KARS Haber Girişi : 10 Aralık 2022 12:41

Aliyev Ölmünün 19'uncu Yılında Kars'ta Anıldı

Aliyev Ölmünün 19'uncu Yılında Kars'ta Anıldı
Azerbaycan Umum Milli Lideri Haydar Aliyev, Ölümünün 19'uncu Yılında Kars'ta Anıldı

Aliyev Ölmünün 19'uncu Yılında Kars'ta Anıldı

Azerbaycan Umum Milli Lideri Haydar Aliyev, Ölümünün 19'uncu Yılında Kars'ta Anıldı

Kars Valisi, Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin umum milli lideri Haydar Aliyev’in vefatının 19’uncu yılı nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen anma programına katıldı.

Anma programında ilk olarak Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından Merhum Haydar Aliyev’in kendi adını taşıyan parkta bulunan büstüne, karanfiller bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu. Anma programına daha sonra Gençlik  Merkezi Konferans Salonu’nda devam edildi.

Haydar Aliyev’in fotoğraflarından oluşan sergisinin gezilmesi ile başlayan program,  saygı duruşu, Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev’in açılış konuşması ile devam etti.

Haydar Aliyev’in hayatını anlatan sinevizyon gösteriminin ardından, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yaşar Kop ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinden Fidan Babayeva, Merhum Haydar Aliyev’i anlatan birer konuşma yaptılar.

Türkiye ile Azerbaycan arasında sarsılmaz bir bağ var

Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, konuşmasında; Merhum Haydar Aliyev’in Türk dünyası ve Türkiye ile kurmuş olduğu iyi dostluk ilişkileri sayesinde, hem Türk dünyasının hem de yakın tarihin önemli devlet adamı ve liderlerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında sarsılmaz bir bağ olduğunu da hatırlatan Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, merhum Haydar Aliyev’in “İki Devlet, Bir Millet” sözünü de dile getirdi.

Haydar Aliyev’in her konuşmasında Türk olmaktan ve Azerbaycanlı olmaktan gurur duyduğunu haykırdığını da hatırlatan Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “merhum Haydar Aliyev, bugünkü Azerbaycan’ın oluşmasında ve Türk dilini, zengin kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için büyük mücadele vermiştir. Onun milleti adına almış olduğu kararlar sayesinde Azerbaycan, büyük atılımlar yaparak adeta sil baştan bir devlet haline gelmiş ve bugünkü konumuna erişmiştir. Bugün; Türkiye ile Azerbaycan arasında eşine az rastlanabilecek nitelikte bir kardeşlik, dostluk ve gönül bağı oluşmasında merhum Aliyev’in çok büyük bir katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Bu sarsılmaz bağ, onun “İki Devlet, Bir Millet” sözüyle de özdeşleşmiş ve anlamını bulmuştur. Türkiye ve Azerbaycan’ın; siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve savunma alanlarındaki stratejik ortaklığı her geçen gün gelişmekte ve pekişmektedir. Asrımızın projeleri olarak nitelendirilen; TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi gibi uluslararası önemli projeler ile savunma sanayi alanındaki anlaşmalar, iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Nitekim son olarak Ermenistan tarafından işgal edilen Karabağ’ın geri alınması için Azerbaycan’ın verdiği haklı mücadeledeki dayanışma, yardımlaşma ve işbirliğimiz bunun en güzel örneklerindendir. Bu zafer, hepimizi mutlu etmiştir, gururlandırmıştır. Çünkü her iki ülkenin üzüntüsü de sevinci de ortaktır. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum, gazilerimize sağlıklı, mutlu bir yaşam diliyorum. Bilinmelidir ki; Türkiye ve Azerbaycan tarih boyunca, her zaman iki dost ve kardeş ülke olmuştur ve öyle de kalacaktır.  Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk, kardeşlik ve her konudaki stratejik ortaklık ilelebet sürecektir. Merhum Haydar Aliyev’i 19’uncu ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum.”  Şeklinde konuştu