KARS Haber Girişi : 24 Aralık 2018 11:45

Sarıkamış'ın Turizm Master Planı Masaya Yatırıldı

Sarıkamış'ın Turizm Master Planı Masaya Yatırıldı
Kars'ta bugün DAP İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlatılan “Sarıkamış Turizm Master Planı ve Fizibilite Projesi” toplantısı yapıldı.

Kars Güncel-Kars Karayolları 18 Bölge Müdürlüğü konferans salonunda yapılan "Sarıkamış Turizm Master Planı ve Fizibilitesi Projesi" tanıtım toplantısı sonrası basına master plan hakkında detayları bilgiler verildi. 

DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, “Erzincan, Erzurum ve Sarıkamış bölgelerinde kış turizminin daha pazarlanabilir bir hale getirilmesi ve oradaki fiziki altyapının birleştirilmesi noktası da öncelikli olarak Sarıkamış kayak merkezinin kış turizmine endeksli olarak bir master planın hazırlanması amacıyla idaremizin bir hizmet alım yöntemiyle bunun ihalesini yaptık. bu çalışmada birinci fazda elde edilen sonuçlar ve yapılan birinci taslak sunumu burada hazırunla değerlendirerek, sayın Bakanımızın, Sayın Valimizin, ve Sayın Vekillerimizin nezaretinde burada bir ön değerlendirme yapmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Temennimiz bunu elde ettiğimiz öneriler ve teklifler noktasında teknik şartname kapsamında bunu daha da iyileştirip kısa bir zamanda tamamlanmasını amaçlıyoruz. Sarıkamış ilçesine tabi dolaylı olarak ta Kars ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ise burada yaptığı konuşmada;"Şimdi tabi Kars sorasınız ülkede öne çıkan başlığı nedir diye, Herkes tarım ve hayvancılık der. Bunu hepimiz biliyoruz ama tabi herkesin özellikle son yıllarda ülkemizin refahı ve gelir seviyesinin artmasıyla birlikte Dünyada da artan seyahat ve turizm başka değerlerimizin de öne çıkmasına vesile oluyor. Sarıkamış kış turizmini her kes biliyor artık. Ama tabi şuandaki fizibilite çalışmalarının gayreti bunu yılın geri kalanına nasıl yayabiliriz gayretidir. Yani işletmecilerimiz bizlere dediler ki iki üç ay çalışıyoruz yılın diğer zamanlarına nasıl yayabiliriz.Dolayısıyla bir hafta iki günde tabiri caizse insanlar gelip bize el sallayıp gidiyorlar. Bunun bizim şehrimize ekonomik olarak yansımaları çok zayıf kalıyor bunu genişletmemiz lazım, elimizde imkanlar var dolayısıyla bundan ekonomik olarak da yararlanmamız lazım. Serhat şehri zor yaşam yüzyıllardır buranın sıkıntısını çekmiş insanların bulunduğu bir coğrafya. O yüzden devletimizinde imkanları da varken ve kalkınmada öncelikli alanlar belirlenirken, Erzincan, Erzurum ve Kars iline bağlı Sarıkamış'ta buradan nasıl yararlandırılabilir de burada bir gayret var. Sarıkamış özellikle şun zamanlarda zaten öne çıkmaya başladı. Bizde siyaset tarafı olarak Valiliğimizin de büyük gayretiyle ne yapabiliriz gayretiyle çalışmaktayız." açıklamalarında bulundu.

65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ise konuşmasında; "Öncelikle bu çalışma nedeniyle, hem idaremize hem çalışmanın içerisinde yer alan her kese çok teşekkür ediyorum. Erzincan, Erzurum, Kars kış koridoru diye bir proje duyduk, bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Çünkü bu bir projenin yani bütünün parçaları, parçaları dikkate almadan çalışma yaparsanız bütünde sıkıntı yaşarsınız. Az önce buradaki arkadaşlarımız güzel bir ifade kullandı "Kayağın İpek Yolu" sebebiyle Çin'den başlayarak Avrupa'nın tamamında kayak merkezleri var, profesyonel kayakçılar ve kayaktan beklentisi olanlar bunların birbirini nasıl tamamladığını çok önemserler işte bunun içinde böyle bir tanım ortaya çıkmış durumda. Bizde bu güne kadar her türlü ipek yolunun merkezi olduğumuz gibi en son demir ipek yolununda Bakü Tiflis Kars'la birlikte merkezi haline geldik. İşte ipek yolu üzerinde önemli bir konumu olan Kars'ın kış turizmi anlamında bundan sonraki planlamalarını yapabilmesi bence çok önemli. Özellikle Doğu Ekspresini sadece Ankara'dan Kars'a misafir getiren bir tren olarak görmemek gerekiyor, kış turizmi olarak baktığınızda güzergah üzerine dek bütün şehirlerin aktivitelerin de birbirini tamamlıyor olması gerekiyor. nitekim bu anlamda  da Sarıkamış ve Kars turizmi ne kadar önemli Doğu Ekspresiyle birbiriyle ne kadar örtüşüyor bence çalışmanın önemli kısımlarından biri bu. İşte hal böyle olunca da Sarıkamış'ı sadece kayak turizmi olarak değerlendirmek gerçekten hem Sarıkamış'a hemde Kars'a haksızlık olur. Erzincan, Erzurum, Sarıkamış kış koridoru anlamında kayak tesislerimizin buna uyumlu ve modern hale gelmesi gerekiyor. Şu an yılda yaklaşık üç yüz bin misafir ağırlıyoruz Sarıkamış'ta, hedefimiz ise 20 yıllık master planda bir milyon altı yüz bin olmasıdır asıl hedefimiz budur. Yine yaklaşık bin kişi bu alanda çalışıyorken bunun dokuz bin yirmi kişi olmasını planlıyoruz. Ve beşer yıllık periyotlarla yatırımlar ön görülmüş. Ama bizim istediğimiz başka bir şey var, Sarıkamış'ta şuan ki kayak tesislerinin bulunduğu bölgede  aktiviteleri yirmi yıl boyunca planlarken

Kars Türker Öksüz, toplantının ardından yaptığı değerlendirmede; Sarıkamış Kayak Merkezinin, Avrupa’nın ve Dünyanın en popüler kayak merkezlerinden biri haline getirebilmek için bu kayak merkezlerinin sunduğu aktiviteler yaz ve kış sezonuna göre ayrı ayrı incelendiğini ve Sarıkamış Kayak Merkezine de uyarlandığını vurguladı.

Vali Öksüz: “ Bilindiği gibi; kış turizmi, kayak pistleri başta olmak üzere mekanik tesisler, çeşitli eğlence, ulaşım ve konaklama tesisleri gibi ciddi ve yüksek maliyetli yatırımlar gerektiren bir turizm şeklidir. Bu nedenle; kış turizm alanlarının yer seçimi ve alanın doğru şekilde planlanması büyük bir önem arz etmektedir. Proje kapsamında; öncelikle genel hatlarıyla bir turizm merkezinde olması gereken özellikler incelenecek, Sarıkamış turizm merkezimizin mevcut durumuna ilişkin analizler yapılacak, sonrasında elde edilen analiz verileri doğrultusunda oluşturulan sentez ile turizm alanımızın sorunları tespit edilecek ve potansiyellerine ulaşılacaktır. İlimizde mevcut bulunan kış sporları merkezimizin niteliğinin gözden geçirilmesi suretiyle, yatırım öncesi planlama faaliyetlerinin tamamlanmasını amaçlayan, yaz ve kış aktivitelerine yönelik potansiyellerin tespit edilmesiyle dağ turizmi aktivitelerinin tüm yıla yayılmasının sağlanması ve çalışma alanının kentin bir parçası haline gelmesi amacıyla analiz ve sentez çalışmalarının yapılmasının ardından geliştirilecek planlama yaklaşımına uygun olarak Turizm Master Planı ve Fizibilitesini hayata geçirmiş olacağız. Bu projemizde hedefimiz; kış turizmi ile yerel nüfus ve yerel ekonomi için güçlü bir gelir kaynağı yaratılmasının yanı sıra, Türkiye’den ve yurtdışından gelecek ziyaretçiler için de cazip, yaratıcı, sosyal ve boş zamanlarını değerlendirebilecekleri bir alan oluşturulmasıdır.” Şeklinde konuştu.

Turizm Master Planı ve Fizibilite Toplantısına; Valimiz Sayın Türker Öksüz, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Yiğit, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oktay Güven, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Gürsel Polat, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tuncer Tekin, Ak Parti İl Başkanı Adem Çalkın, DAP yetkilileri ile Sarıkamış’ta faaliyet gösteren otel yetkilileri katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.