamatik tahsilatı aracılığıyla ödeme gerçekleştirebilmektedir. 


SARIKAMIŞ HAYVAN PAZARI
Bölgenin Hayvancılık konusunda Türkiye'nin önde gelen yeri olması nedeni ile Sarıkamış Belediyesi tarafından Kars Tarım İl Müdürlüğü AKAK Projesi kapsamında başvurusu yapılarak proje çalışmaları tamamlanmış, İhale ve Yer Teslimi yapılmış. Yani çok kısa bir zamanda Sarıkamış modern bir hayvan pazarına kavuşacak.

MEZBAHANE
Srıkamış Belediyesine ait hali hazır mezbahanesi atıl ve eski olduğundan Tarım İl Müdürlüğü tarafından kapatılmış.
Bu sebeple projesi Belediye tarafından yaptırılan Mezbahanenin Doğu Anadolu Planlama (DAP) başvurusu yapılmış olup sonuç en kısa zamanda Sarıkamış Belediyesi yeni mezbahaneye kavuşmayı bekliyor.


KAZIM KARABEKİR GÖLET VE SARIKAMIŞ DERESİ ISLAH PROJESİ
Proje Belediye tarafından yaptırılmış olup DSİ 24. Bölge Müdürlüğüne sunulmuş, ancak yapımı için beklenmektedir.


MÜJDE TENEKE EVLER KALKIYOR!
ŞEHİTLER MAHALLESİ İMAR PLANI YAPIMI VE ŞEHİR MERKEZİ İMAR PLANI REVİZYONU
Sarıkamış'a 2009 yılında bağlanan ve hali hazır haritası yapılan  Şehitler Mahallesinin imar planı yapımı ile mevcut mevcut ilçenin  imar planının revizyonu için  iller bankasına talepte bulunulmuş ve ihalesi yapılmış durumda. Ayrıca işin yüzde kırkı bitmiş durumda. Yani Sarıkamış'ta teneke evler diye adlandırılan ve Sarıkamış'a hiç yakışmayan o çirkin görüntü yakında kalkacak.


SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ (KADIN KONUK EVİ)
Konuk evi yapılamadan önce köyden Sarıkamış'a  eşleriyle beraber gelen köylü kadınlar işleri bittikten sonra köy arabasının gitme saatine kadar ya sokak ortasında veyahut kuytu bir yerde bekliyorlardı. Yani sabah erkenden gelen köy arabası akşam beşte döndüğünü düşünürsek köyden gelen hanımlar en az 5-6 saat sokaklarda beklemek zorunda kalıyordu. İşte tamda bu durumda Sarıkamış Belediyesi bu büyük sorunu çözmüş. Kadın konuk evi yaparak köye gitmek için beklemek zorunda kalan kadınlar artık sokaklarda 5-6 saat beklemiyor, kadın konuk evine gidiyorlar orada da sıcacık çayını da yudumlayıp köy arabasının saatinin dolması bekleyebiliyorlar. Yani diyeceğimiz o ki artık köyden gelen kadınlar saatlerce dışarıda beklemiyorlar.


KÜLTÜR HİZMETLERİ (UMUT YILMAZ)
Umut 20 yaşında engeli bir genç. Umutları olan bir isim, ve umutlarını kitaplaştıran bir birey o. 
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan ve doğuştan bedensel engelli olan 20 yaşındaki Umut Yılmaz, çıkardığı "Umut Şiirleri" kitabı ile kendisi gibi engelli olanlara umutlu olma çağrısında bulundu.
Okula gidemediği için yıllar sonra halk eğitim merkezinde katıldığı kurslarda okuma yazma öğrenen Yılmaz, duygularını bilgisayar klavyesi ile birleştirip bir şiir kitabı çıkardı.
Yılmaz, "Bu benim çıkardığım ilk kitap. Bu kitap sadece ben değil tüm engellilere umut olacak diye umut ediyorum. Benim engelli olanlara demek istediğim umutlarını yitirmesinler. Her zaman hayata umutlu baksınlar. " diyor.
Kitabın basılmasında kendisine yardımcı olan Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy'a da teşekkür eden Yılmaz, annesini iki yıl önce kaybettikten sonra anneler üzerine şiirler yazdığını, kitabında anneye özlem ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin şiirlere de yer verdiğini söylüyor. 

Umut hayata bağlı
Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy ise Umut Yılmaz'ın pozitif enerjisinden çok etkilendiğini, Umut'un akıllı, heyecanlı, hayata bağlı birisi olduğunu söyledi.
Toksoy ayrıca, "İnşallah 6-7-8 Ocakta Sarıkamış şehitleri anma programına gelecek misafirlere de Umut'un bir hediyesi olarak vereceğiz. Vatandaşlarımız Umut'un kitaplarını okuyacak ve engelli denilen kişilerin neler yapabileceğini bu şiir kitabında görmüş olacaklar. Hakikaten güzel bir eser çıkardı. İnşallah bunun devamı da gelecek. Ben Umut'u tebrik ediyorum."

HÜKÜMET YATIRIMLARI
Evet şimdilik Sarıkamış Belediyesinin  AT YAPI VE ÜST YAPI çalışmalarına burada bir nokta koyalım. Ve Sarıkamış'a Devlet yani Hükümetin yatırımları ne olmuş biraz da bunları inleyelim istiyoruz.
Başkan Toksoy Belediye imkanlarıyla yapılan projelerle yetinmemiş devletin imkanlarını da Sarıkamış için seferber etmiş.  

Sarıkamış denince bizim aklımıza ilk olarak hemen 90 Bin Şehidimiz geliyor. 
22 Aralık 1914 yılında Allahuekber dağlarında 90 bin Mehmet'imiz donarak şehit oldu. ve Sarıkamış'ın her karış toprağı buram buram şehitlerle çevrili. Bunlardan bir kaçını saymak gerekirse, SOĞANLU ŞEHİTLİĞİ, TEKÇAM ŞEHİTLİĞİ, BARDIZ YAYLA ŞEHİTLİĞİ, ÇAKIR BABA ŞEHİTLİĞİ, BATI KIŞLA ŞEHİTLİĞİ.
Bu şehitlikler daha önceden neredeyse kaybolmuş durumdaydı. Hükümet eliyle çevre düzenlemesi yapılmış ve şehitlik anıtı olarak Sarıkamış Dağlarında şehitlerimize yakışır bir şekilde şehitlik anıtı olarak yapılmış. 






















AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI TARAFINDAN KAZIM KARABEKİR SIRTINA YAPTIRILACAK SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANIT PROJESİ
Sarıkamış şehitleri anıtı Kızılçubuk zirveye yapılması planlanan, 90 metre yükseklikte dev Türk Bayrağı dikilecek. Bu bayrak aynı zamanda selim ve Kars'tanda gözükecek.
Kars Valisi Rahmi Doğan'ında yakından takip ettiği projenin tez zamanda yapımına başlanacağı öğrenildi.



TURİZM İLE İLGİLİ YATIRIMLAR
Sarıkamış ?Kayak Merkezinde 4 adet telesiyej, kolaydan zora doğru 9 pist, 30 Km. lik Kayak parkuru mevcuttur. 
?Turizm Merkezi  sınırları içerisinde 12.000 yatak kapasiteli Turizm Tesis alanlarının yer aldığı imar planları mevcut olup yapılaşma buna göre yapılmaktadır.
?Hali hazırda şehir merkezi dahil 1 adet 5 yıldızlı, 1 adet 4 yıldızlı, 7 adet 3 yıldızlı olmak üzere toplam 9 otel mevcuttur. Ayrıca 4 adet Apart Otel, Turizm Lisesi Uygulama Oteli ve Öğretmenevi olmak üzere toplamda 1.500 yatak kapasitesi ile hizmet verilmektedir.
2 otel ve 2 apart otelin yapımı devam etmekte.

GONDOL PROJESİ VE YENİ PİSTLER

Kayak Merkezindeki mevcut pistler ve Mekanik Tesisler ihtiyacı karşılamadığından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Soğuk Su Orman Deposuna 1 adet 4250 mt. lik Gondol Projesi ile 2 adet 5'er Km. lik Pist yapımı planlanmıştır.




DERE ISLAH ÇALIŞMALARI

 






KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Sarıkamış ilçesi Erenler ve Tepe mahallelerinde ağırlıklı gecekonduların bulunduğu bölgede Sarıkamış Belediyesi ile TOKİ tarafından ortaklaşa yürütülen 314 konutluk kentsel dönüşüm projesi mevcut olup yapımına başlanmış.

İlçedeki konut açığının giderilmesi için TOKİ tarafından ön satışa sunulan ve 268 adeti satılan toplam 308 konutun proje yapım işi devam etmekte.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    Yorumunuz