Amerika'dan Kars'a Sığır Embriyosu Getirildi

Kars Güncel- Üç yıl önce Selim TANAP boru hattı  şantiyesinde mühendis olarak görev yapan ve Teksas’ta yaşayan Doyle Sanders’in Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığı ile Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni ziyareti ile başlayan süreç Teksas Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi arasında işbirliğine giden bir yol açtı. Kars Beefmaster Cinsi Sığır Irkı İçin Uygun Kars’ın yüksek yaylalarının ve bitki florasının etçi sığır yetiştiriciliğine uygun olması aynı zamanda  Teksas’taki çiftliğinde  meşhur bir etçi sığır ırkı  yetiştiricisi  olan  Doyle Sanders’in dikkatini çekmesine neden oldu. Çiftliğinde Beefmaster adlı bir sığır ırkı yetiştiren Doyle Sanders Kars’ta da bir Beefmaster çekirdek sürüsü kurulabileceği ve Teksas’tan Kars’a Beefmaster sığır embriyolarını dondurulmuş olarak gönderebileceklerini belirtti. Bu gelişmeler sonucu, durum Prof.Dr.Yavuz Öztürkler’in yürütücüsü olduğu bir proje kapsamında ele alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişareler sonucu donmuş etçi sığır embriyolarının Kars’ta denenebileceği kanaatine varıldı. Sığır Embriyoları Kars'a Getirildi Uzun çabalar sonucu 2021 yılı Ocak ayı ortalarında  üniversitemize hibe edilen dondurulmuş sığır  embriyoları Anadolu Hayvancılık İthalat Şirketinin gönüllü işbirliği ile   Amerika Birleşik Devletleri’nden Kars’a getirilerek Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesine teslim edildi. Bu teslimin ardından 1 Şubat 2021 pazartesi günü  Doyle Sanders’in organizasyonu ile Teksas Üniversitesi ile Kafkas Üniversitesi  Öğretim üyeleri arasında ilk Zoom toplantısı yapıldı.

Üniversiteler Arası İşbirliği ve Online Toplantılar Toplantıya Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Kapu’nun yanısıra Amerika Birleşik Devletleri Büyük Elçiliği’nden  ABD Büyük Elçiliği Tarım Müsteşarı Micheal L. Conlon  ve Tarım Christine M.Mumma  ve Tarım Temsilcisi Sinem Duyum, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ithalat mevzuatı ile ilgili Dr.Senem Hacıömeroğlu, proje ile ilgili konunun uzmanlarından Teksas Üniversitesi’nden Dr.Cliff Lamb, Dr.Ky Garret Pohler, Kafkas Üniversitesi’nden Proje Yürütücüsü Prof.Dr.Yavuz Öztürkler ile proje ekibinden  Prof.Dr.Cihan Kaçar ve Prof.Dr. Savaş Yıldız katıldılar.  Rektör Prof.Dr. Hüsnü Kapu açılış konuşmasında” Bu proje ile üniversitemiz ve Kars hayvancılığı  adına önemli adım atıldığını, ileride Teksas Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi arasında bilimsel açıdan daha sıkı ikili işbirliklerinin olacağına inandığını belirterek, bu projenin gerçekleşmesinde başta Doyle Sanders olmak üzere, ithalat sürecinin gerçekleşmesinde  emeği geçen tüm Bakanlık ve  Büyük Elçilik yetkililerine, bu toplantıya  embriyo transferi  ile ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere  Teksas Üniversitesi’nden katılan Dr.Cliff Lamb ve Dr. Ky Garret Pohler’e teşekkür ederek, Kafkas Üniversitesi proje ekibine başarılar diledi”.

Daha sonra zoom toplantısı Prof.Dr.Yavuz Öztürkler’in  Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni kısaca tanıtan ve projenin plan ve  kapsamını  anlatan sunumu ve  Prof.Dr.Cihan Kaçar’ın  teknik sunumunun ardından  Teksas Üniversitesi üreme fizyologlarndan  Dr.Cliff Lamb ve   Dr.Ky Garret Pohler ile “Sığırlarda embriyo transferi” üzerine tartışma ve fikir alışverişi ile devam etti. Yaklaşık 3 saat süren toplantı her iki taraf için de çok verimli geçti.

Beefmaster Irkı, 1930'ların başında Cedric Martindale tarafından, Hereford inekleri ve Shorthorn ineklerin Brahman boğalarıyla melezlenmesinden sonra, annesi Matthew tapınağının cinsi yaratmasından sonra geliştirilen bir sığır eti türüdür.

  • 1 / 1 Amerika'dan Kars'a Sığır Embriyosu Getirildi 0

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.