KARS Haber Girişi : 05 Kasım 2016 17:20

Kars'ta Kazları kesimleri başladı

Kars'ta Kazları kesimleri başladı
Kars'ta kar yağmasının ardından başlayan kaz kesimleri renkli görüntülere sahne oluyor. Kesim öncesi süslenip batıdaki illere gönderilen kazlar daha sonra kesilerek kurutuluyor.
Kars Güncel-Kış mevsimiyle birlikte bölgenin vazgeçilmez lezzetlerinden olan kaz etini temizlenmiş halde direklere veya traktör römorklarına asılarak görmek mümkün. Kurutulması için asılan kazlar, 3 gün süreyle dışarıda bekletiliyor ardından da ya kapı önlerindeki sandıklarda ya da derin dondurucularda bekletiliyor. Kazdan geri kalan kanat, boyun, kafa ve bacakları ise tam anlamıyla ayrı bir kaz eti fuarı görüntüsü yaratıyor.

Kazların bakımını, kesimini ve temizlenmesi işlemini köylerde genel olarak kadınlar yürütüyor. Kazları kurutma işlemi esnasında konuşan ve kurumasını beklerken bir taraftan da son temizliklerini yapıyorlar. Kazın eti dışında tüyünden de faydalanan kaz yetiştiricileri kazın kafası, ayağı, boynu, kanadı gibi her parçasının ayrı bir lezzet olduğunu söylüyorlar.

Bazı kaz yetiştiricileri de kazlarını kesim öncesi "gelinliklerle" süslüyor daha sonra gurbetteki akrabalarına gönderiyorlar.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.