GÜNDEM Haber Girişi : 14 Ekim 2023 20:33

Ortaköy Barajı İçme Suyu, Toprak Sulama ve Enerji İhtiyacını Karşılayacak!

Ortaköy Barajı İçme Suyu, Toprak Sulama ve Enerji İhtiyacını Karşılayacak!

Ortaköy Barajı İçme Suyu, Toprak Sulama ve Enerji İhtiyacını Karşılayacak!

AK Pati Kars Milletvekili Adem Çalkın, Kağızman ilçesini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Kağızman caddelerini dolaşarak ilçe halkıyla hasbihal etti.

Buradaki temaslarının ardından bölge için önemli olan ve vatandaşların yoğun talepleri arasında yerini alan Kağızman Barajı’ndaki son durum incelendi. DSİ 24. Bölge Müdürlüğü bünyesinde, Kars İl Merkezinin 50 km güneyinde yer alan ve temelden 69 m yükseklikte olup, SSB (Silindir İle Sıkıştırılmış Beton) tipinde inşa edilecek olan Kağızman barajı Çalışmalarını yerinde gözlemleyen Adem Çalkın, baraj çalışmaları hakkında teknik personeller tarafından bilgilendirildi.

Kars’ın ve tüm ilçelerinin ne kadar hizmete ihtiyacı varsa karşılama noktasında kendilerine bir görev yüklendiğinin bilincinde olduğunun altını çizen Milletvekili Çalkın, Kağızman özelinde içme suyu ve sulama noktasında sorunlar olduğunu, aynı şekilde Kars-Kağızman yolunda tamamlanmayan bölgelerin olduğunu ve o noktaların tamamlandığını, geri kalan çok az bir noktanın da önümüzdeki yıl tamamlanacağını söyledi.

Ortaköy Barajı’nda Çalışmalar Sürüyor

Kağızman’ın başlıca sorununun su olduğunun altını çizen Adem Çalkın, Bölge için önem teşkil eden Ortaköy Barajı hakkında yaptığı açıklamalarla, ilçe halkının içine su serpti. Çalkın, baraj çalışmaları hakkında; “Kağızman’ın en başlıca sorunu su sorunudur. İçme suyu ve sulama anlamında yaşanan sorun için çalışmaların başlatılmış, takibinin yapılmış olduğunu görebiliyoruz. Bu anlamda geçmiş dönem milletvekilimiz sayın bakanımız sayın Ahmet Arslan’a da ayrıca teşekkür ediyorum. Bizler de bu projenin tamamlanması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Bir az önce Ortaköy Barajı’mızı ziyaret ettik. Bu yıl ödeneklerini çıkarttık ve çalışmalara Eylül ayı itibariyle başlandı. Eylül ayına kalmasının nedeni ise oradaki zemin etüdünde sorunlar yaşandı ve bu nedenle gecikme söz konusu oldu. Bu sorun ortadan kalkınca çalışmalar başlatıldı.” dedi.

İçme Suyu, Toprak Sulama ve Enerji

‘Nasip olursa 19 milyon metreküp bir su depolaması olacak ve aynı zamanda 3 bin 79 hektar toprak Ortaköy Barajı ile sulanacak.’ İfadeleriyle Ortaköy Barajı’nın kazanımlarını ilçe halkıyla paylaşan Çalkın; “Sadece sulama değil, bu baraj aynı zamanda yıllık 2 milyon 850 bin metreküp içme suyu da Kağızman’ın hizmetine arıtılmış olarak sunulacak. Aynı zamanda bu barajda 4.22 megavat bir enerji üretimi de söz konusu. Bu barajın en kısa sürede tamamlanmasını öngörüyor ve Kağızman’ın bu sorununun ortadan kalkacağını düşünüyorum. Yine Yankı Barajı projemizin de takipçisiyim ve bir an önce ihale aşamasının yapılması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Aras Vadisi Etrafındaki Köylere Toplu Proje

Öte yandan Aras Vadisi’nin yakınlarındaki riskli köylere ilişkin de açıklamalarda bulunan AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın; “Aras vadisi yakınlarında olan birçok köyümüzün taşkın korumayla ilgili problemleri var. Bu problemleri de DSİ ile görüştük ve birleştirilmiş olarak projeye çıkarak o problemi de toplu bir şekilde çözeceğiz. Bu noktada o köylerimizin sorunu da ortadan kalkmış olacak inşallah.” Şeklinde konuştu.