SAĞLıK Haber Girişi : 28 Kasım 2016 10:42

Kış Aylarına Özel İçecekler Nelerdir?

Kış Aylarına Özel İçecekler Nelerdir?
Diyetisyen Elif Yıldız kış aylarında özel içeceklerin başında suyun geldiğini belirterek, konu ile ilgili bilgi verdi.
Kars Güncel-Diyetisyen Elif Yıldız, kış aylarında tüketilebilecek özel içecekleri şöyle sıraladı: 
"Su; Yaşam için vazgeçilmezdir. İnsan vücudunun ağırlığının %60-70' i sudur. Vücut ısısının dengede tutmaktan, besinlerin sindirimine yardımcı olmasına; vücutta bazı reaksiyonlar sonucu oluşan atıkların boşaltım organlarına taşınmasından kan hacmini dengelemeye kadar birçok görevi vardır. % 1' lik bir sıvı kaybı ısı dengesinin bozulmasına ve performans azalmasına sebep olurken; % 10 kayıp bilinç kaybına, %15-20 kayıp ise ölüme bile sebep olabilir. Bu sebeple yaz kış demeden vücut dengesini korumak için günde ortalama 2-2.5 L su içilmesi gerekir.
Ihlamur; Birçok bakteriyel ve viral boğaz enfeksiyonlarında, öksürmeye iyi gelen herhangi bir yan etkisi olmayan bir bitkidir. Soğuk algınlığında faydası (balgam söktürme, ağrı giderici) olan çok güzel bir kış içeceğidir. Bir tutam kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin üzerine kaynamış su dökün. 5 dakika ağzı kapalı demleyin. Günde birkaç kez içilebilir.

Taze sıkılmış meyve suyu; Kış aylarında hastalıkların artması, vücut direncinin düşmesi ile salgınlar artar. Bu durumdan kendimizi koruyabilmek için bağışıklığımızı güçlendirmemiz gerekir. Taze sıkılmış meyve suları tüketim miktarına dikkat etmek koşuluyla bu konuda bize yardımcı olacaktır. Nar, portakal ve havuçtan oluşan karışımı sabahları içebilirsiniz. Sağlıklı bir kahvaltının yanında 1 bardak (100-150 mL) içmek süper bir vitamin takviyesidir. Fakat herhangi bir rahatsızlığı olanların (tansiyon, diyabet vs.) uzmanına danışmadan içmemesinde fayda vardır.

Siyah çay, bal ve limon; Günlük içtiğimiz çayın içine birkaç damla limon ve şeker yerine 1 tatlı kaşığı hakiki bal koymak vücut direncinizi arttırmaya yardımcı olacaktır. Ancak diyabetiniz varsa tüketmeden önce uzmanınıza danışın.

Salep; Kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Orkide çiçeğinin, su veya sütle karıştırılıp, kurutulup toz haline getirilmesi ile elde edilir. Bu içeceğin ismi salep iken, sahlep ise salebin ana maddesi olan bitkidir. Kışın soğuk havalarda içildiğinde boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yapımı gereği salebin içine şeker de katıldığı için tüketimine dikkat etmekte fayda vardır. Salebe konan tarçın hem kan şekerimizi dengeler hem de lezzet verir.

Boza; darı, mısır veya pirinçten yapılan bir içecektir. Türkiye' de genellikle darıdan yapılmasıyla beraber, diğer ülkelerde yetişen ürüne göre değişiklik göstermektedir. Kimi ülkeler pirinç ve darıyı ham madde olarak kullanırken, kimisi ise buğday ve yulaf ununu kullanır. Darı, mısır veya pirince su katılarak pişirilen boza, daha sonra süzülür ve hafif mayalandırma işlemi ile şeker de eklenir. Krem renginde, tatlı-ekşi bir içecek olarak ortaya çıkar. Yapılışında içeriğine göre besin değeri değişiklik gösterebilir. Ancak tahıl grubundan elde edildiği için B grubu vitaminlerinden zengindir. Barsak florasını düzenleyici rolü vardır. Öksürüğe iyi gelir. Vitamin ve mineral içeriği zengin olduğu için, sporcular da rahatlıklar tercih edebilir. Boza ile ilgili çok fazla bilimsel çalışma olmaması ile beraber Tübitak' ın yaptığı bazı çalışmalar vardır. Bu çalışmalar bu içeceğin rahatlıkla tüketilebileceği yönündedir. Günde 1-2 bardağın geçilmemesi uygun olur. Fazla tüketimi şişkinlik ve gaz şikayetlerine sebep olabilir". dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.