Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Açıklamalarda Bulundu

Kars Güncel- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17:00'da bir araya gelen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi.

Toplantıda 1 Mart'ta başlayacak kademeli normalleşme öncesi Türkiye ve bölge bölge koronavirüste son gelişmeler görüşüldü. Yerinde karar dönemi ile illere göre vaka sayısı, aşılama oranlarına ve risk durumlarına göre yerinde kararlar alınarak kademeli normalleşme süreci başlayacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs bilim kurulu toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasından satır başları şu şekilde; "Özellikle bugün gündemimizde daha çok bölgelerin düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak ayrımının nasıl olması hangi kriterlerin, illerde nasıl bir kısıtlama açılımın olacağını tartıştık. Tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz. Ancak vaka sayıları artarken, mutasyonunda bazı bölgelerde etkisini gösterdiğini görüyoruz. Bu oran artıyor, ağırlıklı İngiltere mutantı ve bulaşıcılığının arttığı görülüyor. Türkiye'ye özgü mutant olabilirmi şüphesi içinde olduğumuz ve bize özgü mutantın olmadığını söyleyebiliriz. Toplumda bulaşıcılık daha da arttı bu dönemde tedbirler dahada önemli oldu. Bu bulaşıcılığın biraz daha arttığını söyleyebilirim.

Türkiye Ne Kadar Covid-19 Aşısı Aldı
Biontech aşı miktarı ilk etepta 800 bin doz olacak, toplam 4,5 milyon olarak netleşti mart ayı sonuna kadar. 800 bin doz aşı 10 gün içerisinde gelmiş olacak. 

Sözleşmeyi yaptığımız tarih 24 Kasım, Sinovac ile sözleşme yaptığımız tarih toplam 100 milyon doz için sözleşme yapıldı, ilave Biontec ile ilgili 4,5 milyon mart sonu olmak üzere sözleşme yapıldı. Bunun dışında Rus aşısı ile ilgili Türkiye'de üretimiyle ilgilide çalışmamız başladı. Bizim için önemli olan Nisan engeç Mayıs ayında aşılama sürecini tamamlamış olmak. 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz, en geç mayıs ayı sonuna kadar 52,5 milyon insanımızın aşılanması demek.

65 Yaş Üstü Aşılama ve Kısıtlama
Bugün kurulumuzda konuştuk özellikle ikinci aşıdan 42 gün sonra koruyuculuk başladığı için, illerde bu konuyla ilgili bir esnetme yapılabilir.

Yerinde Karar Dönemi/ Tedbirlerin Esnetilmesi
Özellike bilim kurulu bu konuyu tartıştı, bu konuyu pazartesi günü kabineye sunmuş olacağıım. Bu öneri kabinede tartışılacak ve devamında Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle açıklama kabine kararı ile açıklanmış olur. Esas önemli olan illerin bundan sonraki dönemde vaka sayıları, test oranını, yoğunbakım doluluk oranı gibi parametlerle nasıl yapılacağı üzerinde tartışıldı. İki haftada bir uygulamayla ilgili illerin hangi kararı alması gerektiği belli olacak. Detaylar kabinede gündeme alınmış olacak.

Yerli Aşı Çalışmaları
Yerli aşıda Faz-2 aşamasında olan aşımız var, toplam 200 kişide düşünülüyor. 84 kişiye aşıları yapıldı. 28 gün sonra ikinci doz aşısı yapılmış olacak. Nisan ayında Faz-2 nin biteceği ve Nisan sonunda Faz-3'e geçilebileceğini düşünüyorum. 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.