KARS Haber Girişi : 29 Ekim 2017 10:47

Kars'ta Cumhuriyetin 94. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Kars'ta Cumhuriyetin 94. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
Kars'ta Cumhuriyet Bayramı, düzenlenen törenlerle coşkulu bir şekilde kutlandı.
Kars Güncel-29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri Vali Vekili Mehmet Halis Aydın'ın Hükümet Konağı'nda tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Program, Hükümet Konağı önündeki tören alanında devam etti.

Tören alaında devam eden kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla start aldı. Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasıyla devam eden programda "Cumhuriyet Koşusu"nda dereceye giren sporculara ödüllerini Kars Vali Vekili Mehmet Halis Aydın,  14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Kars Belediye Başkan V. Ferit Yenice'nin ellerinden aldı.

Kars Vali Vekili Mehmet Halis Aydın, burada yaptığı konuşmada Türk Milletine uygarlık ve demokrasi meşalesini armağan eden Türkiye Cumhuriyetinin 94'üncü yıldönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutladıklarını belirtti.

Cumhuriyetimiz; büyük bir çınarın küllerinden filizlenmiştir. Ecdadımız, Kurtuluş Savaşı'nda insanlık tarihinin en haksız işgallerinden birini bertaraf etmiştir.Memleketin dört bir yanında insanımızın başlattığı kurtuluş mücadelesi destansı bir başarıyla sonuçlanmıştır. Cumhuriyet, evlatlarını savaşlarda şehit vermiş bir milletin azim ve kararlılığının sonucudur. Milletin yeniden ayağa kalkışının, şahlanışının, vatandaşlığa geçişinin eseridir.

Cumhuriyetin ilanı, sadece bir yönetim değişikliğinden ibaret değil, milletimizin sahibi olduğu coğrafyadaki bin yıllık asil duruşunun, yeni ve çağdaş zihniyetinin de bir tezahürüdür. 

Cumhuriyet, eşit vatandaşlığı ve hukukun üstünlüğünü temel almış, milli egemenliği esas alan bir modelleme oluşturmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün veciz sözünde ifadesini bulduğu gibi, "Türk milletinin karakterine ve âdetlerine en uygun olan yönetim, cumhuriyet yönetimidir." Cumhuriyet, aklı rehber edinen vatandaşlık anlayışıdır. Kişisel hakların olabildiğince genişlemesidir. Sağlıklı bir üretim, atılım ve kalkınmanın da anahtarıdır.

Cumhuriyet, bizlere emanet edilmiş hayati önemde bir değer ve vazgeçilmez bir mirastır. Bu ülkenin temelindeki önemli bir harçtır. Bağımsızlık yolunda kenetlenmiş ellerin tarihi ve ortak bir var oluşun ortak yaşama kararlılığıdır. Birlik ve beraberlik içerisinde topyekün milletçe büyük fedakarlıklarla kurduğumuz Cumhuriyetimizin ulaştığı seviye, gurur vericidir.

Bugün Türkiye, demokratikleşme, insan hakları ve kalkınma konusunda attığı cesur adımlarla birçok coğrafyaya örnek olmuştur. Milletlerin tarihlerinde önemli kader anları vardır. Bu kader anları aynı zamanda birer sınavdırlar. Tarih serüveni boyunca birçok sınavdan geçmiş olan milletimiz, 15 Temmuz'da da bu anlardan birini yaşamıştır.

Milletimizin sağduyusu, birlik ve beraberliği, tek vücut olmasıyla, demokrasi ve Cumhuriyete sahip çıkmasıyla, bu badire çok şükür atlatılmıştır. Aziz milletimiz bugün 15 Temmuz'daki dik duruşuyla eskisinden daha da güçlüdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin birliğine, dirliğine ve bütünlüğüne kasteden hainler şunu çok iyi bilmelidirler ki; bu anlayış sahipleri ne yaparsa yapsın, karşılarında "Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet" düşüncesini özümsemiş milletimizin, birlik-beraberlik içerisindeki dik duruşunu bulacaklardır.

Devletin gücünü hukukun üstünlüğü ile tanımlayan ve tüm vatandaşlara yönetimde eşit söz ve temsil hakkı tanıyan Cumhuriyet rejimi, bu yönüyle devlet-millet bütünleşmesini tam manasıyla sağlamıştır. Cumhuriyetin verdiği güç sayesinde Türkiye, uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuştur.

Bugün olduğu gibi gelecekte de Cumhuriyetimizi, bağımsız ve güçlü bir dünya devleti olarak yaşatmak için hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. İnsana "hak ve sorumluluk sahibi vatandaş" sıfatını kazandıran Cumhuriyet, maddi ve manevi kalkınmanın da önünü açmıştır. Ülkemiz için her sahada çok çalışmak, o çalışmalardan verim almak için de, sürekli olarak kendimizi yenilemek zorundayız. Milli Mücadelemizdeki başarımızı nasıl birlik ve beraberliğimize borçluysak, bugün de önümüze çıkacak engelleri aşmak için her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır.

İleri medeniyet yolunda 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine kararlı adımlarla yürüyen ülkemiz, dünyanın sayılı, güçlü ülkelerinden biridir. Bu noktada tüm milletimize özellikle de gençlerimize önemli sorumluluklar düşmektedir.

Kıymetli öğretmenler;

Gençlik her millet için önemli bir kuvvettir. Bilinçli ve sorumluluk sahibi bir gençlik, o milletin umududur. Cumhuriyeti koruyacak, yaşatacak ve ülkesine sahip çıkacak gençler sizin ellerinizde büyümektedirler. Sizlerden ilim, irfan ve ahlak sahibi, inancına, tarihine, kültürüne, ailesine, devletine, milletine ve bütün insanlığa karşı görevlerini bilen, yerine getirmeye çalışan bir gençlik yetiştirmenizi istiyoruz.

Sevgili gençler;

Büyük Atatürk, "Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz" diyerek bu görevi sizlere emanet etmiştir. Bu emaneti korumak ve görevi yerine getirmek için bilgili ve güçlü olmak zorundasınız. Tarihimizi, kültürümüzü, inancımızı iyi bilmek durumundasınız. Hem milli hem de evrensel kültürü öğrenmelisiniz.

Ülkemize ve milletimize karşı sorumluluklarını bilen, dünya milletler ailesinin bir üyesi olarak dünya ile birlikte yaşamayı becerebilen, istiklalimize ve istikbalimize yönelen tehlikeleri zamanında sezebilen ve devamlı kendisini yenileyen, geliştiren gençliğe ihtiyacımız bulunmaktadır. Size güveniyoruz, size inanıyoruz ve umut ediyoruz ki ülkemizi bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere götürecek gençlik yetişmektedir. Türkiye Cumhuriyetini korumak, kollamak, yaşatmak her vatandaşın ödevidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi; "Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet'e sahip çıkmak, Çanakkale'yi, Kurtuluş Savaşı'nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır." Türk milleti dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele, gönül gönüle güçlü biçimde yürümektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu kutsal topraklar üzerinde bizlere hür ve bağımsız yaşama onuru kazandıran, günümüzde de mücadele etmeye devam eden ve bu uğurda her türlü fedakarlığa katlanarak canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.Vatanın her köşesinde görev alan polis, jandarma ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına görevlerinde üstün başarılar diliyorum.

Dünyanın en kıymetli toprakları olan aziz vatanımız üzerinde bu büyük milletin cumhuriyet idaresi ile beraber, milli, hür ve bağımsız, bir ve bütün olarak dünya durdukça yaşayacağına olan inançla Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Konuşmanın ardından, İsmail Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi, Kars Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Folklör Ekibi, Faik Fikriye Torunoğulları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Haydar Aliyev Mesleki ve Anadolu Lisesi halk oyunları ekibi tarafından sunulan gösterinin ardından, okulların resmi geçit töreni ve askeri araçların geçişinin ardından son buldu.

 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.