Lezzetli mi Lezzetli Iğdır Yöresel Yemekleri

Iğdır Türkiye’nin en uç noktasında bulunan şehir olarak yer alıyor. Bu nedenle de Türkiye üzerindeki yemek kültürünü oldukça net bir şekilde yansıtan bir mutfak kültürüne sahiptir. Iğdır yöresel yemekleri farklı yemekleri içeren yemekleri ile birlikte oldukça zengindir. Misafirleri de büyüleyen yemek çeşitleri, birçok kişinin beğenisini kazanmaktadır. Şehrin bulunduğu konum nedeni ile yemek kültürü de oldukça fazla etkilenmiştir. Şehrin coğrafi yapısını yemeklerde görmek ve baharatları ile birlikte tatmak mümkündür. Iğdır meşhur yemekleri genel olarak hamur işinden oluşur. Hamur işi sade olarak yenmesinin yanı sıra birçok yemeğin içerisinde de yer almaktadır.

Türkiye’nin Lezzet Diyarı Iğdır’ın Yöresel Yemekleri Türkiye’nin önemli mutfaklarından birisine sahip olan Iğdır’ın birçok farklı yöresel lezzeti bulunmaktadır. Bu yemekler içerisinde önde gelenleri derleyeceğiz;

Iğdır’ın Göz Bebeği: Katık Çorbası Iğdır yöresine gezmeye giden kişilerin muhakkak karşılaştığı bir çorba çeşididir. Çorba, bütün mevsimlerde evlerde görülebilir. Hemen hemen her evde pişirilen bu çorba, yörenin önde gelen lezzetlerinden birisi olarak listede yer alıyor. Hafif ekşi olan tadı ile ön plana çıkar, iki malzeme ile kolayca yapılabilen bir çorbadır. Yoğurt ve lepe kullanımı ile yapılan çorba, el yapımı tereyağı ile lezzetlendirilir. Çorba, üzerine dökülen tereyağı ile birlikte servis edilir ve tereyağının içerisine bazı baharatlar konulur.

Yaz Günlerinin Vazgeçilmezi: Ayran Aşı Ayran aşı çorbası özellikle yazın sıcak günlerinde içilmesi ile bilinen bir lezzettir. Ülkenin hemen hemen her yerinde yapılan bu lezzet, Iğdır yöresinde de farklı bir yapılışa sahip. Yemeğin içerisinde nohut, yoğurt ve buğday gibi ana malzemeler bulunuyor. İçindeki tahıllar ile birlikte besin değeri yüksek olan çorba, her yaştan kişinin ilgisini çekiyor. Ilık ya da soğuk içilebilir olma özelliği sayesinde yaz günlerinde daha fazla tercih ediliyor. Bu nedenle özellikle yaz günlerinde Iğdır yöresine ziyarete giden kişiler için karşılaşılabilir bir lezzet oluyor.

Kuzu Etinin En Güzel Hali: Bozbaş Bozbaş kuzu inciği ile yapılan benzersiz bir tat olarak listede yer alıyor. Iğdır yöresel yemekleri denildiği zaman akla gelen bu lezzet, yapımında kullanılan malzemeler ile oldukça sağlıklı bir yemektir. İçerisinde kuyruk yağı ve nohut gibi malzemeler de kullanılıyor. Hemen hemen bütün restoranlarda rastlanabilen bu yemeği, kişilerin evde yapması da mümkün olabiliyor.

Tadıyla Herkesi Büyüleyen: Omaç Helvası Iğdır yöresel yemekleri denildiğinde yemeklerden sonra servis edilen umaç helvası olarak da bilinen omaç helvası, Iğdır’ın en sevilen lezzetlerindendir. Bu lezzetin tarifine ulaşmak ve evde yapmak için https//tarifdefteri.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Un helvasına benzer bir şekilde görünüme sahip olan bu helva, yapımı ile oldukça farklıdır. Ovalanarak helvaya kıvam verilir ve bu şekilde pişirilir. Kıvam aldıktan sonra pişirilen helva, özellikle kış aylarında yeniliyor.

  • 4 / 1 Lezzetli mi Lezzetli Iğdır Yöresel Yemekleri 0

  • 4 / 2 Lezzetli mi Lezzetli Iğdır Yöresel Yemekleri 1

  • 4 / 3 Lezzetli mi Lezzetli Iğdır Yöresel Yemekleri 2

  • 4 / 4 Lezzetli mi Lezzetli Iğdır Yöresel Yemekleri 3

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.