KARS Haber Girişi : 24 Şubat 2019 16:01

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Kars'ta Ani Harabelerini Gezdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Kars'ta Ani Harabelerini Gezdi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ruhi Ersoy, Doğu Ekspres treni ile Kars'a gelerek turizm noktalarında incelemelerde bulundu.
Kars Güncel- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Ani Harabeleri'ni gezdi. Bakan Ersoy, harabelerde yapılan kazı çalışmalarının en az 6 aya çıkarılacağını ve ekip sayısının da arttırılacağını söyledi.
Dün Erzurum gezisinin ardından akşam saatlerinde Doğu Ekspres treni ile Kars'ın Sarıkamış ilçesine giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u tren İstasyonunda Vali Türker Öksüz, Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, İlçe Belediye Başkanı Göksal Toksoy, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın karşıladı. Bakan Ersoy, Sarıkamış Tren İstasyonu'ndan kayak merkezindeki otele geçti. Bakan Ersoy, bir süre dinlendikten sonra turizm sektörü temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıya eşlik etti. Geceyi burada geçiren Bakan Ersoy sabah saatlerinde 19'uncu yüzyılının sonlarında Baltık mimarisi tarzında yaptırılan tarihi Katerina Köşkü'nü gezip yetkililerden bilgi aldı.
Bakan Ersoy buradan Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında bulunan Ani Harabelerine gitti. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Ani Harabeleri'ni gezen Bakan Ersoy yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Yüzyıllardır birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve birçok savaşa tanıklık eden Ani Harebelerinin her yıl Haziran ve Temmuz aylarında 45 günlük yapılan kazı çalışmalarının süresini en az 6 aya çıkaracaklarını vurgulayan Bakan Ersoy, "Kars gezimiz devam ediyor. Bugün de Ani harabelerini gezdik. Ani harabeleri hem Kars hem Türkiye için çok önemli bir yer. Kazı yerleri sürelerinin 12 aya çıkarılması ile ilgili 1 Mart'tan itibaren protokolle hayata girecek yeni bir projemiz var. Tabi Kars gibi mevsimsel nedenlerden dolayı bazı yerlerde bunu 6 aya uzatıyoruz. Ani Harabelerindeki kazının daha hızlı yapılabilmesi ve daha iyi projelendirilmesi ve bütçe yaratılması için kazı başkanından proje istedim. Çalışmayı tamamlayıp getirecekler. Önümüzdeki günlerde Ani harabelerinde 6 ay kazı programına alacağız. Hem  süresini uzatacağız hem de kazıda çalışacak profesyonel arkeolog, sanat tarihçisi sayılarını artıracağız. Her ay düzenli ödenek ayırarak destekleyeceğiz" diye konuştu.
Ani Harabeleri kazı başkanlığını yapan Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fahriye Bayram ise, "Ani, Anadolu'nun türkleşmesinde kilit noktalardan birisiydi. Şimdiye kadar biraz ihmal edilmiş durumda. Sayın bakanımızın açıkladığı projeyle daha çabuk ve korumacı bir anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Bakan Ersoy ve beraberindekiler daha sonra Kars Kalesi'ne çıkarak burada incelemelerde bulunması sonrasında yürüyerek Kars Kalesi'nden aşağıya inerek Evliya Camii ve Hasan Harakani Hz. türbesini ziyaret etti.

Ardından AK Parti Kars İl Başkanlığı'na geçerek burada partililerle bir araya geldi.



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sarikamis belediye baskani 01 Ocak 1970 02:00

    Ya bu baskan niye her hiyarim var diyene duzunu alir gaçır