GÜNDEM Haber Girişi : 25 Temmuz 2023 19:58

KAÜ Yine Sapla Samanı Karıştırdı!

KAÜ Yine Sapla Samanı Karıştırdı!
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) daha önce de olduğu gibi yine kişiye özel kontenjanla ülke gündemine girmeyi başardı.

KAÜ Yine Sapla Samanı Karıştırdı!

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) daha önce de olduğu gibi yine kişiye özel kontenjanla ülke gündemine girmeyi başardı.

Elin üniversiteleri başarılarıyla gündem olurken, bizim KAÜ kendini bir şekilde gündeme getirmeyi başarıyor. Yayınladığı ilan ile YÖK tarafından belirlenen kurallara aykırı olarak Ebelik Bölümüne Veteriner alanında Doçent arayan KAÜ, ne yazık ki çıktığı ilanlar ile işe aldığı personelleriyle ne hayvan sağlığında ne de insan sağlığında tam anlamıyla bir başarı elde edebilmiş değil.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından sağlık bilimlerine yönelik fakülte ve yüksekokullar altında yeni program açma aşamasında, eğitim ve öğretimin sürdürülmesinde asgari öğretim elemanı, asgari laboratuvar ve uygulama alanı koşulları, programın açılmasını takip eden üçüncü yılın sonunda olması beklenen asgari öğretim elemanı sayısı ile laboratuvar ve uygulama alanları belirlenerek kamuoyuyla ilan ediliyor.

Söz konusu kriterler tüm yükseköğretim kurumları için bağlayıcı olup, gerek ilk defa öğrenci alımlarında gerekse programların sürdürülebilirliğinin sağlanmasında dikkat edilmesi gereken temel kurallar özelliği taşıyor. Ancak Kars’ta ne yazık ki bazı yükseköğretim kurumlarımız özellikle sağlık gibi hassas bir alanda dahi istihdam ettikleri akademik kadrolarda Yükseköğretim Kurumlarının belirlediği kuralları çiğnemekte geri durmuyor.

22 Temmuz 2023 tarihli Kafkas Üniversitesi tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan ilanda, Ebelik Bölümü Doçent kadrosunda "Doçentlik unvanını Veteriner Mikrobiyoloji Alanında almış olup, süt ve vajinal svap örneklerinde listeria türleri üzerine çalışmış olmak" şartı arandığı belirtilmiş fakat, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Ebelik programında istihdam edilmesine imkan verdiği alanlar ise şu şekilde;

"Öğretim üyelerinden en az ikisinin Ebelik veya Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliğinden olması zorunludur. Diğer öğretim üyeleri aşağıdaki alanlardan sağlanabilir:

Ebelik,

Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği,

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği,

Halk Sağlığı Hemşireliği,

Kadın Hastalıkları ve Doğum (Tıp),

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Tıp),

Aile Hekimliği (Tıp),

Halk Sağlığı (Tıp)"

Görüldüğü üzere, Kafkas Üniversitesi tarafından Ebelik programında verilen Doçent ilanı açık bir şekilde YÖK tarafından belirlenen kriterlere aykırılık teşkil etmektedir.

Ebelik bölümünde Veteriner alanında birisinin Doçent olarak istihdam edilmesi, ilerleyen süreçte bölümün Yüksek Lisans ve Doktora programı gibi lisansüstü düzeyde tekliflerinde de YÖK tarafından dikkate alınmayacaktır.

Bu çerçevede, henüz başvuru süreci devam eden Doçent kadrosu ilanının YÖK tarafından belirlenen ölçütlere uygun olarak düzeltilmesi faydalı olacaktır.