SAĞLıK Haber Girişi : 16 Temmuz 2022 21:04

Çocuk Servisindeki Yoğunluk O Virüs Yüzünden Mi?

Çocuk Servisindeki Yoğunluk O Virüs Yüzünden Mi?
Kars Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Servisi, Rota Virüs belirtisiyle gelen hastalarla dolup taştı, ilk etapta şebeke suyundan şüphelenildi.

Çocuk Servisindeki Yoğunluk O Virüs Yüzünden Mi?

Kars Harakani Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Servisi, Rota Virüs belirtisiyle gelen hastalarla dolup taştı, şikayetler doğrultusunda ilk etapta şebeke suyundan şüphelenildi.


Çocuk Hastalıkları Servisi’nde günlerdir devam eden yoğunluk aileleri tedirgin ediyor. Çocuklarda görülen çeşitli şikayetlerle Kars Devlet Hastanesi’nin yolunu tutan ebeveynlere bazı doktorlar tarafından, belirtilere şebeke suyu kullanımının neden olduğu öne sürüldü. Konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, çocuklarda görülen şikayetlerin hastane yetkilileri tarafından Rota Virüs olabileceği ön görüldüğü de edinilen bilgiler arasında.

Rota virüsü; çocuklarda görülen, bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan yüksek bulaşıcılıkta bir virüstür. Tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilen bu virüs şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini göstermektedir. Rota virüsü oral-fekal (ağız-dışkı) yolu ile bulaşır. Kış aylarında artış gösteren bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı anlatıyor.

Rota virüsü nedir?

Yaygın olarak 2 yaş altındaki çocuklarda görülen akut ishalin önde gelen nedenlerindendir rota virüsü. Hastalık 1 ile 3 günlük inkübasyon periyodundan sonra sulu bir ishalle kendini ortaya çıkarır.

Ateş ve kusma rota virüsü belirtileri!

İnkübasyon periyodundan sonra kusma ve ateş ile başlayan virüs bol sulu ishal ile gelişme gösterir. Karın kramplarına da sebep olduğu için bebeklerde huzursuz bir durum yaratır. Kusma ve ishal beraberinde vücutta hızla sıvı kaybı yaşatır. Sıvı eksikliği yaşayan bebeklerde fiziksel değişimler meydana gelir. Bunlar; gözlerde çökme, gözyaşında azalma, az idrara çıkma, bitkinlik gibi belirtilerdir. Hastalığın süresi 3 ile 9 gün arasında devam eder.

Rota virüsü ağız ve dışkı yolu ile bulaşıyor

Oldukça bulaşıcı olan rota virüsü kişiden kişiye temas, eşyalar ve yiyecekler ile bulaşır. Virüs, enfekte olan kişinin dışkısında ilk belirtilerin ortaya çıkmasından kısa bir süre önce ve semptomlar azaldıktan sonrasında da 10 güne yakın bulunur. Rota virüsü farklı alt türlere sahiptir. Bu nedenle aşı olma durumunda bile enfekte olunabilir.