EĞITIM Haber Girişi : 03 Haziran 2017 13:10

Kars'ın Digor'daki TEOG Birincisi, Gamze Budak

Kars'ın Digor'daki TEOG Birincisi, Gamze Budak
Kars Digor Türk Telekom YBO öğrencisi Gamze Budak, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı 2. Dönem TEOG sınavında tüm soruları doğru cevaplayarak Türkiye birincisi oldu.
Kars Güncel- Kafkas Haber Ajansı'nın haberine göre, Digor'da ilk defa TEOG birincisi çıkması. Digor Kaymakamlığını ve Belediyesini, Milli Eğitim camiasını, okul idaresini ve öğretmenlerini, Budak'ın ailesini ve ilçe halkını sevince boğdu.

2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM TEOG TÜRKİYE BİRİNCİSİ DİGORLULARIN GÖĞSÜNÜ KABARTTI

Gamze Budak Digor Belediyesi'nde çalışan Yakup Budak'ın 7 çocuğundan birisi. Kendisi TEOG'da 120 net yaparak Türkiye birinciliğini elde etti ve bu başarısını da hem ailesinin desteği hem de okul öğretmenleri ve idaresine borçlu olduğunu söylüyor. Baba oldukça genç, 7 çocuk sahibi, ilçede oldukça zor koşullarda yaşam savaşı verdi ama çocuklarının eğitimi konusunda büyük fedakarlık yaparak bu başarıya gelmelerinde önemli bir rol üstlendi. Şimdi aile bu mutluluğu yaşamanın hazzını da tadıyor.

TEOG'UN BİRİNCİSİ VE 5 İKİNCİSİ YBO ÖĞRENCİSİ

Digor ilçesi Türkiye-Ermenistan sınırında ve Ermenistan'a yaklaşık 10 km mesafede. Eğitim koşullarının oldukça zor ve kıt imkanlarla yapıldığı bir bölge. Bölgede son yıllarda açılan Yatılı Bölge Okulları öğrencilerin başarısında önemli bir rol oynadı. Digor'un 120 netle TEOG birincisi Gamze Budak, 119 net yapan Türkiye ikincileri Abdullah Yakışır (Alem Köyü), Cebar Günen (Saklıca Köyü), Kasım Özçapkurt (Kocaköy), Nursel Altığ (Yeniköy) ve Serap Yulalar (Bacaklı Köyü) da Türk Telekom YBO'da kaldılar. Kimi ayda bir evine gitti kimi ayda iki kez gidebildi. TEOG hazırlık aşamasında ise Kars Valisi Rahmi Doğan, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Digor Kaymakamı Mustafa Güngör'ün sunduğu imkanlar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yunus Çelik'in sağladığı olanaklar, okul müdürü Engin Kutay ve öğretmenlerin fedakarlıkları bu başarıyı kamçılandı.  Öğrenciler devletin sağladığı bu imkanlarla en iyi şekilde yiyip içtiler ve en iyi ortamlarda yatıp kalktılar. Etütler açıldı, kurslar yapıldı ve öğretmenler, okul idaresinin de planlı sistemiyle öğrencilerin en iyi şekilde TEOG'a hazırlanmaları sağlandı. Öğrenciler toplu şekilde ders çalıştılar, güldüler, eğlendiler, sportif faaliyetlerde bulundular ve kültürel etkinliklerde yer aldılar. Dolu dolu ve coşkulu geçen bir sezon sonunda ise başarının payını hep birlikte paylaştılar ve mutluluğunu birlikte tattılar. Şimdi Digor'da hem TEOG birincisi, hem de 5 öğrencinin TEOG ikincisi olmasının haklı sevinci yaşanıyor.

MUTLUYUM ÇÜNKÜ AİLEMİ VE HOCALARIMI MUTLU ETTİM

Gamze Budak, TEOG'daki başarılarını ailesine, öğretmenlerine ve okul idaresine borçlu olduğunu söyledi. Kendisine inandığını ve ailesinin ve öğretmenlerinin de güveniyle 120 sorunun tamamını yaptığını ve ilk öğrendiğinde çığlık çığlığa annesinin yanına koştuğunu söyledi. Budak, "Hocalarımın ve ailemin bana güveni sayesinde kendime güvendim ve 10'de 120 yaptım. Mutluyum çünkü ailemi ve hocalarımı mutlu ettim. Çalıştım ve kendime de inanıyordum. Biz okulda yurtta kalıyorduk, yurtta etütlere gidiyorduk. Etütte hocalarımız TEOG öğrencileri olduğumuz için genç saatlere kadar ders çalışmamıza izin veriyordular. Bazen odamıza gittiğimizde de ders çalışıyorduk.  Öğlen araları da biz ders çalışıyorduk. Kendimizi gerçekten TEOG'a adamıştık. 'TEOG, TEOG' diye çalışıyorduk sonunda da başardım. Çoğu arkadaşımda yüksek netler yaptılar onları da tebrik ediyorum. Bazen ders çalışırken kitapların üzerinde uyuyorduk ve uyuduğumuz dersi rüyamızda görüyorduk. Kimimiz vardı rüyasında soru çözüyordu kimimiz vardı rüyasında sorunun cevabını hocaya söylüyordu. Cevap anahtarını bile okuyanlar vardı. Böyle değişik değişik rüyalar görüyorduk ama gerçekten çalışıyorduk biz. Aslında gece geç saatlere kadar çalışıyorduk ama kendimizi fazla da yorgun hissetmiyorduk. Ders çalışıyorduk ve başardık da." dedi.

Budak planlı ve düzenli çalışmayla birlikte kendisine inandığı için bu başarıyı elde ettiğini de belirterek, "Ailemi ve hocalarımı mutlu ettiğim için çok gururluyum. Şu anda Digor'un beni konuşması gerçekten beni mutlu ediyor. Çünkü sonuçcta ben bu başarımı aileme ve hocalarıma borçluyum. Onlara da tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Onlar sayesinde bu 120'de 120'yi yaptım." diye konuştu.

ZOR ŞARTLAR SİZİN ÇALIŞMANIZA ENGEL OLMASIN

Önümüzdeki yıl TEOG'a gireceklere tavsiyelerde de bulunan Gamze Budak, "Kendilerine inansınlar. Eğer kendilerine inanırlarsa gerçekten yaparlar. Çünkü inanmak başarmanın yarısıdır. İnansınlar ve ders çalışsınlar. Arkadaşlar ben Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşıyorum. Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekten olanaklar ve şartlar zor. Ama ben yine de bu zor şartlar arasında ders çalıştım, çalıştım ve tekrar çalıştım ve yaptım. Size söylüyorum; sizde yapabilirsiniz. Zor şartlar sizin çalışmanıza engel olmasın. Sizde çalışın ve kendinize inanın, yaparsınız. Eğer inanırsanız başarırsınız." şeklinde konuştu.

TEK İSTEĞİ BABASIYLA EL ELE BİR GÜN GEZMEK

Gamze Budak ayrıca, ödül olarak da ev, araba, telefon veya başka bir şey istemedi. Babasından tek isteği; başarılı olması nedeniyle el ele bir gün tamamıyla gezmek. Gamze en güzel ödülünün de bu olduğunu belirtti. Gamze önümüzdeki günlerde babasıyla bu hayalini gerçekleştireceğini kaydederek şunları söyledi:

"Benim ödülüm babamla bir gün geçirmekti. Zaten 120'de 120 yapınca da ödülüm gerçekleşmiş oldu. Karne töreninden sonra babamla birlikte bir gün geçireceğiz. Birlikte gezmelere gideceğiz. Tek istediğim bu. Fazla bir şey istemiyorum. Çünkü gerek yok. Babam çalıştığı için fazla vakit ayıramıyordu ama TEOG sayesinde bir günümüzü birlikte geçireceğiz. Gezeceğimiz yer belli değil ama Iğdır olabilir. Amaç gezip görmek değil babamla bir gün geçirmek."

BABANIN MUTLULUĞU

Digor Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü'nde çalışan Baba Yakup Budak (41) da kızının başarısından oldukça mutlu ve heyecanlı. Digor ilçesinde son 20 yılda elde edilen en büyük başarılardan birisi. Bu yıl ilk defa TEOG'da Türkiye birincisi çıkıyor ve Türkiye birinci olmasının büyük mutluluğunu yaşayanlardan birisi de baba Yakup Budak. Baba Budak, çok büyük bir mutluluk içinde olduğunu ifade etti. İşinin yoğunluğu ve çocuklarını okutabilmek için bütün zamanını işe harcayan baba Budak, kızının kendisiyle el ele bir gün geçirme isteğini önümüzdeki günlerde gerçekleştireceklerini belirtti. Baba Budak, "Digor Belediyesi'nde su işlerinde çalışıyorum. Vatandaşın su sıkıntılarını gideriyorum.  Su ustasıyım her hangi bir yerde arıza olduğunda gidip vatandaşın sıkıntılarını gideriyorum. 41 yaşındayım, 7 çocuğum var ve Gamze 5'nci. Kızım Gamze'nin bu başarısını öncelikle belediye Başkanlığı görevini de sürdüren İlçe Kaymakamımız Sayın Mustafa Güngör'e, milli Eğitim müdürümüze, okul müdürümüze ve öğretmenlerimize borçluyum. Bunlar kızıma büyük destek verdiler. Öğretmenleri de Gamze'ye inanıyorlardı Gamze'de bayağı azimliydi. Bütün derslerinde başarılıydı. Her konuda öğretmenlerinin Gamze'ye büyük destekleri oldu. Gamze'de çalıştı ve başardı. Biz zaten Gamze'nin başarılı olduğunu biliyorduk. Gamze'ye her konuda destek verdik. Gamze için hiçbir şeye 'hayır' demedik, Gamze'de başardı." dedi.

ZOR KOŞULLARDA BAŞARIYA GİDEN YOL

Digor'daki imkansızlıklardan da bahseden Baba Yakup Budak, "Digor'da imkanlar gerçekten çok zor. Hele hele kışın daha da zor. Ermenistan sınırında olan küçücük bir ilçedir.  Gamze bu zorluklar arasında 20 yılın en başarılı öğrencilerinden çıktı. Bundan dolayı da biz ailesi olarak çok mutluyuz. Yurtta yatılı kalıyordu. Yatılı kaldığı için de geceleyin taa gece 0.2.00'lere kadar ders çalıştığını da biliyordum. Bazen ders çalışırken masa üstünde uyuduğunu da biliyoruz. Gamze eve geldiğinde de zamanının büyük bölümünü ders çalışmaya ayırıyordu geri kalan zamanlarda da annesine temizlik işlerinde yardımcı oluyordu." diye konuştu.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Seda 01 Ocak 1970 02:00

    İyi kolay birTEOG tu

  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    Yorumunuz

  • ZİLAN ÇELİKKALELİ 01 Ocak 1970 02:00

    Bu başarından dolayı seni tebrik ediyorum canım arkadaşım

  • ZİLAN ÇELİKKALELİ 01 Ocak 1970 02:00

    HELAL OLSUN CANIM ARKADAŞIM BENİM (ZİLAN)