KARS Haber Girişi : 26 Ocak 2023 19:49

Bir Caddeden Çok Daha Fazlasıdır Faikbey!!!

Bir Caddeden Çok Daha Fazlasıdır Faikbey!!!
Kars: Birçok medeniyete ve aynı zamanda savaşa ev sahipliği yapmış tarihi bir kenttir. 

Bir Caddeden Çok Daha Fazlasıdır Faikbey!!!

 

Kars: Birçok medeniyete ve aynı zamanda savaşa ev sahipliği yapmış tarihi bir kenttir. 

 

Her noktası ayrı tarih kokan bu kentte, o günlere damga vuran ve günümüzde sadece cadde ismi olarak bilinen birçok isim ne yazık ki hak ettikleri gibi tanıtılamıyor.

 

Kars'ın en işlek Caddesi olan Faikbey de bu isimlerden bir tanesi. Birçok insan Faikbey'in mezarının dahi nerede olduğunu bilmiyor. Bilmeyenler için Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa’nın anma etkinlikleri olan bugün birkez daha hatırlatalım. Faikbey'in mezarı Selim Benliahmet İstasyonu içerisinde bulunan ağaçlık alanda. Üstelik kaderine terk edilmiş durumda. Geçtiğimiz yıl duyarlı birkaç vatandaş tarafından mezar etrafında temizlik çalışması yürütülerek çöpler toplanmıştı. Çöpler bir kenara çok sakin bir nokta olduğu için bircok kendini bilmez mezarlığın etrafını mesken tutarak kullandıkları alkol şişelerini mezarlığın etrafına bırakmaktan da geri durmuyor.

 

Yüzbaşı Faik Bey, 1920 yılında Kars ve Ardahan bölgesini Ermeni çetecilerden kurtarmak için görevde bulunan 12. Tümen 36. Alayın 1. Tabur komutanlığı görevini sürdürmekteydi. Bu görev sırasında Türk Kuvvetleri Merkez Koyunyurdu Köyü'nün doğusundaki tepeye mevzilenir. Birliğin başında Yüzbaşı Faik Bey vardır. Sabah alaca karanlıkta çarpışma başlamadan herkesle helalleşen Faik Bey, çarpışmanın en şiddetli anında göğsünden vurulur. Asker, komutanlarının vurulduğunu gören paniğe kapılır. Fakat Yüzbaşı Faik Bey yaralı olmasına rağmen taarruz emrini verir. Ermeni çetecileri bozguna uğratır. Üç gün sonra köye gelen aileler Yüzbaşı Faik Bey ile 2 erin naaşlarını kayıplar arasında bulurlar. Şehit Yüzbaşı Faik Bey ve 2 er bulundukları yerin 35 metre batısında bir tren istasyonunun bulunduğu ağaçlık bir alana defnedilirler. Aradan yıllar geçmesiyle bulundukları alan bir koruma duvarıyla çevrilir ve verdikleri mücadele de demir bir plaka üzerine yazılarak mezar parmaklıklarına yerleştirilir. Daha sonra ise belediye tarafından şimdiki caddeye ismi konularak ölümsüzleştirilir."