KARS Haber Girişi : 08 Nisan 2017 23:22

Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Kars'a Katma Değer Oluşturacak

Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Kars'a Katma Değer Oluşturacak
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesinin temel atma törenine katıldı.
Kars Güncel-Projenin tamamlanmasıyla birlikte Kars iline modern bir besi çiftliği, kesimhane kazandıracak ve ülke genelindeki ceza infaz kurumlarıyla birlikte, Kars halkının günlük et ihtiyacı sağlıklı ve güvenilir bir ortamda kesilen hayvanlarla karşılanabilecek.

Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi çiftliği ve Kesimhane projesi Açık Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlülerin rehabilitasyon bakımından da son derece önemlidir.

Proje, 630 dönüm arazi üzerine gerçekleştirilecek olup toplam proje alanı 24.310,00 metrekare kapalı alan 67.185, 00 metrekare yeşil anadan oluşacak. 500 gün yapım aşamasından sonra 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Bu tesiste 1 veteriner, 1 ziraat teknisyeni, 1 gıda mühendisi,1 hayvan sağlığı teknisyeni 10 atölye şefi ve 70 hükümlü istihdam edecektir.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan açılışta yaptığı konuşmada; "Hükümlülerimizin hayata daha iyi hazırlanması adına, Ülkemize istihdam anlamında ve ülkeye katma değer oluşturması için çok önemli bir çalışma Yapılıyor. Tarım ve hayvancılık bölgesiyiz. Sadece Kars'ta yaklaşık 500 bin büyükbaş, 600 bin küçükbaş hayvan var. Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı'yı sayarsanız hayvan sayısı dört katına çıkıyor. Biz hayvancılığı yapıyoruz, yetiştiriyoruz ama asıl besi yapıp ikinci bir gelir elde etmeye gelince hayvanı başka yerlere gönderiyoruz. Yani bir hayvandan elde etmemiz gereken faydanın yarısını biz, yarısını başkası sağlıyor. Halbuki kesimhaneyle birlikte biz hem yetiştireceğiz hem keseceğiz. Ama kesmeden önce de besleyeceğiz. Böylece besicilikten kaynaklanan gelirimizi iki katına çıkartacağız. Daha önemlisi hükümlülerimizin çıktıktan sonra evlerine, köylerine gittikten sonra çok modern hayvancılığın yapılabilmesi, çok daha verim elde etmesi adına bir meslek sahibi olacaklar " dedi. Ceza Tevfik Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım; hayvancılığın geçimlik sağlayan bir uğraştan çıkacağını Modern Besi Çiftliğinin önemli bir yatırım alanı olduğunu, projenin İlerleyen dönmelerde Kars ilinin sosyoekonomik yapısını değiştireceğine ve halk tarafından da sahiplenileceğine, özel sektör yatırımlarının da cazip hale getirilip insanlara sunulacağını dile getirdi.

Kars ili bölgesinde yıllık 60 milyon lira gelir elde edileceğini belirten Yıldırım, "Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besin Çiftliği ve Kesimhane Projesi ile bu entegre tesis hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Kars ili bölgesinde bir ilk olacak ve başta Ceza İnfaz Kurumları olmak üzere tüm bölge halkına hitap edecektir. Bu projenin tamamlanmasına müteakip ilk yılda yaklaşık 10 bin hayvan kesimi gerçekleştirecek" dedi.

Yıldırım, Projenin hayata geçmesi ile birlikte yüze yakın hükümlü besicilik ve kasaplık konusunda iş ve meslek öğrenme fırsatı yakalayacağını vurgulayarak, "Dört adet 3.200 metre karelik toplam 1.000 büyükbaş hayvan yetiştirme kapasiteli besi ahırları, bir adet 5.100 metre karelik birinci sınıf modern kesimhane, arıtma tesisi, yem deposu, karantina ahırı, trafo binası, gübre havuzları ile personel mirasına ait toplam 24.000 metre kare kapalı alanlı proje için detaylı çalışmalar yapılarak proje sunumları ve yaklaşık maliyetler hazırlanarak, ihale süreci bitirilerek inşaat aşamasına geçildiğini anlattı .

Proje maliyetinin karşılanması amacıyla bölge kalkınma ajansı aracıyla Kalkınma Bakanlığından da hibe alındığını aktaran Yıldırım, Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besin Çiftliği ve Kesimhane Projesi, bölgede tarım ve hayvancılığa yönelik yaşanan sorunlarına çözüm olabilecek nitelikte olup özellikle büyük baş hayvancılık sektörünü canlandıracağını ve önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yıldırım , "Ülkemizdeki Cezaevi İnfaz Kurumlarının modern ve gelişmiş ülkelerdeki infaz sistemlerine örnek olabilecek düzeydedir. Hükümlü ve tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetleri ile topluma kazandırılma amacını güden insan odaklı infaz sistemimiz, onlara meslek kazandırılması, tahliye sürecinden sonra onların toplumsal hayata entegre olmaları ve iş hayatında kendilerine yer bulmaları amacıyla 1997 yılında İş Yurtları Kurumu kurulmuştur" diye konuştu.

Yapılan bilimsel ve akademik çalışmalar sonucu insanları suça sürükleyen ve çeşitli nedenlerinin olduğunu belirten Yıldırım, " Bu nedenlerden birisi ve en önemlisi işsizliktir. Çalışmak kişinin enerjisinin ve zamanının harcanmasını sağlayacak ona gelir elde ettirecek kendine güven ve sosyal saygı kazandıracak, onu suç olgusundan uzaklaştıracaktır" dedi.

Kars Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş ise Modern Besin Çiftliği ve Kesimhane Projesinin Ülke genelindeki Ceza İnfaz Kurumlarının et ihtiyacının karşılanması yönünde önemli bir açığı kapatacağını, çiftliğin Kars'ta öncü ve örnek bir uygulama olacağını dile getirdi.

Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besin Çiftliği ve Kesimhane Projesinin temel atma törenine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, Kars Valisi Rahmi Doğan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Kars Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş , İşyurtları Tetkik Hakimi Mehmet Doğan , Kars Adalet Komisyonu Başkanı Saffet Murat Kasapoğlu, Teknik İşler Daire Başkanı Erdoğan Böcek , Kafkas Üniversitesi Rektörü Sami Özcan , Kars Ardahan Bölge Baro Başkanı İbrahim Baştimar , Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu, Kars Vali yardımcıları, İl Jandarma Komutanı Serdar Güngör, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Belediye Başkan yardımcıları , Cezaevi Savcısı Erkan Alanoğlu, Kars T Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi Müdürü Turgay Kartal ve İnfaz Koruma Memurları katıldı.

Temel atma törenini İl Müftüsü Mehmet Genç'in duasının ardından gerçekleştirildi.






Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.