SAĞLıK Düzenleme Tarihi : 09 Ekim 2020 19:25 Haber Girişi : 09 Ekim 2020 19:42

Bakan Koca Açıkladı Yerli Aşının İnsan Denemeleri Haftaya Başlıyor

Bakan Koca Açıkladı Yerli Aşının İnsan Denemeleri Haftaya Başlıyor
Sağlık Bakanı Koca, yerli aşının Faz-1 insan çalışmalarının haftaya başlayacağını duyurdu.
Bakan Koca Açıkladı Yerli Aşının İnsan Denemeleri Haftaya Başlıyor

Kars Güncel- Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca;  Salgınla mücadelede Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Kilis’teki son durum ve Türkiye değerlendirmesi yaptı.

Bakan Koca; "Yerel aşımızla ilgili yoğun bir çalışma yapıldığını biliyorsunuz. 13 aşı adayı, aşı çalışması olduğunu biliyorsunuz.  Bu aşıların içerisinden 5 tanesinin diğerlerine göre daha ön planda ilerleme kaydettiğini söylemiştim. Bu beş aşıdan üç tanesinin erken dönemde insan çalışmalarının başlayacağını ifade etmek istiyorum." dedi.

Yerli Aşı Haftaya 44 Kişide Uygulanacak
Bakan Koca; " Bunlardan özellikle bir tanesinin geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızada müjdesini verdiğimiz aşı için söylüyorum, inaktif bir aşı brülansıazaltılmış bir aşı, geçen cumartesi gününden bu yana insan çalışmaları için 1000 kişilik dozun üretimine başlandı. Önümüzdeki pazartesi salı günü Bin kişililik dozun üretimi tamamlanmış olacak. Satabilizasyonu önemli, 45 derecede stabilizasyonu sağlayıp sağlamadığıda görülmüş olacak. Üretim tamamlandıktan sonra yani gelecek pazartesi ve ya salı gününden sonra denekler üzerinde gönünllüler üzerinde bu aşının Faz-1 uygulaması başlamış oalcak. Bu uygulama için düşünülen kişi sayısı 44, Faz-1 ilk etapte 44 kişide uygulanacak devamında Faz-2 yüzlerle ifade edilen sayıda uygulanacak. Aşının güvenlirliği ve dozu için çalışmalar olacak. Faz-3 dünya genelinde bir çalışma olacak. Deneklerin 5 günlük karantina süresi olacak. Bu süreç iki haftalık bir zamanda olacak. Önümüzdeki bir aylık süre içerisinde de diğer iki aşınında insan uygulama safhasına geçmiş olacağız. " ifadelerine yer verdi. 

Türkiye'nin 9 Ekim Koronavirüs Tablosu

Bakan Koca yaptığı açıklamada; "Bugün yeni 1.629 hastamız var. Toplam ağır hasta sayımız 1.398. Ağır hasta sayımızı düşürmek için mücadele ediyoruz. Hastalarımızın durumu ilerlemeden tespit edebilmek için yoğun filyasyon çalışması yürütülüyor. Bu emeklere tedbirlere uyarak destek olun." dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.