KARS Haber Girişi : 09 Eylül 2016 17:00

Kars'ta Sağlıksız Hayvan Sevkine Geçit Yok

Kars'ta Sağlıksız Hayvan Sevkine Geçit Yok
Türkiye'de hayvancılığın önde gelen merkezlerinden Kars'ta Kurban Bayramı öncesinde ülkenin dört bir köşesine gönderilen kurbanlıklar büyük bir titizlik ve sağlık kontrolünden geçirilerek sevk onayı alıyor.
Kars Güncel-Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars'tan 80 ile hayvan sevkiyatlarının devam ettiğini ve büyük bir titizlikle yapılan kontrollerin ardından sevk onayının verildiğini söyledi. Kars'ın hayvancılık konusunda Türkiye'nin önemli ilerinden olduğunu belirten Düzgün, "Kars hem kurbanlık hayvan hem besilik dana hem de kasaplık olarak ülkemizin büyük bir yüzdeyle karşılayan bir iliz. Kurban döneminde satın alan, dışarıdan gelen yetiştiricilerimizin, vatandaşımızın, tüccarımızın satıcı vatandaşımızın sıkıntıya uğramaması için her türlü önlem alındı." diye konuştu. Düzgün, Kars'tan Kurban Bayram'ı öncesinde yoğun bir hayvan sevkiyatının olduğuna dikkat çekerek, "Bugüne kadar ilimizden 61 bin büyükbaş hayvan, 46 bin adet küçük baş hayvan sevkiyatı gerçekleştirilmiştir." dedi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde kurulan kontrol merkezinde, besi çiftliklerinden, köy ve ilçelerden gelen kurbanlıklar veteriner hekimler tarafından teker teker incelenerek sevk izni veriliyor. Kamyon ve tırlarla getirilen canlı hayvanlar, aşısı eksik, küpeleri olmayan kayıt dışı ve pasaportu olmayan kurbanlıklara geçiş izni verilmiyor. Evrakları aşısı eksik olan ve sevk onayı alamayan bazı besi sahipleri kurbanlıkları tekrar çiftliklere geri götürmek zorunda kalıyor. 

Dr. Hüseyin Düzgün, Kurban Bayramı öncesinde devam eden sevklerde, sevk alanına gelen ve burada veteriner hekimler tarafından kontrol edilen hayvanlarda herhangi bir sıkıntı ve eksik bir evrak durumunda hiç bir mazeret kabuletmeksizin sevk izninin verilmediğini vurguladı. Besicilere, vatandaşlara daha önceden uyarılarda bulunduklarını anlatan Düzgün, "Biz hangi hayvanların sevkine izin verilmeyeceğini defalarca muhtarlarla, yetiştiricilerimizle bu konuyu hep anlattık, eğitimlerini verdik. Hayvanlar sağlıklı olması gerekiyor, bunlar ülkemizin 80 vilayetine giden hayvanlar olduğu için hastalık bulaştırma riskini ihtimalini düşünerek tek tek tüm hayvanları kontrol ediyoruz." Şeklinde konuştu
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.