DÜNYA Haber Girişi : 15 Aralık 2019 23:43

Sovyetler Birliği Genel Kurmay Başkanının Karslı Olduğunu Biliyormuydunuz?

Sovyetler Birliği Genel Kurmay Başkanının Karslı Olduğunu Biliyormuydunuz?
Gazeteci Ali Parim'in Sovyetler Birliği’nin Kars Mağaracıklı Genelkurmay Başkanı" başlıklı yazısı.

Kars Güncel- Bilirsiniz her karışı tarih kokan bir şehirdir Kars… Bin yıllar boyunca bir çok topluluk, bu toprakları memleket bilmiş. Nice medeniyetlerin kurulmasına, nice medeniyetlerin yıkılmasına, savaşlara, düğünlere, zaferlere, hezimetlere bu topraklar şahitlik etmiş. Aynı zamanda tarihe adını yazdıran bir çok şahsiyet de bu topraklarda yetişmiş. Ben de bu yazımda sizlere bu isimlerden bir tanesini anlatmak isterim.

Kars‘ın yaklaşık 10 kilometre güneyinde bulunan ve benim de köyüm olan Marağacık‘ta, bizler gelmeden önce  Rumlar yaşardı. Şimdilerde  Rumlar’a dair bir kaç yıkık ev, bir yıkık kilise ve bugün taziye evi ve kuran kursu olarak kullanılan bir binadan başka hiçbir şey kalmadı ancak geçtiğimiz yıl ilginç bir olay yaşandı.

Leo Triantafyllidis adında bir beyefendi, Yunanistan‘dan kalkıp köye ziyarete geldi. Dedesi Dimitri Triantafylidis‘in aslen  Mağaracıklı olduğunu ve köyde şu anda taziye evi ve kuran kursu olarak kullanılan binayı da onun inşa ettiğini söyledi. Ayrıca Vlademir Triandafillov‘un da Mağaracık‘ta doğduğunu belirtti.

Leo Triantafyllidis ve dedesi Dimitri Triantafylidis tarafından inşa edildiğini söylediği yapı…

Açıkçası Vlademir Triandafillov ismini ilk kez o gün duydum  ben. Ardından SSCB üzerine çalışmaları olan hemşehrimiz Akademisyen Candan Badem hocanın da katkılarıyla şu bilgilere eriştim;

Vladimir Kiriakoviç Triandafillov

Vladimir Kiriakoviç Triandafillov, 14 Mart 1894 tarihinde yani Kars‘ın Rus hakimiyetinde olduğu dönemlerde Karadeniz Rum kökenli bir ailenin çocuğu olarak Mağaracık‘ta dünyaya gelir.

Ardından o dönemde yaşanan mübadele sırasında ailesiyle birlikte Moskova‘ya göç eder ve burada eğitim alır.

Birinci Dünya Savaşı‘ndan önce Rusya’daki bir çok subay asilzade olmasına rağmen, Birinci Dünya Savaşı‘nda çok sayıda köylü çocuğu da hızlı bir kurstan geçirilerek asteğmen (praporşçik) rütbesiyle subay olur. Bu çocuklardan bir tanesi de Triandafillov‘dur.

Ancak Triandafillov, asteğmenlik rütbesiyle yetinmez ve Birinci Dünya Savaşı‘nda gösterdiği başarıdan dolayı kısa sürede yüzbaşılığa yükselir.

1917 Ekim Devrimi‘nin ardından çıkan Rus İç Savaşı’nda da çeşitli cephelerde Kızıl Ordu adına savaşır. Bu savaşın sonunda ise tuğgeneral rütbesini alır.  Daha sonra 1923 yılında Sovyet Genelkurmay Başkan Yardımcısı, 1931 yılı Mayıs ayında da  Genelkurmay Başkanı olur.

Bunlarla da yetinmeyen Triandafillov, ‘Modern Orduların Harekât Ölçekleri’ ve ‘Modern Orduların Harekât Özellikleri’ adlarında, askeri doktrin konusunda iki temel eser kaleme alır.

Bu eserlerde Triandafillov, yakın gelecekteki savaşlar için derinlemesine askerî harekât teorisini şekillendirir. Bu teoriye göre amaç; düşman savunmasını tamamen işlemez hale getirmek için derinlemesine saldırıların gerçekleştirilmesidir. Hızlı ve dinamik askeri birlikler, savunma zaaflarından faydalanarak düşman gerisine sarkacak ve düşmanın yeniden cephe hattı örmesi engellenecektir.

Eserlerinin önemi ve teorik bakışının değeri, İkinci Dünya Savaşı‘nın sonlarına doğru anlaşılsa da, Triandafillov bu tarihlerde hayatta değildir. Zira 12 Temmuz 1931 günü, bir uçak kazasında hayatını kaybetmiştir.

Sovyet tarihine adını altın harflerle yazdıran komutanın naaşı ise şu anda Kremlin Duvarı Mezarlığı‘ndadır.

 

.

Ali Parim

1995 yılında Kars’ın merkeze bağlı Ataköy köyünde dünyaya gelen Ali Parim, lise eğitimini Kars’ta tamamladıktan sonra Kocaeli Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü kazandı. Bu süre zarfında çeşitli yerel ve ulusal medya kuruluşlarında çalışan Parim, üniversiteyi tamamladıktan sonra İnternetaber.com adlı haber sitesinde editörlük yapmaya başladı. Aynı zamanda Marmara Üniversitesi’nde Gazetecilik alanında yüksek lisans yapan Ali Parim, şu sıralar ‘medya, ideoloji ve kamu diplomasisi’ üzerine bir tez çalışması yürütmektedir.

 

Kaynak: Kars'ın Değerleri

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.