KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 31 Ekim 2016 23:25

Kars'ın Kurtuluş Türküsünü Birde Böyle Dinleyin

Kars'ın Kurtuluş Türküsünü Birde Böyle Dinleyin
Düşman işgalinde olan Serhat Şehri Kars'ın Türk Ordusu tarafından düşman işgalinden kurtarılması esnasında orduyu coşturmak amacıyla yazılan Aşık Nihani tarafından yazılan eser, sosyal medyada yoğun ilgi görüyor.
Kars Güncel-Kars'ın kurtuluş türküsü olan Vurun Evlatlarım koçaklaması 30 Ekim 1920'de Kars'ı düşman işgalinden kurtarmak için ilerleyen Türk Ordusunu coşturması için "Halit Karsıalan" olarakta bildiğimiz Halit Paşa, askerler arasında bulunan Aşık Nihani'den askerin moral bulması ve coşturulması için bir destan söylemesini ister. Bunun üzerine Aşık Nihani " Vurun Evlatlarım ve Vurun Aslanlarım" olarak bildiğimiz uzun bir destan söyler. Nitekim bu destanla moral depolayan, coşan Halit Paşa komutasındaki askerler 1920 senesinin sonlarında Kars ve Sarıkamış'ı düşman işgalinden kurtarır.
Ayrıca Sarıkamış'ın işgalinden sonra esir düşen Bardızlı Aşık Nihani Baba'nın, Rus ordusundaki bir Türk subayının yardımıyla kurtulması da esere ilham vermiştir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.