KARS Haber Girişi : 31 Temmuz 2017 11:48

Kars'ta Fethiye Camisine Sahip Çıkacak Biri Yok mu?

Kars'ta Fethiye Camisine Sahip Çıkacak Biri Yok mu?
Kars'ta tescillenerek koruma altına alınan tarihi Fethiye Camisinin lavabolarının olmaması vatandaşlarca tepkiyle karşılanıyor.
Kars Güncel- Kars'ın önemli ibadet merkezlerinden biri olan Fethiye Camisine ait lavaboların olmaması Karslı vatandaşlar ve turistik gezi için buraya gelen vatandaşlarca tepkiyle karşılanıyor.
Kadınlar ve Erkekler Aynı yerde Abdest Sırası Bekliyor!
Kars'ta inanç turizmi açısından Evliya Camisinden sonra  ikinci büyük camisi olan Fethiye Camisine gelen bayan ve erkek vatandaşlar namaz için abdest alabilecekleri lavaboların olmamasına tepki gösteriyor. Mevcut cami sınırları içerisinde abdesthane olarak kullanılan eski yapının günümüz şartlarında yeterli olmadığı, içeride abdest alan erkek cemaat ile bayan cemaatin sıraya konularak abdest alındığını belirten vatandaşlar yetkililerce bu durumun çözülmesini talep ettiler.
Haber Merkezimize gelen şikayet mesajları üzerine Kars Güncel olarak yaptığımız araştırmada;
Fethiye Cami Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından 2014 yılında Serhat Kalkınma Ajansına (SERKA) aydınlatma, çevre düzenlemesi, abdesthane yapımı ile ilgili olarak proje hazırlanarak SERKA'ya sundukları, sunulan proje kapsamında camiide yapılacak olan müştemilat ve çevre düzenlemesi projelerinin İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından tasarlandığı, yapılmak istenen projenin SERKA kuruluna sunularak, kurul onayı almış olmasına rağmen yaklaşık aradan geçen 3 yıl gibi bir sürede herhangi bir gelişme kat edilmediği bilgisine ulaşıldı.
Camide yapılacak olan projenin yaklaşık tutarının yaklaşık 1 Milyon TL civarında yaklaşık maliyete sahip olduğu, SERKA tarafından verilecek olan desteğin ise 600-740 Bin TL arasında bir tutar olmasına rağmen bu projenin hayata geçirilmemesi şaşkınlıkla karşılanıyor. 
Karslı vatandaşlar gerek ibadet amaçlı gerekse turistik geziler nedeniyle yoğunluk yaşanan camide 2017 yılında böyle sıkıntılar yaşanmasından son derece üzüntü duyduklarını belirterek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ve Kars Valisi Rahmi Doğan'dan bu soruna çözüm bulmaları konusunda taleplerini dile getirdiler.

Fethiye Camii Hakkında Bilgi

Kars il merkezinde bulunan Fethiye Camisi XIX.yüzyılın başlarında Rusya'nın Kars'ı işgali sırasında kilise olarak yapılmıştır. Kilisenin 15-10 m. güneyine de bir Rus anıtı dikilmiştir. Kars'ın kurtuluşundan sonra camiye çevrilmiştir.

Fethiye Camisi dikdörtgen planlı olarak kesme taştan yapılmıştır. Yapının doğu cephesinde sağlı sollu iki bölüm bulunmaktadır. Altı basamaklı bir merdivenle çıkılan bu bölümde sütunlar arasına iç mekana girişi sağlayan kapılar yerleştirilmiştir. Kapı girişlerinin ve buradaki pencerelerin sağ ve soluna sütunlar yerleştirilerek bu bölümlerin daha hareketli hale gelmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda burada sağır sivri kemerler de bulunmaktadır. Yapının batısındaki girişin üzerinde çatıdan daha yüksek olan üç pencereli bir çatı katı da buraya eklenmiştir. Kuzey ve güney kapılarının üzerindeki çatı bölümlerinde ise yonca yaprağı görünümünde sağır kemerler o dönemin mimarisi ile bağdaşmayacak sivri kemerli bölümler de cephede son derece hareketli bir görünüm sergilemektedir.

Yapının kuzey, güney ve batı cephelerinde 1 m.den daha fazla dışarıya çıkıntılı, üzeri çatı ile örtülü kademeli bölümler bulunmaktadır. Yapının dış duvarları ile çatı arasında kalan cephelere dörder sivri kemerli çatı pencereleri açılmıştır. Üst örtünün köşelerinde birer, bunların çatı ile birleştikleri yerlerde de dörder tane baca bulunmaktadır. Yapının çatı bölümünün hemen altında onu çepeçevre kuşatan dantela gibi işlenmiş kabartma süslere yer verilmiştir. Kars'ın soğuk oluşundan ötürü de yapının kuzey yönüne bir kalorifer dairesi eklenmiştir.

Yapının ibadet mekanı, camiye dönüştürüldükten sonra kısmen onarılmış ve orijinalliğinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır. İç mekanı geniş bir tavan örtmekte olup, üzeri geometrik bezemelerle süslenmiştir. İç kısmını çepeçevre kuşatan bir balkon düzeni bulunmaktadır. Ayrıca bunlardan bir tanesi loca görünümünde ibadet mekanına taşırılmıştır.

Günümüzde cami olarak kullanılan bu yapının iki yanına, taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli taştan ve ikişer şerefeli birer minare eklenmiştir.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.