SAĞLıK Düzenleme Tarihi : 24 Aralık 2020 19:33 Haber Girişi : 24 Aralık 2020 19:48

Sağlık Bakanı Koca, Çin Aşısı'nın Geleceği Tarihi Açıkladı

Sağlık Bakanı Koca, Çin Aşısı'nın Geleceği Tarihi Açıkladı
Sağlık Bakanı Koca, Çin aşısının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirtti.

Kars Güncel- Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında Türkiye'de koronavirüste son gelişmeleri paylaştı.

Bakan Koca koronavirüse karşı Çin'de imal edilen Snovac (Koronavac)  aşısının neden tercih edildiği ve ne zaman geleceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Çin Aşısı Ne Zaman Türkiye'de Olacak? İlk Aşılama Ne Zaman
Koca açıklamasında; "Çin'de imal edilen SinoVac (CoronaVac)  aşısı pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacak. Pazartesi itibariyle Türkiye'de olacak.

Aşının koruyuculuğu erken dönemde % 91,25 oranında, giderek bu oranın yukarı çıkacağını tahmin ediyoruz. Aşı yapılan 29 kişide enfeksiyon görüldü, 26 sı aşı yapılmayan, 3 kişide sağlık çalışanı riskli gruptu. Bu 3 kişnin PCR pozitif, ateş ve solunumda çok hafif geçirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Önümüzdeki günlerde daha net şeyler söylenebilir. Aşının %50 oran üzerinde güvenilirliği olduğu için rahatlıkla kullanabiliriz.

4 aşamada yapılacak, 1. aşamada 9 milyona yakın kişi olacak. Şubat sonuna kadar 50 Milyon aşı elimizde olacak. İlk planda sağlık çalışanlarından başlamak üzere en geç nisanda ikinci üçüncü gruptaki aşılamayı hedefliyoruz. 1. kademe sağlık hizmetleri alt yapımız güçlü, günde ortalama 1,5 - 2 milyon aşılama yapabiliriz.

Yerli Aşı'da Son Durum
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; "Yerli aşıyda yoğun gayret içerisindeyiz, 5 ilave aşının insan çalışma safhasına geldiğini, 3 tanesinin inaktif aşı olduğunu, ocak ayı içerisinde 1 veya 2 sinin daha faz çalışmalarına geçilmiş olur. Diğer bi aşımızda Faz-1 çalışması 44 kişiyle tamamlanmış, Faz-2 çalışmasıda önümüzdeki günlerde 200 kişiyle yapılmış olacak, şuanda Faz-2 için gönüllülerin sağlık taramalarına başlandı." dedi.

Aşı'da Zorunluluk Olacak Mı?
Bakan Koca, aşı uygulamasının zorunlu olmadığını, fakat vatandaşlara bunu iyi anlatılması durumunda zorunlu olabileceğini, ayrıca sağlık personelleri ile birlikte kendisininde aşı olacağını belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.