GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ağustos 2022 22:37

HABERİMİZE BAKANLIK VE TOKİ'DEN AÇIKLAMA

HABERİMİZE BAKANLIK VE TOKİ'DEN AÇIKLAMA
Bugün sayfamızda yer verdiğimiz 'Şehitlerin Anısına Saygısızlık' başlıklı haberimize ilişkin ardı ardına Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TOKİ Başkanlığı'ndan açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalarda alandaki görüntü kirliliğinin sorumluları haricin

HABERİMİZE BAKANLIK VE TOKİ'DEN AÇIKLAMA

Bugün sayfamızda yer verdiğimiz 'Şehitlerin Anısına Saygısızlık' başlıklı haberimize ilişkin ardı ardına Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TOKİ Başkanlığı'ndan açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalarda alandaki görüntü kirliliğinin sorumluları haricinde tüm detaylara yer verildi.

Tepkiler sonrası Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, sorumluların bulunması ve gerekli işlemin yapılması yerine, kaleme alınan yazılar ve gösterilen tepkilerin yersiz olduğunu yönünde açıklamada bulundu.

"Gazeteci Teslime Tosun'un on binlerce şehidin kabrinin olduğu ve şehitlere dua etmek üzere gittiğini iddia ettiği bölge 'şehitlik' olarak anılmadığı gibi, şehitlerimizin kabirleri de bu bölgede yer almamaktadır." ifadelerine yer verilen açıklamada, söz konusu alanın her sene ocak ayında Sarıkamış'ta şehitleri anma etkinliklerinin yapıldığı tören alanı olarak kullanıldığı, etkinlikler haricinde ise kullanılmadığı belirtildi.

Bölgede hayvancılığın gelişmiş olması sebebiyle törenlerin gerçekleşmediği sair zamanlarda meralarda otlayan hayvanların bu bölgeye girmesinin mümkün olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu bölgenin sonradan belirlenen bir tören bölgesi olmak dışında milli ya da dini açıdan bir kutsiyeti bulunmamaktadır. Bununla beraber Bakanlığımızca anma etkinliklerinin dışındaki zamanlarda alanın daha etkin kullanılması için çalışmalar devam etmektedir. Tören alanında bulunan yapıların, bölgede ihtiyaç duyulan ve kadınların psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel gelişimleri ile toplumsal entegrasyonlarını sağlamaya yönelik faaliyet gösteren Aile Destek Merkezi (ADEM) olarak kullanılabileceği değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, alanda bulunan yapıların ADEM kuruluşuna uygun olacak şekilde kullanılabilmesi için yapılması gereken iş ve işlemler 18 Mayıs 2022 tarih ve 3595438 sayılı yazı ile TOKİ Başkanlığına iletilmiştir. TOKİ ile ilgili süreç var olmayan bir 'şehitlik'le ilgili değil, bölge kadınlarının güçlenmesi için planlanan ADEM'le ilgilidir. Bu konuda herhangi bir sorun bulunmayıp bölgemiz en kısa sürede bir Aile Destek Merkezi'ne kavuşturulacaktır. Söz konusu köşe yazısında yer alan görseller ise eski tarihli olup bugünü yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

TOKİ BAŞKANI BULUT DA AÇIKLAMADA BULUNDU

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yapılan ay yıldız tören alanının hiç kullanılmadığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı yönünde bir açıklamada bulundu.

Bulut, açıklamasında; “Her yıl törenlerin yapıldığı tarihlerde Türkiye'nin her yerinden on binlerce insan Sarıkamış'a gelerek askerlerimizin şehit oldukları dağlardan tören alanına, yaklaşık 10 kilometre yürüyerek törenlere katılım sağlamaktadırlar. Sadece gördükleri fotoğraflar üzerinden anma törenlerinin gerçekleştirildiği tören alanını eleştirerek eleştiri boyutunda kalanları, şehitlerimizin yaşadıkları acıları ve sıkıntıları bir nebze de olsun hissedebilmeleri için yapılacak ilk törene davet ediyor ve yerinde bilgilendirme yapmak istiyoruz. Son olarak belirtmek isteriz ki, aziz şehitlerimizin ailelerinin ve gazilerimizin hep yanında olan, bugüne kadar şehitlerimizin bize emaneti ailelerine 5 bin 25 konut inşa eden, 27 bin 52 şehit yakını ve gazimize 1 milyar 631 milyon 215 bin liralık faizsiz konut kredisi kullandırmış, projelerinde kendilerine imkan dahilinde kontenjan ayıran TOKİ'yi şehitler ve gaziler üzerinden eleştirmeninin en hafif tabiri 'haksızlık' olduğu inancını taşımaktayız.” İfadelerine yer verdi.