KARS Haber Girişi : 14 Ağustos 2016 18:43

Kars'taki Beyaz Vagon Harp Müzesine Taşındı

Kars'taki Beyaz Vagon Harp Müzesine Taşındı
Kars Müze Müdürlüğü bahçesi içerisinde bulunan ve Kazım Karabekir Paşaya Kars Antlaşması sonrasında Rus Heyeti tarafından hediye edilen Beyaz Vagon, Müze Müdürlüğünden alınarak Harp Müzesi olarak yapılacak alana taşındı.
Kars Güncel-Kazım Karabekir Paşa'nın Kars'taki "Beyaz Vagon"u, bölgenin turizm potansiyelini yükseltmek ve özellikle Rus turistlerin bölgeyi daha çok ziyaret etmesini sağlamak ve Karsın yeni müzesini daha cazibe hale getirilmesi amacıyla Beyaz Vagon Kanlı tabya Müzesine taşınıyor.  Rusya ile 13 Ekim 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın ardından Rus heyetince dönemin 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edilen, tarihi İstasyon Mahallesi'ndeki Kars Müzesi'nin bahçesinde sergilenen, 13 metre uzunluğundaki "Beyaz Vagon"u geçen yıl 12 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. bugün vagonun nasıl ve ne şekilde taşınacağı konusunda bir araya gelen taşıma firması yetkilileri ile Kars Müze Müdürü Necmettin Alp vagonun zarar görmemesi için tüm yolların denendiği görüldü.

Beyaz Vagonun taşınması ve gideceği harp müzesinde ne olarak kullanılacağı hakkında açıklama yapan Kars Müze Müdürü Necmettin Alp konuyla ilgili şunları söyledi.

Dinlenme salonu, yemek salonu, kalorifer odası ve banyo bulunan vagonun dış cephesinde Osmanlıca, Rusça ve Kiril alfabesiyle "Bu beyaz vagon, Kazım Karabekir Paşa'ya Kızıl Ordu tarafından hediye edilmiştir" Vagonun daha fazla turist tarafından ziyaret edilmesini hedefleyen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, vagonu yeni müze olan Kanlı tabya müzesine taşımak için büyük bir çalışma yürütüyor. Beyaz vagon önümüzdeki hafta harp müzesi olarak restorasyonu yapılan kanlı tabyada yerini alacak. Vagon vinç ve tır yardımıyla bulunduğu Kars müzesi önünden alınarak yeni yerine götürüldü. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.