KARS Haber Girişi : 17 Ocak 2019 13:45

Yasin Aşkın Yıldırım'dan Çağrı, Beylerbeyi Sarayı Müze Olsun

Yasin Aşkın Yıldırım'dan Çağrı, Beylerbeyi Sarayı Müze Olsun
TYSD Kars İl Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım, Kars Kalesi eteklerinde bulunan Tarihi Beylerbeyi Sarayının Kars Müzesi olması gerektiğini söyledi.
Kars Güncel- Milletimizin Manevi hayatına rehberlik ve öncülük eden zatlarımızın ve tarihi eserlerimizin ortasına Otel konulması uygun mudur.  En büyük yanlış yanlışların farkın da olmamaktır. Kars'ta turizmin altın yılının yaşandığı  yıllar.

Anadolu tarihinde ilk gazi unvanını alan Kars şehri; Türk tarihinin ilk yerleşim merkezlerinden birisi olması, yıllarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması ve kültürel zenginliğini günümüze kadar taşıyabilmesiyle gözde turizm merkezlerinden birisi haline gelebilir.

Karsımızın en büyük eksiği  modern  bir müzenin olmaması. Yetkili Makamlara sesleniyorum  lütfen düşünelim   285 Ecdadımızın şehit edildiği  Osmanlı mezarlarının açığa çıkarılmasını bekleyen Ulucami , Evliya Cami  Ebul Hasan Hara kani Türbesi ,  Alperenler  Türbesi , Arap Baba, Celal Baba, türbeleri  ve  Kars Kalesi eteklerin de şehit edilen Bir çoğunun mezarlarının toprak altın da unutulduğu bir yere   Karsın geçmiş ve geleceğine ışık tutacak  şehrimize büyük katkı sağlayacak Kars müzesi mi yakışır ve katkı sağlar.

Yoksa  İslam adabına  uygun  davranılması gereken  mekanların içinde  gayrimüslim   misafirlerin  kalacağı bir Otel mi. 
Yazılı basın açıklaması yapan Yasin Aşkın Yıldırım, "Şehir Müzelerinin şehrin geçmişten günümüze kültürlerini aktaran çok önemli değerler olduğunu unutmayalım. Öyle ki Kültürü, ve turizmi geliştiren en önemli unsurlardan biridir. Müzelerin şehir üzerin de çok olumlu etkileri vardır. Kars müzemizin şehrin tarihi yapı ve kültürel mekanların için de bulunmasının önemi ve etkisi büyük katkılar sağlayacaktır.  şehrimizin en eski yerleşim yeri olan bir alanda bulunan Tarihi Beylerbeyi Sarayı Kars Müzesi olarak yapılması şehrimiz için büyük bir kazanç olacaktır. Eğer gerçekleşirse bu müze diğer Anadolu şehirlerine örnek olacaktır. Şehrin gelişmesine önemli katkıda bulunacağına inanıyorum. 

Günümüzde müzeler sadece kültürel ve tarihi mirası koruyan, saklayan ve sergileyen mekan olmanın ötesine geçti. Süreli ve sürekli sergilerin yanı sıra kütüphanesi, sineması, eğitim programları, atölyeleri, mağaza ve sürekli yaşayan alanlara dönüştü. Bu gelişim ve dönüşüm yaşanırken müzelerin pazarlanmasının da farklılaşması gerekiyor. Müzeler kentleri zenginleştiren, tanıtımlarına katkı sağlayan ve kimi zaman önüne geçen markalar haline geliyor.

Kültür turizminin en önemli öğelerinden olan müzelerin önemi  büyük  Ancak  Kars'ın müze turizmi anlamında sahip olduğu potansiyelden yeterince faydalandığı söylenemez.  Müzemizin  daha etkili ve güçlü tanıtımı, iyi pazarlanması ve marka haline gelmesi için yerinin çok geç olmadan değiştirilmesi  Kars müzemizin bulunduğu  alanın  bir çok eserimizin müsait olmaması sebebiyle sergilenemediği  bir gerçek. 
Peki Bu günkü alan da yer alan Kars müzemizin yeri ve konumu  Karsa yakışan bir yerde mi  değil.  Kars kalesinin eteklerin de Şehrimizin bir çok tarihi eserlerinin içerisin de  Kars müzesi  lütfen düşünelim. Turizm ve müzeler karşılıklı olarak birbirini etkiler. Turizmin gelişimi ile birlikte müzelere olan talep artar. Müzelerin etkili kullanıldığı, iyi pazarlandığı ve marka haline geldiği bir bölgede; turist sayısı ve ekonomik gelir artar, alternatif turizm imkânları oluşur.  .

Binlerce misafirin şehrimize geldiği  Tarihimizi ve geçmiş medeniyetleri kültür eserlerimizi  öğrenmeden görmeden gitmeleri “Müzeye az sayıda ziyaretçi gelmesi, ziyaretçilerin zevksizliği yahut bilgisizliği değil, sistem içinde uygulanan programın başarısızlığıdır.  Bir çok sergilenmesi gereken eserlerimizin alanın müsait olmaması nedeniyle sergilenememesi  açı bir gerçektir.

Yıldırım  Kars halkı Beylerbeyi Sarayını  Müze olarak görmek istiyor. Lütfen bir kez daha düşünelim. Yetkililerden ve Görsel ve yazılı basın dan bu konuda destek ve duyarlı olmalarını rica ediyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • İbo_36 01 Ocak 1970 02:00

    çok haklısınız hocam